Κορωνοϊός: Σπάνια παρενέργεια με το εμβόλιο Johnson & Johnson στις ΗΠΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
σύνδρομο Guillain-Barré
Η παρενέργεια αυτή παρατηρείται συνήθως μετά από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις. Έχει παρατηρηθεί και μετά την Covid-19. Έχει αναφερθεί και μετά από λήψη εμβολίων για άλλα νοσήματα. Πόσο περιστατικά καταγράφηκαν στις ΗΠΑ και σε ποιους. Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα.

Το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός σχετίζεται με μία σπάνια νευρολογική επιπλοκή, ανακοίνωσε ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων. Για τον λόγο αυτό, αναθεώρησε το φύλλο οδηγιών χρήσεώς του ώστε να την συμπεριλάβει στη λίστα με τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η παρενέργεια είναι το σύνδρομο Guillain-Barré (Γκιγιέν Μπαρέ), μία αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό του ασθενούς βλάπτει τα νευρικά κύτταρα.

Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), 100 αναφορές για σύνδρομο Guillain-Barré έχουν αναφερθεί επί 12,8 εκατομμυρίων εμβολιασμών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Αυτό σημαίνει αναλογία περίπου 7,8 περιστατικών ανά 1 εκατομμύριο δόσεις.

Η FDA επισήμανε ότι δεν έχει τεκμηριωθεί πως το εμβόλιο είναι η αιτία του συνδρόμου στους ασθενείς αυτούς. Ωστόσο ο αριθμός των αναφορών είναι αυξημένος σε σχέση με το αναμενόμενο για τις ΗΠΑ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο Guillain-Barré άρχισαν να εκδηλώνονται μέσα σε 42 ημέρες από τον εμβολιασμό. Το πιο επικίνδυνο διάστημα ήταν τις πρώτες δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό.

Τα ύποπτα συμπτώματα 

Σύμφωνα με την FDA, στα ύποπτα συμπτώματα που χρειάζονται ιατρική αξιολόγηση συμπεριλαμβάνονται:

  • Αδυναμία ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και στα πόδια, ιδίως όταν εξαπλώνεται
  • Δυσκολίες στη βάδιση, την ομιλία, την μάσηση ή την κατάποση
  • Διπλωπία (ο ασθενής τα βλέπει όλα διπλά)
  • Προβλήματα με τον έλεγχο του εντέρου ή της κύστης

Οι 95 από τους ασθενείς χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι ανέρρωσαν πλήρως, αλλά 1 ασθενής έχασε τη ζωή του. Οι περισσότεροι πάσχοντες ήσαν άνδρες, πολλοί ηλικίας 50 ετών και άνω, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα.

«Πάντοτε θα βρίσκουμε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια που θα σχετίζεται με τα εμβόλια. Είναι αναμενόμενο όταν τα κάνουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων», δήλωσε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Dr. Anthony Fauci. «Κάθε φορά πρέπει να απαντάμε σε ένα ουσιώδες ερώτημα: τα οφέλη των εμβολίων είναι συντριπτικά περισσότερα από οποιονδήποτε σπάνιο κίνδυνο; Μέχρι στιγμής, με τα εμβόλια που έχουμε για τον κορωνοϊό, η απάντηση είναι σαφέστατα καταφατική».

Που οφείλεται το σύνδρομο

Το σύνδρομο Guillain-Barré δεν είναι πρωτοφανές. Αν και είναι σπάνιο, κάθε χρόνο το εκδηλώνουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η αναλογία είναι περίπου 1-2 περιστατικά τον χρόνο ανά 100.000 πληθυσμού. Παγκοσμίως, η θνησιμότητά του ανέρχεται σε 7,5%.

Η αιτία του δεν είναι γνωστή. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί πως συνήθως αναπτύσσεται μετά από κάποια βακτηριακή ή ιογενή  λοίμωξη. Αυτό ισχύει για σχεδόν δύο στις τρεις περιπτώσεις. Οι λοιμώξεις που συνηθέστερα προηγούνται του συνδρόμου είναι:

  • Γαστρεντερίτιδες
  • Λοιμώξεις του αναπνευστικού (ακόμα και η γρίπη)

Το περίπου 30% των περιστατικών πυροδοτούνται από το καμπυλοβακτήριο jejuni (είναι αιτία διάρροιας). Το 10% πυροδοτούνται από τον κυτταρομεγαλοϊό (CMV).

Αύξηση των ασθενών με σύνδρομο Guillain-Barré έχει παρατηρηθεί και κατόπιν εμβολιασμών. Παραδείγματος χάριν, το 1976 μετά από εμβολιασμό για γρίπη είχαν καταγραφεί 8,8 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις.

Στις ΗΠΑ, καταγράφονται σε ετήσια βάση 3.000 έως 6.000 περιστατικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC.