Κόβεται η ανάσα σας όταν κοιμάστε; Ποιος σοβαρός κίνδυνος απειλεί την υγεία σας

  • Ρούλα Τσουλέα
άπνοια
Πως επηρεάζουν οι διακοπές της αναπνοής και η επακόλουθη έλλειψη οξυγόνου (υποξία) τα κύτταρα του εγκεφάλου. Τι έδειξε μελέτη στο εργαστήριο. Οι εκτιμήσεις των ερευνητών.

Οι παροδικές διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, που σηματοδοτούν την υπνική άπνοια, δεν αποτελούν απλώς παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη χρονίων νοσημάτων. Μπορεί να έχουν αιτιολογική συσχέτιση και με τη συχνότερη αιτία άνοιας: τη νόσο Αλτσχάιμερ, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν στο εργαστήριο ανακάλυψαν ότι η έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο, λόγω της άπνοιας, του προκαλεί ορισμένες πολύ ανησυχητικές αλλοιώσεις. Οι αλλοιώσεις αυτές είναι οι ίδιες με εκείνες που παρατηρούνται στον εγκέφαλο των πασχόντων από άνοια.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παθήσεις όπως:

  • Η υπέρταση
  • Το έμφραγμα
  • Το εγκεφαλικό
  • Οι καρδιακές αρρυθμίες (π.χ. κολπική μαρμαρυγή)
  • Ο τύπου 2 διαβήτης
  • Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (κν: λίπος στο συκώτι)

Η νέα έρευνα, όμως, υποδηλώνει ότι μπορεί να αποτελεί αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

Συσσώρευση β-αμυλοειδούς

«Μελετήσαμε ομάδα ποντικιών διαπιστώνοντας ότι η έλλειψη ύπνου μεμονωμένα, τους προκαλούσε μόνο ήπια νοητική διαταραχή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Elizabeth Coulson, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ. «Όταν, όμως, είχαν διαταραγμένη αναπνοή στον ύπνο, ανέπτυσσαν στον εγκέφαλό τους παθολογικά χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ».

Ειδικότερα, η υπνική άπνοια προκαλούσε συσσώρευση β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους. Η δημιουργία πλακών από β-αμυλοειδές αποτελεί σήμα-κατατεθέν της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η άπνοια προκαλούσε επίσης φλεγμονή στον εγκέφαλο των ζώων, καθώς και εκλεκτική εκφύλιση ορισμένων νευρικών κυττάρων. Όλ’ αυτά είχαν ως συνέπεια διαταραχή των νοητικών δεξιοτήτων τους.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η υποξία στη διάρκεια του ύπνου προκαλεί την ίδια εκφύλιση στους νευρώνες, με εκείνη της άνοιας», τόνισε η Dr. Coulson.

Η θεραπεία της άπνοιας

Όταν, όμως, οι ερευνητές εμπόδισαν πειραματικά την υποξία στα ζώα, σταμάτησε η εκφύλιση των νευρώνων και η διαταραχή των νοητικών λειτουργιών τους. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η θεραπεία της άπνοιας με ειδική συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης (CPAP) ενδέχεται να προλαμβάνει τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να εξακριβώσουν ποια επίπεδα υποξίας οδηγούν σε εκφύλιση των νευρικών κυττάρων στους ανθρώπους.

«Υπολογίζουμε ότι ένας στους δύο ενήλικες πάσχει από άπνοια στη διάρκεια του ύπνου. Δεν έχουν όμως όλοι εξίσου βαριά άπνοια. Πρέπει λοιπόν να βρούμε σε ποια επίπεδά της αρχίζει να αναπτύσσεται η νόσος Αλτσχάιμερ. Τέλος θα πρέπει να εξετάσουμε αν η θεραπεία της άπνοιας προλαμβάνει τελικά και την άνοια», κατέληξε η Dr. Coulson.

Φωτογραφία: iStock