Κορωνοϊός: Τι κίνδυνο διατρέχουν όσοι νοσούν από COVID δύο και τρεις φορές

  • Ρούλα Τσουλέα
COVID
Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης. Ποιος κίνδυνος αυξάνεται με κάθε νέα COVID, όσο ήπια κι αν είναι.

Πολλοί νομίζουν πως όταν τους αρρωσταίνει ο κορωνοϊός ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους και μαθαίνει να τον αντιμετωπίζει καλύτερα. Νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει πως με κάθε νέα COVID, όσο ήπια κι αν είναι αυτή, αυξάνεται ο κίνδυνος να εκδηλωθούν παρατεταμένα συμπτώματα και διαταραχές, που υπονομεύουν την ποιότητα ζωής.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη πως οι επαναλοιμώξεις από τον κορωνοϊό δεν είναι αθώες. Και αυτό, διότι κατ’ αρχάς δίνονται στον ύπουλο ιό νέες ευκαιρίες για να προκαλέσει βλάβη, λένε οι ειδικοί. Επιπλέον, οι επιδράσεις τους αθροίζονται και δημιουργείται ένας νέος, μεγάλος κίνδυνος: αυτός της long COVID.

«Είναι μύθος η άποψη ότι οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις με τον κορωνοϊό είναι ήπιες και δεν πρέπει να μας ανησυχούν. Στην πραγματικότητα είναι σαν να παίζετε ρώσικη ρουλέτα με την υγεία σας», προειδοποιεί ο παθολόγος Dr. Rambod Rouhbakhsh, από την Κλινική Hattiesburg του Πανεπιστημίου του Μισισίπι.

Όπως εξηγεί, κάθε επόμενη λοίμωξη από τον κορωνοϊό αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως χρόνιων προβλημάτων υγείας όπως:

  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η νεφρική νόσος
  • Η οργανική ανεπάρκεια
  • Ακόμα και προβλήματα ψυχικής υγείας

Χώρια ο κίνδυνος αναπτύξεως επίμονων συμπτωμάτων, όπως η ακραία κόπωση και το «θόλωμα» του μυαλού.

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως 65 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από παρατεταμένη COVID (ή εμμένουσα ή long COVID). Οι επιστήμονες παρακολουθούν συστηματικά πάσχοντες για να κατανοήσουν καλύτερα πως και σε ποιους εκδηλώνεται.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 25.544 εθελοντές, ηλικίας 18 ετών και πάνω, από δέκα επαρχίες του Καναδά. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές στην περιοδική έκδοση Insights on Canadian Society, το 11,7% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι είχαν/έχουν εκδηλώσει εμμένοντα συμπτώματα μετά την COVID.

Ως εμμένοντα (ή μακροχρόνια) θεωρούνται τα συμπτώματα που διαρκούν επί περισσότερο από 3 μήνες.  Από τους πάσχοντες, το σχεδόν 70% υπέφεραν επί τουλάχιστον 11 μήνες πριν ενταχθούν στην μελέτη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι είχαν ξαναρρωστήσει από COVID είχαν περισσότερες πιθανότητες να ταλαιπωρούνται από εμμένοντα συμπτώματα. Στην πραγματικότητα όσοι είχαν νοσήσει:

  • Δύο φορές είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εμμένοντα συμπτώματα
  • Τρεις ή περισσότερες φορές είχαν 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εμμένοντα συμπτώματα

Συνολικώς ένας στους πέντε συμμετέχοντες είχαν νοσήσει από COVID περισσότερες από μία φορές. Ειδικότερα, το 14,4% είχαν νοσήσει δύο φορές και το 5,4% τρεις ή περισσότερες.

Τα πιο συχνά μακροχρόνια (εμμένοντα) συμπτώματα που ανέφεραν οι συμμετέχοντες ήταν:

  • Η κόπωση (έπασχε το 65,5% των εθελοντών με long COVID)
  • To «θόλωμα» του μυαλού (39%)
  • Η δύσπνοια (το 28%)

«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι οι επαναλοιμώξεις από τον κορωνοϊό σχετίζονται στενά με την ανάπτυξη μακροχρόνιων συμπτωμάτων», επισημαίνουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Καναδά. Ποια είναι η λύση; Να λαμβάνουμε τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και να μην τον παίρνουμε αψήφιστα, τονίζουν.

Φωτογραφία: iStock