Κορωνοϊός – θεραπεία: Δοκιμάζουν 12 διαφορετικά φάρμακα σε ασθενείς

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ερευνητικές ομάδες σε πολλές χώρες του κόσμου δοκιμάζουν δεκάδες πιθανά φάρμακα εναντίον του ιού Covid-19. Δώδεκα από αυτά έχουν αρχίσει ήδη να χορηγούνται σε ανθρώπους που μόλυνε ο κορωνοϊός.

Περισσότερα από 70 φάρμακα και συνδυασμοί φαρμάκων δοκιμάζονται σε ανθρώπους ή στο εργαστήριο για να βρεθεί μια θεραπεία για τον νέο κορωνοϊό που εξαπλώνεται αργά αλλά σταθερά στον κόσμο. Ο κορονοϊός Covid-19 έχει πια αρρωστήσει 81.000 ανθρώπους σε 40 χώρες και περιοχές, κοστίζοντας τη ζωή σε 2.760.

Τουλάχιστον 25 κλινικές μελέτες έχουν ήδη εγγραφεί στο ClinicalTrials.gov, την αμερικανική κυβερνητική ιστοσελίδα καταγραφής των μελετών σε ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε

Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα

Στις μελέτες αυτές ελέγχονται από παραδοσιακά κινεζικά φάρμακα και βιταμίνες έως βλαστοκύτταρα και φάρμακα που καταπολεμούν άλλες ασθένειες. Η ελπίδα είναι ότι κάτι απ’ όλα θα είναι αποτελεσματικό για τους ασθενείς με βαριά νόσο, για τους οποίους δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία.

Αν ο κορωνοϊός Covid-19 γίνει τελικά πανδημία, πολλοί άνθρωποι θα χρειασθούν ένα φάρμακο ή εμβόλιο.

Την λίστα των φαρμάκων και των συνδυασμών που αξίζει τον κόπο να ελεγχθούν έχει καταρτίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται 12 που ήδη έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται σε ανθρώπους.

Να μερικά από αυτά, όπως δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό MIT Technology Review, στο webmd και στο Reuters.

Για τον Έμπολα

Αν και ακόμα ερευνητικό, το ενέσιμο φάρμακο remdesivir είναι ένα ευρέως φάσματος αντιϊικό για το οποίο οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι. Το φάρμακο δημιουργεί μία αλλοιωμένη εκδοχή ενός νουκλεοτιδίου, το οποίο χρειάζονται ο κορωνοϊός για να αναπαραχθεί. Όταν το νουκλεοτίδιο είναι αλλοιωμένο, η αναπαραγωγική ικανότητά του διαταράσσεται. Ο ίδιος μηχανισμός χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση και άλλων ιογενών λοιμώξεων, όπως η ηπατίτιδα C.

Το remdesivir έχει καλές προοπτικές επειδή είναι ενεργό εναντίον ιών των οποίων το γενετικό υλικό αποτελείται από RNA. Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο κορωνοϊός.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Βρέθηκε το φάρμακο; Σημαντική ανακοίνωση γιατρού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Το remdesivir είχε αρχικά αναπτυχθεί για τον ιό Έμπολα, αλλά δεν ήταν πολύ αποτελεσματικό. Ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό σε ζώα μολυσμένα με τον κορωνοϊό MERS, που είναι συγγενής με τον Covid-19.

Τον Ιανουάριο το remdesivir χορηγήθηκε σε έναν 35χρονο στην Ουάσινγκτον, ο οποίος αρρώστησε βαριά από τον Covid-19 μετά από ένα ταξίδι στην Κίνα. Ο νεαρός άνδρας έχει πλέον αναρρώσει. Τώρα, αρχίζουν μελέτες με περισσότερους ασθενείς στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα.

Για την HIV/AIDS λοίμωξη

Υπό δοκιμή σε κλινική μελέτη βρίσκεται και ο σταθερός συνδυασμός φαρμάκων για την HIV/AIDS λοίμωξη. Το ένα από αυτά περιέχει τις δραστικές ουσίες lopinavir και ritonavir. Δοκιμάζεται, μεταξύ άλλων, στο Eighth People’s Hospital, στο Guangzhou της Κίνας. Χορηγείται σε ασθενείς με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ο συνδυασμός αυτός εμποδίζει τους ιούς να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα ένζυμα που χρειάζονται για να μολύνουν τα κύτταρα. Τα ένζυμα αυτά λέγονται πρωτεάσες.

Ένας άλλος σταθερός συνδυασμός που δοκιμάζεται σε ανθρώπους είναι αυτός των δραστικών ουσιών emtricitabine και tenofovir. Ο συνδυασμός αυτός κανονικά λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για προστασία από τη μόλυνση με τον ιό HIV.

Για τη γρίπη

Στο στάδιο των κλινικών δομικών βρίσκεται και το favipiravir, που καταπολεμά τους RNA ιούς. Το φάρμακο αυτό είναι εγκεκριμένο στην Ιαπωνία για την αντιμετώπιση της γρίπης. Τα πρώτα αποτελέσματα από τη δοκιμή του σε 70 ασθενείς στην πόλη Shenzhen της Κίνας είναι ενθαρρυντικά.

Για την ελονοσία

Η χλωροκίνη είναι ένα παλιό και δοκιμασμένο φάρμακο για την ελονοσία. Κλινικές μελέτες με αυτήν βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κίνα. Τα πρώτα αποτελέσματά τους είναι πολύ ενθαρρυντικά γι’ αυτό το φάρμακο, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1934.

Οι μελέτες συνεχίζονται σε περισσότερα από 10 νοσοκομεία στο Πεκίνο, στην επαρχία Guangdong και στην επαρχία Hunan.

Εγχύσεις πλάσματος

Όταν ένας κορωνοϊός ή οποιοδήποτε άλλο παθογόνο μολύνει έναν άνθρωπο, το ανοσοποιητικό του αντιδρά δημιουργώντας αντισώματα. Όταν ο άνθρωπος αυτός αναρρώσει, το αίμα του εξακολουθεί να διαθέτει τα αντισώματα αυτά. Μία τεχνική που δοκιμάζεται είναι η λήψη αίματος από ανθρώπους που νίκησαν τον κορωνοϊό και η έγχυση του πλάσματός τους σε βαρέως πάσχοντες.

Η τεχνική αυτή είναι παλιά. Κατά το παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για να καταπολεμηθεί η διφθερίτιδα, η λύσσα και άλλες λοιμώξεις. Την τεχνική αυτή δοκιμάζουν ήδη σε μερικούς ασθενείς κινέζοι επιστήμονες (π.χ. σε νοσοκομεία της Σαγκάης). Στην πραγματικότητα, Κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν προσφάτως ότι 11 ασθενείς με σοβαρή πνευμονία παρουσίασαν σημαντική βελτίωση με τις εγχύσεις αυτές. Επιπλέον, δεν εκδήλωσαν κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια σε αυτήν.