Κορωνοϊός: Βρέθηκε ο λόγος για τον οποίο οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Νέα ευρήματα από σημαντική ευρωπαϊκή μελέτη. Αναλύθηκαν δείγματα από χιλιάδες άνδρες και γυναίκες με καρδιακή ανεπάρκεια από 11 ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν και Έλληνες ασθενείς.

Οι άνδρες έχουν στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου, το οποίο χρησιμοποιεί ο κορονοϊός Covid-19 για να εισβάλλει στα κύτταρα, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη. Το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Το ένζυμο είναι το ACE2 (μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2). Ανευρίσκεται στα κύτταρα των πνευμόνων, της καρδιάς, του γαστρεντερικού συστήματος, των νεφρών και άλλων οργάνων. Ο νέος κορωνοϊός επιτίθεται σε όλα αυτά τα όργανα. Μάλιστα το ACE2 πιστεύεται ότι παίζει ρόλο και στην εξέλιξη της λοίμωξης στους πνεύμονες.

Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε ακόμα ότι οι αναστολείς του ACE (A-MEA) δεν αυξάνουν τις συγκεντρώσεις του ACE2. Ούτε οι αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs) έχουν αυτή τη συνέπεια. Συνεπώς δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για όσους τους λαμβάνουν.

Οι αναστολείς του ACE και τα ARBs είναι φάρμακα που χορηγούνται ευρέως σε ασθενείς με:

  • Υπέρταση
  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
  • Διαβήτη
  • Νεφρική νόσο

«Τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν τη διακοπή της λήψης αυτών των φαρμάκων από τους ασθενείς με Covid-19», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Adriaan Voors, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο (UMC) του Γκρόνινγκεν, στην Ολλανδία.

3.500 εθελοντές από 11 ευρωπαϊκές χώρες

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal. Ο Dr Voors και οι συνεργάτες του μέτρησαν τις συγκεντρώσεις του ACE2 σε δείγματα αίματος από περισσότερους από 3.500 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια από 11 ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ των χωρών αυτών συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.

Στη μελέτη δεν συμπεριλήφθησαν ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Και αυτό, διότι είχε αρχίσει πριν από την πανδημία. Ωστόσο όταν άλλες ερευνητικές ομάδες κατέδειξαν τη συσχέτιση του ACE2 με την μόλυνση των κυττάρων του οργανισμού από τον ιό, η παρούσα μελέτη απέκτησε ξεχωριστή σημασία.

«Όταν ανακαλύψαμε πως οι συγκεντρώσεις του ACE2 είναι πολύ υψηλότερες στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, καταλάβαμε ότι είχαμε μια πειστική βιολογική εξήγηση για την αυξημένη ευαλωτότητα των ανδρών στη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό», δήλωσε ο ερευνητής Dr Iziah Sama, επίσης από το UMC Groningen.

Το ACE2 είναι ένας πρωτεϊνικός υποδοχέας στην επιφάνεια των κυττάρων. Ο νέος κορωνοϊός ενώνεται με αυτόν για να μπορέσει να εισέλθει στο εσωτερικό τους και να τα μολύνει.

Εκτός από τα προαναφερθέντα όργανα, υψηλά επίπεδα υποδοχέων του ACE2 υπάρχουν επίσης στα επιθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων και στους όρχεις.

Η παρουσία τους στους όρχεις μπορεί να εξηγεί εν μέρει γιατί είναι υψηλότερες οι συγκεντρώσεις του στους άνδρες, λένε οι ερευνητές. Αποτελεί επίσης μία ακόμα πιθανή εξήγηση για την επιρρέπεια των ανδρών στον νέο ιό.