Λαπαροσκοπική ενδοπεριτοναική χημειοθεραπεία στο Metropolitan Hospital

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα δυο πρώτα περιστατικά λαπαροσκοπικής ενδοπεριτοναικής χημειοθεραπείας P.I.P.A.C By Capnomed (Pressurised Intra Peritoneal Aerosol Chemotherapy) στην Ελλάδα στο METROPOLITAN HOSPITAL.

Τις πρωτοποριακές επεμβάσεις πραγματοποίησε ο διευθυντής χειρουργικής Dr Διαμαντής Θωμάς, MD PhD FACS με την ομάδα του, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν για τα χειρουργεία αυτά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης CHUV στην Ελβετία από τους καθηγητές Marc Raymond και Martin Hubner.

Πρόκειται για δυο άνδρες ασθενής, ο πρώτος με μεσοθηλίωμα περιτοναϊκής κοιλότητας 58 ετών και ο δεύτερος με γενικευμένη καρκινωμάτωση περιτοναϊκής κοιλότητας από Ca (καρκίνο) παχέος εντέρου, ετών 69.

Οι δυο ασθενής έλαβαν εξιτήριο την επομένη ημέρα σε άριστη κατάσταση αφού έγινε και σταδιοποίηση της νόσου για την περαιτέρω αντιμετώπιση από τους ογκολόγους τους.

Η τεχνική

Η τεχνική αφορά ασθενής με γενικευμένη καρκινωμάτωση τελικού σταδίου οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην συστηματική ενδοφλέβια χημειοθεραπεία, από καρκίνους του στομάχου , του παχέος εντέρου, καρκινοειδές, καρκίνο ωοθηκών, κακόηθες μεσοθηλίωμα, καρκίνο χοληδόχου κύστεως, ψευδομύξωμα περιτοναίου και καρκίνο παγκρέατος.

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική (minimally invasive) που προσφέρει όλα τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής δηλαδή ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, άμεση κινητοποίηση ,ελάχιστες διεγχειρητικές επιπλοκές και μίας ημέρας νοσηλεία.

Η τεχνική, αναφέρει ο Dr Διαμαντής Θωμάς, προσφέρει μια ποιοτική και αξιοπρεπή , αρκετά μεγάλη παράταση της επιβίωσης , χωρίς τις σοβαρές επιπλοκές των προηγούμενων ενδοπεριτοναικών χημειοθεραπειών όπου ο ασθενής είχε μια μακροχρόνια νοσηλεία με αρκετές και μεγάλες επώδυνες επιπλοκές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν