Κορωνοϊός: Τι παρατηρείται έως τώρα στις περιοχές με αυξημένη ρύπανση

  • Ρούλα Τσουλέα
ρύπανση
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και πνευμονοπάθειες. Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για τον ρόλο της στην πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να ευθύνεται, τουλάχιστον εν μέρει, για τις κοινωνικές ανισότητες που παρουσιάζει ο νέος κορωνοϊός, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Και αυτό διότι επηρεάζει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από τη νόσο Covid-19.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ανασκόπηση των έως τώρα δημοσιευμένων μελετών για το θέμα. Το συμπέρασμά τους είναι ότι η ρύπανση εξηγεί εν μέρει γιατί ο κορωνοϊός έχει δυσανάλογα περισσότερα κρούσματα στις υποβαθμισμένες συνοικίες των μεγάλων αστικών κέντρων και στις μειονότητες.

Επισημαίνουν επίσης ότι η πανδημία είναι στην πραγματικότητα ένα «καμπανάκι» για να λάβει η ανθρωπότητα αυστηρότερα μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of the American Thoracic Society.

Οι επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς της υγείας μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το 91% των κατοίκων του πλανήτη ζουν σε περιοχές που δεν πληρούν τα όρια ρύπανσης που ο ίδιος έχει θέσει.

Πολλές μελέτες, εξ άλλου, έχουν δείξει ότι η ρύπανση μπορεί μεταξύ άλλων:

  • Να επιδεινώσει τα πνευμονολογικά και καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Να συμβάλλει στα προβλήματα γονιμότητας
  • Να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος
  • Να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου

Ο Π.Ο.Υ. εκτιμά επίσης ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει ετησίως τη ζωή σε 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τα δεδομένα αυτά εξηγούν γιατί οι ειδικοί μελετούν, από τις αρχές κιόλας της πανδημίας, τις επιδράσεις της.

Χειρότερες εκβάσεις της νόσου Covid-19

Τα έως τώρα ευρήματα για τις επιδράσεις αυτές είναι ανησυχητικά. Οι μελέτες συσχετίζουν άμεσα τις εκβάσεις της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, με την ποιότητα του αέρα που αναπνέει ο κόσμος.

Στην πραγματικότητα, «πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη έκθεση σε αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα από Covid-19», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Stephen Andrew Mein, παθολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess (BIDMC στη Βοστώνη.

Όπως εξήγησε, ιστορικά υπήρχαν δυσμενέστερες εκβάσεις μεταξύ της ρύπανσης και άλλων αναπνευστικών ιών, όπως αυτοί της γρίπης. Ανάλογα ευρήματα έχουν και οι μελέτες για τον νέο κορωνοϊό.

Πως εξηγείται η συσχέτιση

Πώς θα μπορούσε, όμως, η ρύπανση να επηρεάζει την πορεία της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός; Οι πιθανές εξηγήσεις του φαινομένου είναι αρκετές και συμπεριλαμβάνουν:

  1. Την εξασθένηση του ανοσοποιητικού. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η μόλυνση από τον επικίνδυνο ιό. Αυξάνονται επίσης οι πιθανότητες για σοβαρή λοίμωξη.
  2. Την καταστροφή των κροσσών στην αναπνευστική οδό. Οι κροσσοί είναι δομές όμοιες με τρίχες που κινούνται προς μία κατεύθυνση και απομακρύνουν όσα μόρια προσπαθούν να εισβάλλουν στο αναπνευστικό.
  3. Την διέγερση της σύνθεσης ενός ενζύμου. Δύο συγκεκριμένοι ρύποι (τα αιωρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου) διεγείρουν ένα ένζυμο  που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισβάλλει στα κύτταρα.
  4. Την αύξηση του κινδύνου εκδηλώσεως άλλων νοσημάτων. Ωστόσο, τα καρδιαγγειακά, τα μεταβολικά και τα πνευμονολογικά νοσήματα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από το νέο κορωνοϊό.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο νέος κορωνοϊός αποτελεί ένα «καμπανάκι» για την ανθρωπότητα, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Όπως τονίζουν, η πανδημία έχει καταστήσει σαφή την ανάγκη για σημαντικά αυστηρότερα μέτρα κατά της ρύπανσης. Έχει επίσης καταστήσει απαραίτητη τη «μηδενική ανοχή» στην χειρότερη ποιότητα αέρα στις υποβαθμισμένες γειτονιές των αστικών κέντρων, καταλήγουν.