Κορωνοϊός: Τι λέει κορυφαίος καθηγητής Μικροβιολογίας για την τρίτη δόση του εμβολίου

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρεται στη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2.

Ο κορωνοϊός και οι παραλλαγές του ήρθαν για να μείνουν και κάποια στιγμή θα περάσουν από την κατάσταση της πανδημίας σε μια επιδημική μορφή. Έως τότε, όμως, ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας εναντίον του και η τρίτη δόση μπορεί να την ενισχύσει σημαντικά.

Αυτό αναφέρει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι ο κορωνοϊός «δεν σταματά να μας αιφνιδιάζει». «Η υψηλή κυκλοφορία του στην κοινότητα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για νέες μεταλλάξεις, οι οποίες δυσχεραίνουν τη διαχείριση της πανδημίας», λέει.

Ο κ. Τσακρής τονίζει ότι ο εμβολιασμός δεν σημαίνει απόλυτη προστασία. Οι κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι δύο:

  • Πρώτον, το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός είναι πιο μεταδοτικό. Μπορεί επίσης να διαφεύγει σε κάποιο βαθμό της ανοσιακής απάντησης του οργανισμού
  • Δεύτερον, η ανοσία απέναντι στους κορωνοϊούς εξασθενεί σχετικά γρήγορα. Αυτό ισχύει είτε κάποιος νοσήσει είτε εμβολιαστεί εναντίον τους

Επομένως, ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει ακόμη και άτομα που έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί. «Το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει στο κοινωνικό μας περιβάλλον σε πολλές περιπτώσεις», τονίζει ο καθηγητής.

Ωστόσο, «δεν είμαστε άοπλοι. Απέναντι σε μια τόσο μεταδοτική παραλλαγή όπως η Δέλτα, η τρίτη δόση του εμβολίου επιφέρει σημαντική αύξηση των αντισωμάτων σε όσους χορηγείται», συνεχίζει. Ταυτοχρόνως «αποτρέπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την λοίμωξη έπειτα από έκθεση στον ιό και τη σοβαρή νόσηση».

Το παράδειγμα του Ισραήλ

Την άποψη αυτή επιβεβαιώνουν «πέραν πάσης αμφιβολίας» τα στοιχεία από το Ισραήλ. Η χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Έχουν ήδη εμβολιαστεί τέσσερα εκατομμύρια πολίτες, ηλικίας 16 ετών και άνω.

Τα άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν, αναλόγως με την ηλικία τους:

  • 8 έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σύγκριση με όσους έχουν λάβει τις δύο δόσεις
  • 20 έως 25 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους

Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης, κατά τον κ. Τσακρή. Επομένως, «η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για την ατομική μας προστασία και για την μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Η χορήγησή της μπορεί να γίνει και πριν παρέλθει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση. Όσοι έχουν αυτή τη δυνατότητα μέσω του συστήματος, ας μην διστάσουν να το κάνουν», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock