Κορωνοϊός: Οι εγχύσεις απολυμαντικών και άλλοι μύθοι για την πρόληψη και τη θεραπεία

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Γιατί δεν πρέπει να πιστεύουμε ό,τι ακούμε και να νομίζουμε πως ό,τι φαίνεται λογικό, είναι και σωστό. Ποιοι κίνδυνοι απειλούν όσους δοκιμάζουν «ματζούνια» εκτός των επίσημων συστάσεων του ΕΟΔΥ.

Οι αιτιάσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι ο κορονοϊός Covid-19 θα μπορούσε ενδεχομένως να θεραπευτεί με εγχύσεις απολυμαντικών στον ανθρώπινο οργανισμό, έχουν θορυβήσει την ιατρική κοινότητα και τους κατασκευαστές αυτών των προϊόντων.

Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν την Πέμπτη δημοσίως, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως θα είχε «ενδιαφέρον» να εξετάσουν οι επιστήμονες την έγχυση απολυμαντικών στους πνεύμονες για να δουν αν μπορούν να τους απαλλάξουν από τον κορωνοϊό.

Την επομένη ημέρα και μετά τον σάλο που ξέσπασε, ο αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στο θέμα. Ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο απλώς για «σαρκασμό». Ωστόσο η ιατρική κοινότητα και οι παρασκευαστές των απολυμαντικών έχουν ξεσηκωθεί. Και αυτό, διότι είναι ορατός ο κίνδυνος να πιστέψουν κάποιοι άνθρωποι τα λεγόμενά του και να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

«Τα απολυμαντικά προορίζονται για να σκοτώνουν βακτήρια και ιούς σε σκληρές επιφάνειες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στο δέρμα, να καταναλώνονται ή να εγχέονται εσωτερικά (στο ανθρώπινο σώμα)», ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καθαριστικών (ACI) που εκπροσωπεί την αμερικανική βιομηχανία καθαριστικών προϊόντων.

«Είναι πραγματικά ατυχές που χρειάζεται να σχολιάσω κάτι τέτοιο», δήλωσε η Dr Patrice A. Harris, πρόεδρος της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (AMA), της μεγαλύτερης ένωσης ιατρών στις ΗΠΑ (εκπροσωπεί περισσότερους από 240.000 γιατρούς). «Ο κόσμος δεν πρέπει για κανένα λόγο να πίνει ή να κάνει εγχύσεις χλωρίνης ή απολυμαντικών. Να είναι βέβαιος πως όταν τελικά βρούμε μία θεραπεία ή εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού Covid-19, δεν θα προέρχεται από το ντουλάπι με τα καθαριστικά οικιακά προϊόντα».

Ευκαιρίας δοθείσης, παραθέτουμε μερικές δοξασίες για τον κορωνοϊό τις οποίες έχει προ πολλού καταρρίψει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι σοβαροί υγειονομικοί οργανισμοί.

Για τη θεραπεία

Μύθος: Ο νέος κορωνοϊός θεραπεύεται με τα απολυμαντικά που έχουμε στο σπίτι.

Η αλήθεια: Η κατάποση και η έγχυση χλωρίνης ή άλλων απολυμαντικών είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Μύθος: Η εισαγωγή υπεριώδους ακτινοβολίας στον οργανισμό, μπορεί να σκοτώσει τον κορωνοϊό και να επιταχύνει την ανάρρωση.

Η αλήθεια: Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να σκοτώσει τους ιούς που αιωρούνται στον αέρα με τα σταγονίδια που εκπέμπουμε από το αναπνευστικό. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εισαχθεί στο ανθρώπινο σώμα για να στοχεύσει τα κύτταρα που έχει μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19. Ούτε να χρησιμοποιήσει κανείς ως δικαιολογία την UV για να κάνει εφέτος το καλοκαίρι με τις ώρες ηλιοθεραπεία στο μπαλκόνι ή στην παραλία (όταν επιτραπεί να πάμε). Μην ξεχνάτε ότι η ηλιοθεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και τα εγκαύματα αυτά ανοίγουν τον δρόμο στον δερματικό καρκίνο.

Μύθος: Τα αντιβιοτικά προλαμβάνουν/θεραπεύουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η αλήθεια: Δεν κάνουν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν βακτήρια και ο κορωνοϊός δεν είναι βακτήριο, αλλά ιός. Τα μόνα φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν όσους έχουν ήπια συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19 είναι τα κοινά αντιπυρετικά/παυσίπονα.

Για την προστασία

Μύθος: Ο συχνός καθαρισμός της μύτης με φυσιολογικό ορό προλαμβάνει την μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό.

Η αλήθεια: Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι κάτι τέτοιο προστατεύει τους ανθρώπους. Το μόνο που υπάρχει είναι κάποια (λιγοστά) στοιχεία ότι η πρακτική αυτή ίσως συντομεύει λίγο την ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα (ιώσεις). Ο νέος κορωνοϊός, όμως, μόνο κοινό κρυολόγημα δεν προκαλεί.

Μύθος: Ο ψεκασμός του δέρματος με οινόπνευμα ή χλωρίνη προστατεύει από την μόλυνση με τον κορωνοϊό.

Η αλήθεια: Δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Χώρια που υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης στο δέρμα από τη χλωρίνη και από τη συχνή χρήση οινοπνεύματος. Για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό, να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να τα απολυμαίνετε με βάση τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Μύθος: Οι γαργάρες με χλωρίνη «διώχνουν» τον ιό.

Η αλήθεια: Ακόμα ένας επικίνδυνος μύθος, από αυτούς που αφθονούν την εποχή του Ίντερνετ και των social media. Η χλωρίνη είναι για να απολυμαίνετε το σπίτι και όχι το σώμα σας. Είναι επικίνδυνο να έρθει σε επαφή με οποιοδήποτε σημείο του σώματος, πόσο μάλλον με το στόμα ή τον λαιμό.

Μύθος: Το καυτό μπάνιο απομακρύνει τον κορωνοϊό από το δέρμα.

Η αλήθεια: Το καλό σαπούνισμα απομακρύνει τον κορωνοϊό από το δέρμα και μάλιστα χωρίς να προκαλεί δερματικά εγκαύματα. Ο κορωνοϊός διαθέτει ένα φυσικό περίβλημα από λιπίδια (λίπος) και το σαπούνι διασπά το λίπος. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστούν οι ειδικοί να σαπουνίζουμε σχολιαστικά τα χέρια μας.