Κορωνοϊός: Υπό ανάπτυξη δεκάδες εμβόλια – Τι γνωρίζουμε έως τώρα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Γιατί δεν μπορεί να είναι έτοιμο ένα εμβόλιο εφέτος. Ποια είναι τα στάδια της έρευνας και των δοκιμών σε ανθρώπους.

Περισσότερα από 20 εμβόλια για τον ιό Covid-19 βρίσκονται υπό ανάπτυξη ανά τον κόσμο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς ο κορονοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον πλανήτη. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι άμεσα διαθέσιμα.

Τα εμβόλια είναι η καλύτερη άμυνα εναντίον επικίνδυνων ιών και βακτηρίων. Ωστόσο στην καλύτερη περίπτωση απαιτούνται 3-4 χρόνια έως ότου αναπτυχθεί ένα νέο εμβόλιο και βγει στην αγορά. Αυτό οφείλεται στο ότι χρειάζεται χρόνος για να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Ύστερα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε

Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα

Επιπλέον, μπορεί τα εμβόλια να αποτύχουν. Σε τέτοια περίπτωση οι επιστήμονες πρέπει να ξαναρχίσουν τις έρευνες από την αρχή.

Ο κορωνοϊός έχει ήδη προσβάλλει πάνω από 79.000 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα και 6.100 στον υπόλοιπο κόσμο. Παρότι, δε, στην Κίνα η επιδημία εξαπλώνεται πλέον με πιο αργό ρυθμό, σε άλλες χώρες επιταχύνεται. Επομένως, η εξεύρεση ενός εμβολίου είναι απαραίτητη.

Οι κλινικές δοκιμές

Η παρασκευή ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό Covid-19 θα διαρκέσει τουλάχιστον 1 χρόνο, είπε στο CNN ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ. Όπως εξήγησε ο Dr Anthony Fauci, διευθυντής στο αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων (NIAID), η συντόμευση του απαιτούμενου διαστήματος οφείλεται στο ότι κατά το παρελθόν είχαν αναπτυχθεί μερικά εμβόλια εναντίον ενός άλλου κορωνοϊού, εκείνου που προκάλεσε το SARS. Τα εμβόλια εκείνα δεν είχε χρειασθεί να χρησιμοποιηθούν, αλλά η τεχνολογία τους υπάρχει.

Ο Dr Fauci εξήγησε ποια είναι τα στάδια που θα ακολουθηθούν μετά την επιτυχή ανάπτυξη ενός εμβολίου στο εργαστήριο:

  • Θα γίνει κλινική μελέτη φάσης Ι. Υπολογίζεται ότι θα αρχίσει σε περίπου 2 μήνες. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν περίπου 45 εθελοντές, στους οποίους θα γίνει το ερευνητικό εμβόλιο. Στόχος της είναι να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο είναι ασφαλές για τους ανθρώπους. Θα εξεταστεί επίσης αν προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού, σαν κι αυτή που παρατηρείται όταν ο κορωνοϊός μολύνει το σώμα. Η φάση αυτή θα διαρκέσει περίπου 3 μήνες.
  • Θα γίνει η επόμενη φάση των κλινικών δοκιμών. Αν πετύχει η φάση Ι, θα αρχίσει η επόμενη φάση της έρευνας σε ανθρώπους. Σε αυτή θα συμμετάσχουν μερικές εκατοντάδες εθελοντές που θα υποβληθούν στο ερευνητικό εμβόλιο. Οι επιστήμονες θα τους παρακολουθήσουν για χρονικό διάστημα 6-8 μηνών. Και πάλι θα εξεταστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Επομένως, «ακόμα κι αν ένα υποψήφιο εμβόλιο φαίνεται ασφαλές και αποτελεσματικό, δεν θα είναι εφέτος έτοιμο», είπε ο Dr Fauci.

Αντιγόνα και θραύσματα γενετικού υλικού

Ανάμεσα στα εμβόλια που δοκιμάζονται για να αναχαιτιστεί ο νέος κορωνοϊός συμπεριλαμβάνονται:

  • Εμβόλια που περιέχουν αντιγόνα του ιού
  • Εμβόλια που περιέχουν θραύσματα από το γενετικό υλικό του ιού

Όλα τα παθογόνα, επομένως και ο νέος κορωνοϊός, προκαλούν συναγερμό στο ανοσοποιητικό σύστημα όταν προσβάλλουν τον οργανισμό. Αυτό οφείλεται στο ότι φέρουν ορισμένα μόρια (λέγονται αντιγόνα) τα οποία αναγνωρίζει ως ξένα το ανοσοποιητικό. Μόλις τα αναγνωρίσει, ενεργοποιεί ορισμένους μηχανισμούς του και παράγει αντισώματα για να τα εξολοθρεύσει.

Πολλά από υπάρχοντα εμβόλια περιέχουν αντιγόνα από τα παθογόνα που καταπολεμούν. Ωστόσο πειράματα γίνονται και με ένα νέο είδος εμβολίων, με τα οποία εγχέονται μικρά θραύσματα γενετικού υλικού απ’ ευθείας στο σώμα. Αυτά τα εμβόλια δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία κατά το παρελθόν, αλλά ετοιμάζονται πολύ γρήγορα.

Ήδη μία φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε πως έχει στείλει μερικές δόσεις από εμβόλιο με το RNA του κορωνοϊού στα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ. Οι δόσεις αυτές θα μπορούσαν να χορηγηθούν τον Απρίλιο σε εθελοντές για να ελεγχθεί η ασφάλειά τους.

Τουλάχιστον άλλες τρεις εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι τα δικά τους εμβόλια θα αρχίσουν να δοκιμάζονται σε μικρό αριθμό εθελοντών τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Τι πρέπει να κάνουμε

Στο μεσοδιάστημα, έχει ζωτική  σημασία να τηρήσουμε τις συστάσεις που δεν παύουν να επαναλαμβάνουν οι ειδικοί:

  • Να πλένουμε συχνά και καλά τα χέρια μας
  • Αν δεν μπορούμε να τα πλύνουμε, να τα απολυμαίνουμε με αντισηπτικά που θα περιέχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλ
  • Να βήχουμε και να φταρνιζόμαστε στο μανίκι μας
  • Να μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα από το αναπνευστικό (ακόμα κι αν οφείλονται σε κοινή γρίπη)
  • Να τηρούμε όλες τις οδηγίες των ειδικών

Ο νέος κορωνοϊός ως φαίνεται θα συνεχίσει να μας απασχολεί για αρκετό ακόμα καιρό. Όπως συμβαίνει με όλες τις ασθένειες, έτσι και η εδώ, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.