Κορονοϊός: Το 96% όσων περνούν μακρά COVID έχουν αυτό το κοινό χαρακτηριστικό

  • Iatropedia newsroom
μακρά COVID
Οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να ανακουφιστούν μόλις τα συμπτώματά τους φαίνεται να μειώνονται και πάρουν άδεια να βγουν από την απομόνωση. Αλλά ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό και να τον επηρεάζει με απροσδόκητους τρόπους. Πολλοί ασθενείς με COVID-19 έχουν αναφέρει ότι τα συμπτώματά τους δεν εξαφανίζονται μετά από 14 ημέρες.

Αυτοί οι ασθενείς πάσχουν από μια πιο μακροχρόνια μορφή της νόσου, η οποία ονομάστηκε μακρά COVID. Κάποια από τα δικά τους συμπτώματα διαρκούν ακόμα και μήνες.

Μακρά COVID: Τι κοινό έχουν όσων τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από 14 μέρες

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς με μακρά COVID, το 96% εξ αυτών, για να είμαστε ακριβείς, βλέπουν τα συμπτώματά τους να διαρκούν περισσότερο από 90 ημέρες.

Η μελέτη, η οποία προδημοσιεύθηκε στην επιστημονική πλατφόρμα medRxiv στις 27 Δεκεμβρίου, ερεύνησε 3.762 άτομα από 56 χώρες, ηλικίας 30 έως 59 ετών, τα οποία εμφάνισαν συμπτώματα COVID-19 για περισσότερο από 28 ημέρες.

Η μελέτη στόχευε στο να καταρτίσει ένα “προφίλ” συμπτωμάτων σε συνάρτηση με την χρονική εξέλιξη του κορονοϊού σε ασθενείς με μακρά COVID. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 96% των μακροχρόνιων ασθενών με μακρά COVID (δηλαδή, εκείνοι που βιώνουν συμπτώματα για πάνω από 28 ημέρες) δεν επέστρεψαν στην αρχική κατάσταση της υγείας τους νωρίτερα από τους τρεις μήνες. Επίσης, η πλειονότητα των ασθενών εμφάνισε συμπτώματα μέχρι και επτά μήνες μετά τη διάγνωση!

Σύμφωνα με την έρευνα, τα τρία πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα ήταν:

  • κόπωση
  • κακουχία μετά την άσκηση και
  • γνωστική δυσλειτουργία

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένες συμπεριφορές φαίνεται να προκαλούν συμπτώματα: περίπου το 86% των συμμετεχόντων παρουσίασαν υποτροπές στα συμπτώματα όταν ασκούνταν σωματικά και όταν βίωναν καταστάσεις με αυξημένο επίπεδο άγχους.

Ένα σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων χρειάστηκε να προσαρμόσει το πρόγραμμα εργασίας του, λόγω των συμπτωμάτων από την μακρά COVID. Συγκεκριμένα, περίπου το 45% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι χρειάζονταν μειωμένο πρόγραμμα εργασίας για όσο καιρό διήρκησαν τα συμπτώματά τους και περίπου το 22% δεν εργάζονταν καν κατά τη στιγμή της έρευνας, λόγω της σοβαρότητας των συμπτωμάτων από την μακρά COVID.

Η μελέτη εντόπισε συνολικά 205 συμπτώματα που μπορούν να επηρεάσουν έως και 10 διαφορετικά όργανα του σώματος!

Πηγή: https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τρομερή λίστα με τα 30 πιο μακροχρόνια συμπτώματα της COVID-19

Κορονοϊός: Τι επίπτωση μπορεί να αφήσει η COVID-19 στον εγκέφαλο κυρίως στις ηλικίες 30-50 ετών

Κορονοϊός: Το σύμπτωμα που εμφανίζεται κατά 86% στην ήπια COVID-19

Κορονοϊός: Ποια συμπτώματα στην 1η εβδομάδα και ποια στη 2η δείχνουν ότι έχεις την μακρά COVID-19