Κορωνοϊός: Αποδείξεις ότι μπορεί να μολύνει τα μάτια βρήκαν οι επιστήμονες

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι αποκαλύπτει η περίπτωση 64χρονης που παρουσίασε οξύ γλαύκωμα μετά την ανάρρωσή της από τη λοίμωξη Covid-19. Πως μπορούμε να προστατευθούμε.

Αποδείξεις ότι ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να προσβάλλει και να προκαλέσει βλάβες στα μάτια ανακοίνωσαν πως βρήκαν επιστήμονες από την Κίνα.

Οι αποδείξεις προέρχονται από μία ασθενή, η οποία εκδήλωσε οξύ γλαύκωμα σύντομα μετά την ανάρρωσή της από το νέο ιό. Οι γιατροί χρειάσθηκε να την χειρουργήσουν για να αντιμετωπίσουν το γλαύκωμα και δεν παρέλειψαν να εξετάσουν δείγματα οφθαλμικού ιστού. Όπως διαπίστωσαν, υπήρχαν ενδείξεις ότι είχαν μολυνθεί από τον επικίνδυνο ιό.

Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει ότι ο νέος κορωνοϊός «μπορεί να μολύνει τους οφθαλμικούς ιστούς, πέραν του αναπνευστικού συστήματος», γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology.

«Υπήρχαν υπόνοιες εδώ και καιρό ότι τα μάτια μπορεί να αποτελούν πύλη εισόδου και εξόδου για το νέο κορωνοϊό», δήλωσε ο Dr. Aaron Glatt, εκπρόσωπος της Εταιρείας Λοιμωδών Νόσων της Αμερικής (IDSA). «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι στην Υγεία προστατεύουν τα μάτια τους με ειδικά γυαλιά ή «ασπίδα» προσώπου».

Προγενέστερες μελέτες είχαν εγείρει υπόνοιες ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται από τα μάτια. Άλλες μελέτες είχαν υποδηλώσει ότι η επιπεφυκίτιδα ενδέχεται να αποτελεί σύμπτωμά του, ιδίως στα παιδιά.

Διαβάστε ακόμα Κορονωϊός: Μπορεί να μεταδίδεται και από τα μάτια!

Κορωνοϊός: Ποιο σύμπτωμα στα μάτια είναι ύποπτο για λοίμωξη στα παιδιά

Ο Dr Glatt πρόσθεσε πως δεν είναι γνωστό αν ο νέος κορωνοϊός μόλυνε την Κινέζα ασθενή μέσω των ματιών της. Εκτίμησε ωστόσο πως είναι πολύ πιθανό να συνέβη κάτι τέτοιο.

Μέσα σε ένα μήνα

Η ασθενής είναι 64 ετών και εκδήλωσε τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός τον περασμένο Ιανουάριο. Εισήχθη στο νοσοκομείο στις 31 Ιανουαρίου και 18 ημέρες αργότερα είχε αναρρώσει. Είχε επίσης αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ για κορωνοϊό.

Ωστόσο μία εβδομάδα αργότερα, παρουσίασε πόνο και απώλεια της όρασης από το ένα μάτι. Λίγες ημέρες αργότερα είχε τα ίδια συμπτώματα στο άλλο μάτι, γράφουν ο  Dr. Ying Yan και οι συνεργάτες του από το Γενικό Νοσοκομείο Central Theater Command στο Ουχάν. Υπενθυμίζεται ότι ο κορωνοϊός πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν (Wuhan) που θεωρείται η γενέτειρα της πανδημίας.

Η 64χρονη γυναίκα επέστρεψε στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με οξύ γλαύκωμα (ή γλαύκωμα κλειστής γωνίας). Πρόκειται για μία σοβαρή πάθηση των ματιών κατά την οποία αυξάνεται απότομα και πολύ η πίεση στο εσωτερικό των ματιών. Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό τους.

Το οξύ γλαύκωμα απαιτεί άμεση θεραπεία για να καταπραϋνθεί η ενδοφθάλμια πίεση. Μερικές φορές γίνεται εγχείρηση για να αποκατασταθεί η φυσιολογική ροή του υγρού μέσα στο μάτι.

Στην παρούσα περίπτωση, η ενδοφθάλμια πίεση της γυναίκας δεν ανταποκρίθηκε στη φαρμακευτική αγωγή που χορήγησαν οι γιατροί. Έτσι, έγινε χειρουργική επέμβαση, στη διάρκεια της οποίας οι γιατροί έλαβαν δείγματα από διάφορα σημεία των ματιών της. Όπως διαπιστώθηκε, ο νέος κορωνοϊός είχε μολύνει, μεταξύ άλλων, τον επιπεφυκότα και την ίριδα των ματιών της.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε

Αν και ουδείς έμαθε ποτέ πως έφτασε ο κορωνοϊός στα μάτια της γυναίκες, οι ειδικοί συμφωνούν πως η περιπέτειά της υπογραμμίζει τη σημασία της διαρκούς προστασίας τους. Η Dr Sonal Tuli, καθηγήτρια Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, συνιστά τα εξής:

  • Να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας πολλές φορές μέσα στην ημέρα
  • Να απολυμαίνετε τα χέρια σας πολλές φορές μέσα στην ημέρα, εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να τα σαπουνίζετε συχνά
  • Να μην φέρνετε τα επαφή τα χέρια με τα μάτια σας και να μην τρίβετε τα μάτια σας
  • Να μην μένετε σε χώρους που δεν έχουν μονίμως ανοιχτά παράθυρα, ώστε να υπάρχει επαρκής φυσικός αερισμός
  • Αν φροντίζετε ασθενή με λοίμωξη Covid-19, καλό είναι να φοράτε ειδικά προστατευτικά των ματιών, σαν κι αυτά που φορά το υγειονομικό προσωπικό.