Κτυπήσατε στο κεφάλι; Το βάρος σας μπορεί να επηρεάσει την ανάρρωση!

  • Ρούλα Τσουλέα
κεφάλι
Πώς μπορεί να σχετίζονται παχυσαρκία και ανάρρωση. Τι λένε οι ερευνητές από το Πίτσμπουργκ.

Τα πολλά περιττά κιλά συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολλών χρόνιων προβλημάτων υγείας, από την υπέρταση και την υπνική άπνοια έως την καρδιοπάθεια. Μία νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι μπορεί να παίζουν ρόλο και σε κάτι απρόσμενο: στην ανάρρωση από ένα κτύπημα στο κεφάλι.

Πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Η απάντηση ως φαίνεται κρύβεται στη φλεγμονή. Η παχυσαρκία προκαλεί φλεγμονή σε όλο το σώμα (είναι συστηματική φλεγμονή) και οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επίδρασή της φθάνει έως τον εγκέφαλο.

«Είναι λογικό, αν το καλοσκεφτεί κανείς. Όσο εντονότερη φλεγμονή έχει ένας ασθενής μετά από μία ήπια τραυματική κάκωση εγκεφάλου, όπως η διάσειση, τόσο πιο φτωχή εξέλιξη έχει», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Shawn Eagle, επίκουρος καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Και συνέχισε: «Η παχυσαρκία είναι κατά βάση μία φλεγμονώδης κατάσταση που αφορά ολόκληρο το σώμα».

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. Οι επιστήμονες ενέταξαν σε αυτήν 770 ασθενείς που είχαν κτυπήσει στο κεφάλι. Όλοι είχαν χρειασθεί βραχεία νοσηλεία λόγω ήπιας τραυματικής κάκωσης εγκεφάλου (π.χ. διάσειση). Άλλοι είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος και άλλοι όχι.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα επίπεδα της φλεγμονής στο σώμα τους εξετάζοντας δύο ουσίες στο αίμα:

  • Την υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (hsCRP)
  • Την ιντερλευκίνη έξι (IL-6)

Οι ουσίες αυτές αυξάνονται τόσο όταν υπάρξει οξεία φλεγμονή στο σώμα, όσο και όταν ο οργανισμός έχει συστηματική φλεγμονή.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των εθελοντών τους επί έναν χρόνο, ελέγχοντας τρεις φορές τις προαναφερθείσες ουσίες (δύο εβδομάδες, έξι μήνες και έναν χρόνο μετά το κτύπημα). Εξέτασαν επίσης τους εθελοντές τους στους έξι μήνες και στον έναν χρόνο για να δουν αν είχαν ακόμα προβλήματα από τη διάσειση.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, οι παχύσαρκοι εθελοντές είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις της hsCRP:

  • Την ημέρα μετά τον τραυματισμό
  • Δύο εβδομάδες αργότερα
  • Έξι μήνες μετά το κτύπημα στο κεφάλι

Είχαν επίσης υψηλότερες συγκεντρώσεις της IL-6, απ’ ό,τι οι τραυματίες φυσιολογικού βάρους, έως και έξι μήνες μετά το κτύπημα.

Επιπλέον, κάποιοι παχύσαρκοι τραυματίες εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη διάσειση ακόμα και στους 12 μήνες από το κτύπημα στο κεφάλι.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Αν και δεν υπάρχουν ακόμα επιστημονικά δεδομένα επ’ αυτού, ενδέχεται να υπάρχει κάποιο όφελος για τους παχύσαρκους ασθενείς με κτύπημα στο κεφάλι από υγιεινές αλλαγές στη διατροφή, τον ύπνο και τη δραστηριότητα, είπε ο Dr. Eagle. Ενδέχεται επίσης να χρειάζονται κάποιο αντιφλεγμονώδες, εφ’ όσον έχουν και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους, πρόσθεσε.

Φωτογραφία: iStock