Κορωνοϊός-Ταξίδια: Οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ – Ποιες χώρες είναι στο κόκκινο

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Επικίνδυνα είναι πλέον τα ταξίδια σε τουλάχιστον 74 χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αποφεύγουν και τα ταξίδια στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Ο κορονοϊός Covid-19 προκαλεί πλέον τοπικά κρούσματα σε δεκάδες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων πολλών ευρωπαϊκών. Ο κίνδυνος μόλυνσης για τους ταξιδιώτες είναι υψηλός.

Αυτό αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στις αναθεωρημένες οδηγίες για τα ταξίδια που εξέδωσε. Και συνιστά να αποφεύγονται τα ταξίδια στις περιοχές με τοπική μετάδοση αν δεν είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητα.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα στα φαρμακεία – Διαβάστε ποια είναι

Κορωνοϊός: Επιπλέον μέτρα για τον συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ – Σταματούν οι πτήσεις από και προς Ιταλία

Στις οδηγίες που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του παραθέτει αναλυτικό πίνακα με τις χώρες που έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μάλιστα σε ξεχωριστή στήλη ενημερώνει σε ποιες ο κορωνοϊός Covid-19 έχει προκαλέσει κρούσματα με τοπική μετάδοση και σε ποιες όχι.

Ειδικά όμως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ο ΕΟΔΥ τονίζει πως πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Μάλιστα υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης τονίζοντας πως η σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών είναι ισχυρή.

Στις χώρες με τοπική μετάδοση συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές, από τη Νορβηγία και την Ελβετία μέχρι την Ισλανδία και την Πορτογαλία.

Ποιοι πρέπει να αναβάλλουν το ταξίδι

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ακόμα πως πρέπει να αναβάλλουν το ταξίδι τους όσοι εκδηλώσουν πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό. Η δυσκολία στην αναπνοή, αλλά ακόμα και ο βήχας είναι λόγοι αναβολής του ταξιδιού.

Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει υψηλή μεταδοτικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο όσοι ταξιδέψουν τελικά σε χώρα με τοπική μετάδοση πρέπει να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής. Πρέπει επίσης να αποφεύγουν την επαφή με ασθενείς, καθώς και:

  • Την επαφή με ζωντανά ή νεκρά ζώα
  • Τις επισκέψεις σε αγορές ζώων
  • Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως το μη μαγειρεμένο κρέας)

Επιπλέον, αν στον προορισμό τους παρουσιάσουν πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό, πρέπει να μείνουν μακριά από άλλα άτομα.

Αυτοέλεγχος μετά την επιστροφή

Όσον αφορά όσους επιστρέφουν από ταξίδι σε χώρα με τοπική μετάδοση, ο ΕΟΔΥ συνιστά να παρακολουθούν την υγεία τους για 14 ημέρες. Αν στο διάστημα αυτό παρουσιάσουν ύποπτα συμπτώματα, πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους. Το επόμενο βήμα είναι να πάρουν τηλέφωνο έναν γιατρό στον οποίο θα αναφέρουν το πρόσφατο ταξίδι τους. Εναλλακτικά πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ. Το τηλέφωνο του ΕΟΔΥ είναι το 1135 ή το 210-5212054.