Ξεκούραση δεν είναι μόνο ο καναπές

  • Iatropedia newsroom
Ξεκούραση, χαλάρωση
Η αληθινή ξεκούραση, λένε οι ειδικοί, δεν είναι μόνο η καθιστική ζωή ή η ξάπλα. Είναι επίσης να δίνουμε στον εγκέφαλό μας τα αναζωογονητικά διαλείμματα που χρειάζεται

Όταν σκέφτεστε τη λέξη «ξεκούραση», τι σας έρχεται στον νου; Ένας καλός ύπνος, ένας μεσημεριανός υπνάκος ή μήπως να αράζετετε στον καναπέ βλέποντας κάτι ανόητο στην τηλεόραση;

Παρόλο που αυτές οι στιγμές ξεκούρασης έχουν όλες τη δική τους θέση στην καθημερινή μας ζωή, είναι παρανόηση να θεωρούμε την ανάπαυση μια εντελώς παθητική εμπειρία. Η αληθινή ξεκούραση, λένε οι ειδικοί, δεν είναι μόνο η καθιστική ζωή ή η ξάπλα. Είναι επίσης να δίνουμε στον εγκέφαλό μας τα αναζωογονητικά διαλείμματα που χρειάζεται για να λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο. Αν και ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία του εγκεφάλου, πολλές μορφές ανάπαυσης περιλαμβάνουν δραστηριότητα και όχι ύπνο.

9 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ξεκουράσουμε το μυαλό μας

Εστιάστε στην ενεργητική ανάπαυση: Ενεργητική ανάπαυση σημαίνει να αποσύνδεση από μια εργασία που απασχολεί το μυαλό μας, όπως γίνεται όταν πάμε μια βόλτα ή στο γυμναστήριο. Ακόμα κι  αν η άσκηση σας κουράζει, εξακολουθεί να μετράει ως ξεκούραση για τον εγκέφαλό σας.

Αποκτήστε ένα χόμπι: Το να στρέψετε την προσοχή σας σε ένα χόμπι – ζωγραφική, κεραμική, παρατήρηση πουλιών – είναι επίσης μια μορφή ξεκούρασης.

Κάντε περισσότερα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στα διαλείμματα, το μυαλό επανέρχεται, γεννιούνται ιδέες και επιστρέφετε στις υποχρεώσεις σας πιο ενεργητικοί και δημιουργικοί. Σε μια μελέτη, ζητήθηκε από ομάδες μαθητών να φανταστούν όσο περισσότερες χρήσεις μπορούσαν για ένα κομμάτι χαρτί. Μια ομάδα επικεντρώθηκε στην εργασία, ενώ μια άλλη ομάδα έκανε ένα διάλειμμα πέντε λεπτών κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η ομάδα που έκανε διάλειμμα κατέληξε με πιο δημιουργικές ιδέες.

Κάντε μια λίστα «σήμερα». Ο Robert Poynton, συγγραφέας του βιβλίου «Do Pause: You Are Not a To Do List», λέει ότι οι λίστες υποχρεώσεων συχνά είναι γεμάτες με ατελείωτες δουλειές και μια απλή ματιά σε αυτές μπορεί να είναι εξαντλητική και αποθαρρυντική. Προτείνει, λοιπόν, να φτιάξετε μια λίστα «σήμερα» με τις βασικές μόνο εργασίες που μπορείτε εύλογα να ολοκληρώσετε μέσα στην ημέρα. Όταν τελειώσετε, μην προσθέτετε νέες εργασίες στη λίστα. «Κάντε μια λογική εκτίμηση ως προς το τι είναι εφικτό», λέει ο Poynton. «Μόλις ολοκληρώσετε τη σημερινή λίστα, τότε μπορείτε απλώς να δημιουργήσετε χρόνο για τον εαυτό σας», προσθέτει.

Ξανασκεφτείτε τις μεγάλες εργάσιμες ημέρες. Η έρευνα δείχνει ότι γινόμαστε λιγότερο παραγωγικοί και δημιουργικοί όταν εργαζόμαστε πολλές ώρες. Έρευνα από την Ισλανδία διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που δούλευαν 35 έως 36 ώρες την εβδομάδα ήταν εξίσου ή και πιο παραγωγικοί και ήταν καλύτερα ψυχικά και σωματικά από εκείνους που εργάζονταν περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα.

Εξασκηθείτε στις μικροπαύσεις: Τα μικροδιαλείμματα έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν το σθένος και μειώνουν την κούραση. Πάρτε τρεις βαθιές αναπνοές πριν ξεκινήσετε μια συνάντηση στο Zoom. Κάντε μια άσκηση αναπνοής στα στοπ. Κάντε ένα διάλειμμα για καφέ και απολαύστε τον. «Με εκπλήσσει συνεχώς το πόσο λίγα χρειάζονται για να γίνει μια μεγάλη διαφορά», λέει ο Poynton. «Το να χρειάζομαι 90 δευτερόλεπτα για να βγω έξω, να εισπνεύσω τον αέρα και να κοιτάξω τα βουνά με βάζει σε πολύ διαφορετική διάθεση για το επόμενο Zoom», εξηγεί.

Κάντε διαλείμματα από την τεχνολογία. Κλείστε τους φορητούς υπολογιστές και τα τηλέφωνα που κρατούν τον εγκέφαλό σας απασχολημένο. Όταν κρατάμε το email μας ανοιχτό στο παρασκήνιο στον υπολογιστή, για παράδειγμα, ο εγκέφαλος μας ξοδεύει μια εκπληκτική ποσότητα ενέργειας για να σκεφτεί και να προετοιμαστεί για την άφιξη του επόμενου email, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Παρακολουθήστε πού πηγαίνει ο χρόνος σας. Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πραγματικά πού πηγαίνει ο χρόνος τους. Καταγράφοντας τι κάνετε μέσα στην ημέρα, θα μπορέσετε να διακρίνετε ξεκάθαρα μοτίβα και, πιθανώς, να αλλάξετε τις προτεραιότητές σας, ώστε να αποδεσμεύσετε χρόνο.

Κάντε τακτικά διακοπές: Οι μεγαλύτερες σε διάρκεια διακοπές δεν είναι καλύτερες. Κάποιοι ειδικοί προτείνουν να παίρνετε γύρω στη μία εβδομάδα άδεια κάθε τρίμηνο, αν μπορείτε. Και μην αφήνετε τις ημέρες των διακοπών σας να συσσωρεύονται ή, ακόμα χειρότερα, να χάνονται. Μελέτη σε 12.338 μεσήλικες άντρες υψηλού κινδύνου για καρδιοπάθεια διαπίστωσε ότι η μη λήψη ετήσιων διακοπών συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης εννέα ετών σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν συχνά διακοπές.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Ο Άγιος Βασίλης δεν σταμάτησε ποτέ στη Σπιναλόγκα»

Ύπνος: Με μία αλλαγή το 2024 μπορείτε να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας

ECDC: Σε υψηλότερα επίπεδα από τον κορονοϊό η γρίπη