Κορωνοϊός: Τι είναι η μελέτη «Αλληλεγγύη» που ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας

  • Ρούλα Τσουλέα
Αλληλεγγύη
Την μελέτη Solidarity (Αλληλεγγύη) συντονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα σε πολλές χώρες του κόσμου. Θα εξεταστούν τέσσερις πιθανές θεραπείες για να βρεθεί η πιο αποτελεσματική.

Η ανθρωπότητα εντείνει τις προσπάθειες να βρει μια θεραπεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19 και η μία μετά την άλλη οι σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες έρχονται στο προσκήνιο. Χθες ήταν η σειρά της μελέτης Αλληλεγγύη (Solidarity) στην οποία αναφέρθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο εξέχων επιστήμονας αναφέρθηκε στις θεραπείες που χορηγούνται στους ασθενείς, σε ό,τι είναι γνωστό γι’ αυτές και σε ό,τι δεν είναι.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Μαζική μελέτη για τέσσερις ελπιδοφόρες θεραπείες αρχίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Κορωνοϊός Θεραπεία: Άρχισε ευρωπαϊκή μελέτη με 3.200 ασθενείς – Δοκιμάζονται τέσσερις θεραπείες

Κάποιες από τις ελλιπείς γνώσεις τουλάχιστον όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των θεραπειών, ελπίζεται ότι θα καλύψει «η μεγάλη μελέτη Αλληλεγγύη την οποία πραγματοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», είπε ο κ. Τσιόδρας. Στη μελέτη αυτή δοκιμάζονται «τέσσερα διαφορετικά είδη θεραπειών, δύο με συνδυασμούς φαρμάκων, ένα νέο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον ιό Έμπολα και η χλωροκίνη». Τι ακριβώς είναι όμως αυτή η μελέτη; Έχει αρχίσει; Και σε ποιες χώρες διεξάγεται;

Όπως είχε γράψει το Iatropedia.gr στις 22 Μαρτίου 2020, η μελέτη Αλληλεγγύη διεξάγεται σε τουλάχιστον 10 χώρες του κόσμου. Την έναρξή της ανακοίνωσε ο ίδιος ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Γιατί διοργανώθηκε η «Αλληλεγγύη»

Όπως είχε εξηγήσει ο κ. Ghebreyesus, οι μεμονωμένες, μικρές μελέτες για τις θεραπείες σε σκόρπιες χώρες, δεν αρκούν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. «Απαιτούνται στοιχεία από μελέτες σε πολλούς ασθενείς, με σύγκριση των διαφόρων θεραπειών, για να εξακριβωθεί ποια αποδίδει», είχε πει.

Για τον σκοπό αυτό αποφάσισε να διοργανώσει την Solidarity. Η ένταξη ασθενών σε αυτήν υπολογίζεται να αρχίσει αυτή την εβδομάδα σε μερικές από τις 10 χώρες όπου διεξάγεται. Επιπλέον, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δηλώσουν συμμετοχή και άλλες.

Ο κ. Ghebreyesus επανήλθε χθες στο θέμα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι «υπάρχει απεγνωσμένη ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες». Και πρόσθεσε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει καμία εγκεκριμένη θεραπεία» για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.

«Οι μικρές μελέτες παρατήρησης, που δεν είναι τυχαιοποιημένες, δεν θα μας δώσουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε», τόνισε. «Η χρήση μη ελεγμένων φαρμάκων χωρίς τα σωστά στοιχεία μπορεί να εγείρει ψεύτικες ελπίδες. Μπορεί επίσης να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Και να προκαλέσει έλλειψη ζωτικής σημασίας φαρμάκων που χρειαζόμαστε για άλλα νοσήματα».

Όλ’ αυτά τα προβλήματα μπορεί να αποφύγει μία μεγάλη, καλοσχεδιασμένη μελέτη, τόνισε ο κ. Ghebreyesus

Ποιες θεραπείες αξιολογούνται

Στη μελέτη Αλληλεγγύη θα αξιολογηθούν τέσσερις θεραπείες για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19:

  • Το remdesivir, ένα φάρμακο για τον ιό Έμπολα
  • Ο σταθερός συνδυασμός των φαρμάκων lopinavor και ritonavir (περιέχονται σε ένα φάρμακο), που χορηγείται σε ασθενείς με HIV/AIDS λοίμωξη
  • Ο προαναφερθείς σταθερός συνδυασμός μαζί ιντερφερόνη-βήτα, η οποία είναι μία ουσία που χορηγείται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση
  • Η χλωροκίνη, η οποία είναι φάρμακο για την ελονοσία

Συμμετοχή σε αυτήν την ερευνητική προσπάθεια έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή οι εξής χώρες:

  • Η Αργεντινή
  • Το Μπαχρέιν
  • Ο Καναδάς
  • Η Γαλλία
  • Το Ιράν
  • Η Νορβηγία
  • Η Νότιος Αφρική
  • Η Ισπανία
  • Η Ελβετία
  • Η Ταϋλάνδη

Σημειώνεται πως τα ευρήματα της μελέτης Αλληλεγγύη θα συμπληρώσει μία άλλη, μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη. Ονομάζεται DISCOVERY (Ανακάλυψη) και θα διεξαχθεί σε 8 ευρωπαϊκές χώρες με τη συμμετοχή 3.200 ασθενών.

Επαρκή αποθέματα απ’ όλα τα φάρμακα

Όπως διαβεβαίωσε χθες ο κ. Τσιόδρας, η χώρα μας έχει επαρκή αποθέματα από όλα τα φάρμακα που θα ελεγχθούν στις μελέτες. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι έχει γίνει παραγγελία επαρκούς ποσότητας του φαρμάκου χλωροκίνη, το οποίο είχε παρουσιάσει έλλειψη την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποσότητα της δραστικής ουσίας που εξασφαλίστηκε ανέρχεται σε 5 τόνους. Θα φτάσει στη χώρα μας από την Ινδία και θα δοθεί στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για να παρασκευάσουν το φάρμακο.