Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα που είναι ύποπτα για COVID, αλλάζουν με το φύλο και την ηλικία

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι δείχνει νέα μεγάλη μελέτη για τα συμπτώματα που προκαλεί η Covid-19. Ποια είναι εκείνα που είναι πιθανότερο να συνοδευτούν από θετικό αποτέλεσμα στον μοριακό έλεγχο. Τι ισχύει ανά φύλο και ηλικία.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός προκαλεί δεκάδες διαφορετικά συμπτώματα, αλλά δεν είναι όλα εξίσου ύποπτα για την ανάπτυξη της νόσου,  αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες. Αντιθέτως, υπάρχει διαφοροποίηση αναλόγως με το φύλο και την ηλικία.

Σε μελέτη με χιλιάδες εθελοντές εξέτασαν 18 διαφορετικά συμπτώματα, για να διαπιστώσουν αν και ποια από αυτά είχαν την μεγαλύτερη ισχύ ως προγνωστικοί δείκτες της Covid-19.

Όπως διαπίστωσαν, η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία) ήταν το σύμπτωμα με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να ακολουθηθεί από θετική διάγνωση στα τεστ κορωνοϊού. Δεύτερος σημαντικότερος ήταν ο πόνος στο στήθος.

Με βάση τα ευρήματά τους οι ερευνητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμο, με τη βοήθεια του οποίου βρίσκουν με ακρίβεια 80% ποιοι ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα μπορεί να έχουν Covid-19.

Η νέα μελέτη

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου. Όπως γράφουν στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση The Lancet, ενέταξαν σε αυτήν 15.049 εθελοντές. Όλοι τους εκδήλωσαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2020.

Τις τρεις πρώτες ημέρες που αρρώστησαν, κατέγραφαν αναλυτικά όλα τα συμπτώματά τους. Εκείνα που ήταν πιθανότερο να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα στον μοριακό έλεγχο ήταν κατά σειράν:

  1. Η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία)
  2. Ο πόνος στο στήθος
  3. Ο επίμονος βήχας
  4. Η δύσπνοια
  5. Ο πόνος στην κοιλιά
  6. Οι φλύκταινες στα πόδια
  7. Ο πόνος στο μάτι
  8. Η ασυνήθιστη μυαλγία (πόνοι στους μυς)

Ωστόσο υπήρχε διαφοροποίηση στη σημασία των συμπτωμάτων μεταξύ των διαφορετικών ηλικιών, αλλά και στα δύο φύλα.

Ανά ηλικία

Στους εθελοντές ηλικίας 16-39 ετών το σύμπτωμα που ήταν πιθανότερο να συνοδευτεί από θετικό μοριακό έλεγχο ήταν η ανοσμία. Επόμενα σε σημασία ήταν κατά σειράν:

  • Ο πόνος στο στήθος
  • Ο πόνος στην κοιλιά
  • Η δύσπνοια

Στις ηλικίες 40-59 ετών τα συμπτώματα που ήταν πιθανότερο να συνοδευτούν από  διάγνωση της Covid ήταν κατά σειράν:

  1. Ο επίμονος βήχας
  2. Ο πόνος στο στήθος
  3. Η απώλεια της όσφρησης

Στις ηλικίες 60-79 ετών, όμως, η ανοσμία ήταν τέταρτη σε σπουδαιότητα. Προηγούνταν κατά σειράν:

  1. Ο πόνος στο στήθος
  2. Η ασυνήθιστη μυαλγία
  3. Η δύσπνοια

Στις ηλικίες άνω των 80 ετών η ανοσμία δεν ήταν και τόσο σημαντική. Τα συμπτώματα που ήταν πιθανότερο να υποδηλώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός ήταν:

  1. Ο πόνος στο στήθος
  2. Η ασυνήθιστη μυαλγία
  3. Η δύσπνοια
  4. Η διάρροια

Και μεταξύ των φύλων

Η μελέτη κατέδειξε διαφορές στα συμπτώματα και μεταξύ των φύλων. Στους άνδρες ισχυρότεροι προάγγελοι της Covid-19 ήταν:

  • Η δύσπνοια
  • Η κόπωση
  • Τα ρίγη

Στις γυναίκες τα αντίστοιχα συμπτώματα ήταν:

  • Η ανοσμία
  • Ο πόνος στο στήθος
  • Ο επίμονος βήχας

Η νέα μελέτη διεξήχθη πριν κυριαρχήσει στη Βρετανία η μετάλλαξη Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Στην πραγματικότητα, το στέλεχος που κυριαρχούσε την εποχή που νόσησαν οι εθελοντές ήταν το βρετανικό (στέλεχος Άλφα). Το στέλεχος Δέλτα προκαλεί και άλλα συμπτώματα (π.χ. συνάχι), η προγνωστική αξία των οποίων δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί.

Ωστόσο τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να εκδηλωθεί με διαφόρους τρόπους. Επομένως, κάθε σύμπτωμα ύποπτο γι’ αυτόν, πρέπει να ελέγχεται αμέσως, τονίζουν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock