Λαπαροσκοπική: Το πρωί χειρουργείο το απόγευμα σπίτι

  • Iatropedia
Πολλαπλά οφέλη σε δεκάδες εκατομμύρια ασθενείς, γιατρούς και ασφαλιστικά ταμεία, προσφέρει παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας τα τελευταία 20χρόνια η εφαρμογή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής! Η εφαρμογή της, σύμφωνα με τους χειρουργούς, άνοιξε νέους ορίζοντες και δημιούργησε νέα δεδομένα αφού, ο χρόνος νοσηλείας, ο μετεγχειρητικός πόνος, οι άμεσες και απώτερες επιπλοκές και ο χρόνος επανόδου του ασθενή στην καθημερινότητα και την εργασία του άλλαξαν θεαματικά υπέρ του.

«Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι η ανάπτυξη της λαπαροσκοπικής τεχνικής και της μικροεπεμβατικής χειρουργικής υπήρξε τόσο επαναστατική για την εποχή μας, όσο και η εφαρμογή της γενικής αναισθησίας τον προηγούμενο αιώνα» τόνισε ο διαπρεπής χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 20 χρόνια μετά την εφαρμογή της , η λαπαροσκοπική χειρουργική σήμερα έχει καθιερωθεί ως τεχνική και έχει καταφέρει να εκτοπίσει την ανοικτή χειρουργική, στις πιο δύσκολες επεμβάσεις, καθώς προσφέρει ανώτερα αποτελέσματα και μοναδικά πλεονεκτήματα.

Στην Ευρώπη το ποσοστό των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων αγγίζει το 75% ακόμα και στα πιο σύνθετα ογκολογικά προβλήματα, ενώ στις ΗΠΑ το 70%.

Στη χώρα μας έχουν γίνει εκατοντάδες χιλιάδες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις σαν την κύρια μέθοδο θεραπείας των χειρουργικών παθήσεων αντρών και γυναικών.

Ο χειρουργός Αναστάσιος Έξαρχος

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής η λαπαροσκοπική χειρουργική χρησιμοποιείται στο σύνολο σχεδόν των επεμβάσεων του πεπτικού συστήματος όπως:

Στον καρκίνο του εντέρου, στομάχου, ήπατος, παγκρέατος

Σε όλες τις μορφές κήλης ( βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, μηροκήλη, μετεγχειρητικές κήλες)

Στην αφαίρεση της οξείας σκωληκοειδίτιδας και της χολής

Στην αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης, της αχαλασίας του οισοφάγου,

Στην αντιμετώπιση του συμφυτικού ειλεού

Σε όλες τις επεμβάσεις παχυσαρκίας

Στην αφαίρεση ινομυωμάτων και κυστών από τις ωοθήκες

Στην σπληνεκτομή

Στην επινεφριδεκτομή

Στην αντιμετώπιση της κιρσοκήλης

«Εκείνο, που κάνει τη λαπαροσκοπική χειρουργική την πρώτη επιλογή για το σύνολο σχεδόν των επεμβάσεων στον κοιλιακό χώρο είναι τα ανώτερα αποτελέσματα που έχει σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο και μοναδικά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς, τους γιατρούς και τα ασφαλιστικά ταμεία»» συμπλήρωσε ο κ. Ξιάρχος .

Τα πλεονεκτήματα για τους ασθενείς είναι:

Eλαφριά αναισθησία

Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα,

Γρήγορη ανάρρωση

Μηδαμινή απώλεια αίματος

Γρήγορη έξοδο από το νοσοκομείο

Ταχεία επάνοδο στην εργασία

Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου

Σχεδόν εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα, όπως η διαπύηση, η διάσπαση, η κήλη, ο χρόνιος πόνος κ.λπ.

Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές

Μείωση πιθανότητας για δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων

Για τους γιατρούς:

H χειρουργική ομάδα προφυλάσσεται από τη μετάδοση ιογενών λοιμώξεων

Μεγέθυνση εικόνας κατά 10-15 φορές και καλύτερο φωτισμό

Για τα ταμεία:

Μικρότερο κόστος λόγω της μικρής παραμονής στο νοσοκομείο

Κέρδος εισφορών με την γρήγορη επάνοδο στην εργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν