Κυστική ίνωση: Συμβουλές για γιορτές χωρίς απρόοπτα

  • Ρούλα Τσουλέα
κυστική ίνωση
Η τήρηση ορισμένων κανόνων είναι απαραίτητη για την προστασία της υγείας των ασθενών με κυστική ίνωση την περίοδο των εορτών.

Την περίοδο των γιορτών ο κόσμος συνηθίζει να συγκεντρώνεται σε κλειστούς χώρους, είτε κάνοντας επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς, είτε για πληρωμές, αγορές ή ταξίδια. Ωστόσο ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους είναι επικίνδυνος για τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι μεταμοσχευμένοι και οι πάσχοντες από κυστική ίνωση.

Όπως αναφέρουν ειδικοί από τον Σύλλογο για την Κυστική Ίνωση, οι ιώσεις (κρυολογήματα) της εποχής μπορεί να αποτελέσουν την αιτία για την παρόξυνση αναπνευστικής λοίμωξης σε ασθενείς με κυστική ίνωση. Αν συμβεί αυτό, οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

Η λοίμωξη των πνευμόνων αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες επιδείνωσης της υγείας των ασθενών με κυστική ίνωση. Βακτήρια όπως η αεριογόνος ψευδομονάδα και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος οδηγούν συχνά στο νοσοκομείο τους ασθενείς, όπου υποβάλλονται σε ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή. Η μετάδοση των βακτηριδίων αυτών γίνεται κυρίως από την επαφή με άλλους ανθρώπους, ιδίως με άλλους πάσχοντες από κυστική ίνωση ή με άτομα που εργάζονται στον υγειονομικό τομέα.

Κάθε άνθρωπος, όμως, είτε πάσχει από κυστική ίνωση είτε όχι, πρέπει να μπορεί να μοιράζεται τη συντροφιά άλλων ατόμων. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να τηρούν όλοι ορισμένους κανόνες για την αποφυγή διαμόλυνσης και εξάπλωσης ιώσεων και λοιμώξεων.

Όχι στα φιλιά και… στον μπουφέ

Τις γιορτινές αυτές μέρες συνηθίζεται οι άνθρωποι να αγκαλιάζονται και να χαιρετιούνται δια χειραψίας και με φιλιά. Ωστόσο αυτά πρέπει να αποφεύγονται μεταξύ ασθενών με κυστική ίνωση, διότι τα χέρια είναι συνήθως υγρά και μέσω αυτών μεταδίδονται ιοί και μικρόβια.

Όταν ο ασθενής με κυστική ίνωση χρειάζεται να βήξει ή να φταρνιστεί, θα πρέπει να το κάνει σε χαρτομάντιλο μιας χρήσης. Αν δεν διαθέτει χαρτομάντιλο, πρέπει να βήξει στο εσωτερικό μέρος του αγκώνα του.

Καλό είναι να πλένει συχνά και σχολαστικά τα χέρια του με σαπούνι και χλιαρό νερό. Αυτό είναι απαραίτητο πριν το γεύμα και μετά από τη χρήση τουαλέτας.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγει να ακουμπάει τα μάτια ή τη μύτη του. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιεί ειδικό αντισηπτικό χεριών σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό το άμεσο πλύσιμο των χεριών του.

Στις συνεστιάσεις θα πρέπει να αποφεύγει την κοινή χρήση σκευών και αντικειμένων. Τέτοια αντικείμενα είναι κουτάλια, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια, καλαμάκια και κούπες. Κάθε συνδαιτυμόνας πρέπει να χρησιμοποιεί τα δικά του. Οι ασθενείς καλό είναι επίσης να αποφεύγουν να τρώνε σε μπουφέ, διότι τα σκεύη τα έχουν αγγίξει πολλά άτομα.

Δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν δημόσιες τουαλέτες. Αν πάνε ταξίδι, καλό είναι να χρησιμοποιούν μόνο το δικό τους μπάνιο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διαμένουν.

Ο αερισμός των χώρων

Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται καθημερινά και πολύ καλά. Αυτό είναι σημαντικό για να απαλλάσσεται ο αέρας των εσωτερικών χώρων από ιούς και μικρόβια.

Αν κάποιος νιώθει άρρωστος ή έχει διαγνωστεί με γρίπη ή κρυολόγημα (ίωση), πρέπει να παραμείνει σπίτι του έως ότου αναρρώσει. Αυτό συνιστάται για να μην μεταδώσει τον ιό που φέρει σε άλλα άτομα, αλλά και επειδή ο οργανισμός του είναι αδύναμος και είναι πιο εύκολο να μολυνθεί και από άλλο παθογόνο μικροοργανισμό.

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι σημαντική για όλους τους ανθρώπους. Ειδικά όμως για τους πάσχοντες από κυστική ίνωση αποκτά ξεχωριστή σημασία, διότι μια απλή ίωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή παρόξυνση αναπνευστικής λοίμωξης και πτώση της αναπνευστικής λειτουργίας τους.