Κρυφός κίνδυνος: 1 στους 4 έχει ηπατική διαταραχή που μπορεί να επιφέρει πρόβλημα στην καρδιά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος
Ένας στους τέσσερις ενήλικες (25%) μπορεί να ζει με μια αδιάγνωστη ηπατική διαταραχή που τον θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Γνωστή ως μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD), η πάθηση εκδηλώνεται ως τεράστιες ποσότητες λίπους που συσσωρεύονται στο ήπαρ. Η κατάσταση μερικές φορές οδηγεί σε φλεγμονή, ουλές, ακόμη και σε ανεπάρκεια οργάνων.

Ερευνητές της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) σημειώνουν ότι ο επιπολασμός της NAFLD θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερος από 25%,  λόγω των προκλήσεων στη διάγνωσή της. Η ανθυγιεινή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, μπορεί να τροφοδοτήσει την εν λόγω νόσο.

“Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι μια κοινή πάθηση που συχνά αποκρύπτεται, ή παραλείπεται στη συνήθη ιατρική φροντίδα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για την πάθηση και να την αντιμετωπίζουμε έγκαιρα, διότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για χρόνια ηπατική βλάβη και καρδιαγγειακή νόσο, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. P. Barton Duell.

Η αυξανόμενη περιφέρεια της μέσης θέτει περισσότερους ανθρώπους σε κίνδυνο

Σύμφωνα με τα CDC, πάνω από το 42% των Αμερικανών ενηλίκων χαρακτηρίζονται ως παχύσαρκοι. Έως και ένας στους τρεις εξ αυτών μπορεί να έχει πρώιμο στάδιο NAFLD, όπου υπάρχουν μικρές ποσότητες λίπους στο συκώτι τους.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής ηπατικής βλάβης, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας. Αυτές περιλαμβάνουν την μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα και αύξηση στην κατανάλωση περισσότερων λαχανικών πλούσιων σε φυτικές ίνες και δημητριακών ολικής αλέσεως. Προηγούμενες μελέτες συνιστούν επίσης την προτίμηση της μεσογειακής διατροφής και την αποφυγή του αλκοόλ.

Καθώς πολλοί παίρνουν παραπανίσια κιλά, διαγιγνώσκονται με NAFLD σε πολύ μικρότερη ηλικία, χωρίς καν να έχουν προφανή συμπτώματα. Αντί να είναι στα 60 ή στα 70 τους, είναι ακόμα στα 30 ή στα 40 τους. Ανησυχητικό είναι ότι πολλοί με NAFLD είναι έστω κι ελαφρώς υπέρβαροι. Η νέα μελέτη υπερθεματίζει την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και παρακολούθηση και βελτιωμένο έλεγχο και θεραπεία, καθώς οι γιατροί είναι πολύ πιθανό να μην το διαγιγνώσκουν εγκαίρως.

Ποια είναι η σχέση με τις καρδιακές παθήσεις

Η καρδιακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ασθενείς με NAFLD. Οι δύο ασθένειες έχουν παρόμοιους παράγοντες κινδύνου, όπως αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και λίπους στο αίμα και υπέρταση.

Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η διαχείριση καταστάσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2 προστατεύουν από αυτές τις νόσους.

“Αν και η υγιεινή ζωή μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της NAFLD σε πολλά άτομα, μερικά μπορεί να αναπτύξουν NAFLD παρά τις προσπάθειές τους”, λέει ο δρ. Duell. “Στο άλλο άκρο του φάσματος, ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν μια γενετική σύνθεση που τους προστατεύει από την ανάπτυξη NAFLD, παρά το γεγονός ότι έχουν παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο, ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, ή καθιστική ζωή”, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές στην τελευταία μελέτη προσθέτουν ότι ένα εξειδικευμένο υπερηχογράφημα που μετρά την ελαστικότητα του ήπατος, το λίπος και τη δυσκαμψία στο ήπαρ μπορεί να ανιχνεύσει την NAFLD. Η βιοψία ήπατος είναι η οριστική εξέταση για προχωρημένη νόσο, αλλά είναι μια επεμβατική και δαπανηρή διαδικασία.

“Η έλλειψη επίγνωσης του υψηλού επιπολασμού της NAFLD συμβάλλει στην υποδιάγνωσή της”, προσθέτει ο Duell. “Τα άτομα με παράγοντες κινδύνου για NAFLD χρειάζονται πιο προσεκτικό έλεγχο”.

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Πώς μπορείτε να την αποτρέψετε

“Τα καλά νέα είναι ότι η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η επίτευξη ενός υγιούς βάρους είναι όλες πολύτιμες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υγείας στους περισσότερους από εμάς, ανεξάρτητα από το αν έχουμε NAFLD”, συνεχίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

  • Αν και η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να αποδειχτεί εμμέσως θανατηφόρα, εφόσον εντοπιστεί νωρίς από τους γιατρούς, τότε μπορεί να περιοριστεί με την απώλεια βάρους.
  • Μερικά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα.
  • Η διαβούλευση με έναν διαιτολόγο μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να σχεδιάσουν και να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή.
  • Η απώλεια του 10% του σωματικού σας βάρους έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει δραματικά τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.
  • Τα στοιχεία υποστηρίζουν επίσης πως 20 έως 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, ακόμη και απουσία απώλειας βάρους, είναι ευεργετικά.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

Πηγές: https://newsroom.heart.org, https://www.studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η #1 διατροφική συνήθεια για την καλή υγεία του ήπατος, σύμφωνα με διαιτολόγο

Η ηπατική νόσος μπορεί να αποκαλυφθεί με κηλίδες Bier στο δέρμα: Πώς είναι αυτές και τι θα νιώσετε

Αν νιώθετε συχνά αυτό τα βράδια, κάντε εξετάσεις ήπατος

Έμφραγμα: 20% κίνδυνος σε όποιον έχει ανεβασμένες αυτές τις δύο τιμές