Κορωνοϊός: Τα αντισώματα μειώνονται ραγδαία στον πληθυσμό με την πάροδο του χρόνου

  • Ρούλα Τσουλέα
αντισώματα
Τι αποκαλύπτει μεγάλη κυβερνητική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία. Στον αέρα η ανοσία της αγέλης. Κίνδυνος επαναμόλυνσης μέσα σε ένα εξάμηνο από την αρχική νόσο.

Τα αντισώματα έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 μειώνονται ραγδαία στον πληθυσμό σε διάστημα λίγων μηνών, σύμφωνα με νέα έρευνα που χρηματοδότησε η Βρετανική κυβέρνηση.

Το εύρημα αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας λοίμωξης μέσα σε μερικούς μήνες από την αρχική. Υποδηλώνει επίσης ότι δεν μπορεί να ελπίζει κανείς στην ανοσία της αγέλης για να σταματήσει το νέο κορωνοϊό, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 365.000 ενήλικες στην Αγγλία, στους οποίους οι ερευνητές έστειλαν τεστ αντισωμάτων για το σπίτι. Το τεστ γινόταν σε δείγμα αίματος που λαμβανόταν από το δάκτυλο (σαν την μέτρηση του σακχάρου).

Οι εθελοντές έκαναν τα τεστ για πρώτη φορά στις 20 Ιουνίου 2020. Η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία: ήταν 12 εβδομάδες μετά την κορύφωση της επιδημίας στην Αγγλία.

Τα τεστ επαναλήφθηκαν άλλες δύο φορές, 18 και 24 εβδομάδες μετά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού. Η τελευταία φορά ήταν στις 28 Σεπτεμβρίου.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των τεστ, στην πρώτη μέτρηση το 6% των συμμετεχόντων είχαν αντισώματα εναντίον του επικίνδυνου ιού. Ωστόσο στη δεύτερη μέτρηση ο αριθμός τους είχε μειωθεί κατά 26,5%. Στην πραγματικότητα, θετικό ήταν μόλις το 4,4% των εθελοντών.

Και για τους εποχιακούς κορωνοϊούς

Το εύρημα αυτό συμφωνεί με την παρατήρηση ότι η ανοσία στους εποχιακούς κορωνοϊούς φθίνει σε διάστημα 6-12 μηνών, λένε οι ερευνητές. Οι κορωνοϊοί αυτοί είναι τέσσερις και ευθύνονται για πολλά περιστατικά κοινού κρυολογήματος.

Το νέο εύρημα συμφωνεί επίσης με τις έως τώρα μελέτες σε ασθενείς, που δείχνουν ότι τα αντισώματα φθίνουν σε λίγους μήνες. Το μεγαλύτερο διάστημα που έχει αναφερθεί έως τώρα ότι υπάρχουν είναι 7 μήνες.

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Στην παρούσα μελέτη αξιολογήθηκε ένα είδος αντισωμάτων που λέγονται IgG. Άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν δείξει πως άλλοι τύποι αντισωμάτων μπορεί να διαρκούν περισσότερο.

Μειωμένη ανοσία

Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε επίσης πως όσο πιο σοβαρή λοίμωξη προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, τόσο περισσότερο παραμένουν τα αντισώματα στον οργανισμό. Έδειξε επίσης ότι οι νέοι που αναρρώνουν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός έχουν βραδύτερη απώλεια αντισωμάτων σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους αναρρώσαντες.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν η παρουσία των αντισωμάτων έστω και για λίγο παραπάνω, σημαίνει αποτελεσματική προστασία έναντι του επικίνδυνου ιού.

«Με βάση όσα γνωρίζουμε για τους άλλους κορωνοϊούς, εκτιμούμε ότι η μείωση των αντισωμάτων σημαίνει μειωμένη ανοσία με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Wendy Barclay, διευθύντρια του Τμήμα Λοιμωδών Νόσων στο Imperial College του Λονδίνου.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι δεν υπήρξε αλλαγή στα επίπεδα αντισωμάτων μεταξύ των εργαζομένων στην Υγεία. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην επανέκθεσή τους στον ιό, εκτίμησε η Dr Barclay.

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Τα ευρήματά της όμως υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε όλα τα μέτρα για να προστατευθούμε από τον νέο ιό.