Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει αν ΔΕΝ είχατε παρενέργεια μετά το εμβόλιο

  • Iatropedia newsroom
θρομβώσεις
Οι παρενέργειες των εμβολίων αποτελούν ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στο εμβόλιο. Ποια είναι η σημασία της απουσίας τους για την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με εντατικούς ρυθμούς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να κάνουν εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Και όλοι γνωρίζουμε πλέον πως οι συνηθισμένες παρενέργειές του αποτελούν ένδειξη της αντίδρασης του ανοσοποιητικού. Τι συμβαίνει, όμως, αν κάποιος δεν έχει κάποια από αυτές τις ενδείξεις; Μήπως δεν λειτουργεί το ανοσοποιητικό του;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιο συχνές παρενέργειες (ανεπιθύμητες ενέργειες) των εμβολίων για τον κορωνοϊό είναι:

  • Τοπικές αντιδράσεις (π.χ. πόνος, κοκκίνισμα, πρήξιμο στο σημείο της ένεσης)
  • Συστηματικές αντιδράσεις (π.χ. κόπωση, πονοκέφαλος, πυρετός, ρίγος)

«Οι παρενέργειες αυτές εκδηλώνονται συχνότερα μετά τη δεύτερη δόση από οποιοδήποτε εμβόλιο», λέει  ο καθηγητής Ανοσολογίας Dr. Thaddeus Stappenbeck, διευθυντής του Τμήματος Φλεγμονής & Ανοσίας στο Ερευνητικό Ίδρυμα Lerner της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Ωστόσο δεν τις εκδηλώνουν όλοι όσοι εμβολιάζονται».

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) αναφέρουν ότι με τα εμβόλια mRNA, το 80-89% των εμβολιασθέντων έχουν κάποιο τοπικό σύμπτωμα. Επιπλέον, το 55-83% έχουν κάποιο συστηματικό σύμπτωμα μετά τον εμβολιασμό.

Το ακριβές ποσοστό εξαρτάται από το εμβόλιο, την ηλικία και τη δόση του εμβολίου. Σε γενικές γραμμές οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν λιγότερες παρενέργειες από τους νεώτερους εμβολιασθέντες.

Πως αντιδρά το ανοσοποιητικό

Όπως εξηγεί ο Dr. Stappenbeck, όταν ένας άνθρωπος κάνει ένα εμβόλιο mRNA, όπως αυτά της Pfizer και της Moderna, εισβάλλουν στα μυϊκά κύτταρα του μπράτσου μικροσκοπικά σταγονίδια λιπιδίων. Τα λιπίδια αυτά περιέχουν θραύσμα από το γενετικό υλικό (RNA) του κορωνοϊού.

Τα μολυσμένα κύτταρα αρχίζουν παροδικά να παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσκολλάται πάνω τους. Εξαιτίας αυτής της αντίδρασης, ο οργανισμός νομίζει ότι ο κορωνοϊός έχει εισβάλλει στον οργανισμό. Με άλλα λόγια, το εμβόλιο δημιουργεί μία εικονική μόλυνση, ώστε το ανοσοποιητικό να δημιουργήσει αντισώματα εναντίον του νέου κορωνοϊού.

Για να επιτευχθεί αυτό, το ανοσοποιητικό εξαπολύει επίθεση στα μολυσμένα κύτταρα για να τα καταστρέψει. Η επίθεση αυτή είναι μία από τις αιτίες για τη φλεγμονή στο μπράτσο που παρουσιάζουν πολλοί άνθρωποι. Η φλεγμονή εκδηλώνεται με τα τοπικά συμπτώματα που έχει το εμβόλιο.

Στη συνέχεια της ανοσολογικής αντίδρασης, το ανοσοποιητικό δημιουργεί ειδικά κύτταρα που εφ’ εξής θα «θυμούνται» τον κορωνοϊό (κύτταρα μνήμης). Δημιουργεί επίσης αντισώματα που καταστρέφουν τον κορωνοϊό.

Όλες αυτές οι αντιδράσεις στην εικονική μόλυνση που προκαλεί το εμβόλιο μπορεί να οδηγήσουν σε πιο γενικά συμπτώματα, όπως ο πυρετός. Ο πυρετός είναι ένας βασικός μηχανισμός καταστροφής των παθογόνων μικροοργανισμών που εισβάλλουν στο σώμα.

Τι δεν γνωρίζουν οι επιστήμονες

«Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν πολλά συμπτώματα μετά το εμβόλιο και άλλοι όχι», λέει ο Dr. Stappenbeck. «Ξέρουμε όμως καλά πως, με ή χωρίς παρενέργειες, όλοι αποκομίζουν προστασία τουλάχιστον 94% μετά και τις δύο δόσεις από τα εμβόλια mRNA. Επομένως, δεν χρειάζεται να ανησυχεί όποιος δεν έχει καμία παρενέργεια, γιατί δεν χρειάζεται να αισθανθεί άρρωστος για να προστατευθεί από τη λοίμωξη Covid-19».