Κορονοϊός: Σε τι διαφέρει η απώλεια όσφρησης από COVID-19 σε σύγκριση με εκείνη από κρυολόγημα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Καθώς η έρευνα για τη νόσο COVID -19 εξελίχθηκε τους τελευταίους μήνες, η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) ως σύμπτωμα προστέθηκε επίσημα στον κατάλογο των συμπτωμάτων του κορονοϊού.

Προς το παρόν δεν είναι ακόμα σαφές το γιατί ο κορονοϊός προκαλεί ανοσμία.

Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι η διαταραχή της οσμής από COVID -19 διαφέρει από παρόμοια συμπτώματα που προκαλούνται από άλλες μορφές λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Κορονοϊός: Η διαφορά στην απώλεια όσφρησης μεταξύ COVID-19 και του κοινού κρυολογήματος

Σύμφωνα με ερευνητές, των οποίων η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Rhinology, η κύρια διαφορά μεταξύ της απώλειας μυρωδιάς που προκαλείται από την COVID-19 και του κρυολογήματος είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αναπνέουν.

Τα άτομα που χάνουν την αίσθηση της όσφρησης λόγω κορονοϊού εξακολουθούν να μπορούν να εισπνέουν ελεύθερα από την μύτη, αλλά δεν μπορούν να ανιχνεύσουν πικρές ή γλυκές μυρωδιές.

Η ανοσμία (απώλεια όσφρησης) ως αποτέλεσμα άλλων λοιμώξεων, όπως το κοινό κρυολόγημα, συνοδεύεται από ρινική καταρροή.

Η ερευνητική ομάδα διενήργησε δοκιμές οσμής και γεύσης σε 10 ασθενείς με COVID-19, 10 άτομα με βαρύ κρυολόγημα και μια ομάδα ελέγχου 10 υγιών ατόμων.

“Θέλαμε να δούμε αν οι βαθμολογίες τους για τη δοκιμή μυρωδιάς και γεύσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάκριση μεταξύ ασθενών με κορονοϊό και ασθενών με βαρύ κρυολόγημα. Γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός συμπεριφέρεται διαφορετικά από άλλους αναπνευστικούς ιούς, για παράδειγμα προκαλώντας την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, γνωστή ως καταιγίδα κυτοκίνης, και επηρεάζοντας το νευρικό σύστημα”, σχολίασε ο καθηγητής Carl Philpott από την Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου East Anglia και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Κορονοϊός: Η ανοσμία λόγω COVID-19 συνδέεται με το κεντρικό νευρικό σύστημα

Αν και η απώλεια όσφρησης από κοινό κρυολόγημα προκαλείται από την άμεση απόφραξη των ρινικών διόδων, η ανοσμία από COVID-19 μπορεί να συνδεθεί με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

“Προηγουμένως είχε προταθεί ότι ο κορονοϊός επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, με βάση τα νευρολογικά σημάδια που έχουν αναπτυχθεί από ορισμένους ασθενείς. Υπάρχουν επίσης ομοιότητες με τον SARS, ο οποίος έχει επίσης αναφερθεί ότι εισέρχεται στον εγκέφαλο, πιθανώς μέσω υποδοχέων οσμής στην μύτη. Τα αποτελέσματά μας αντικατοπτρίζουν, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, μια συγκεκριμένη εμπλοκή στο επίπεδο του κεντρικού νευρικού συστήματος σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19”, δήλωσε ο καθηγητής Philpott.

Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να διευκολύνει τη διάγνωση του κορονοϊού. Αν και τέτοιες δοκιμές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν επίσημα διαγνωστικά “εργαλεία”, όπως τα επιχρίσματα από τον λαιμό, θα μπορούσαν να παρέχουν μια εναλλακτική λύση όταν δεν είναι διαθέσιμες συμβατικές εξετάσεις ή όταν απαιτείται γρήγορος έλεγχος (ιδιαίτερα στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στα επείγοντα νοσοκομείων ή σε αεροδρόμια).

«Αυτή η έρευνα δείχνει επίσης ότι υπάρχουν εντελώς διαφορετικά πράγματα σε ό, τι αφορά την απώλεια όσφρησης και γεύσης σε ασθενείς με OVID-19, σε σύγκριση με εκείνους με βαρύ κρυολόγημα”, δήλωσε ο καθηγητής Philpott.

Πηγή: https://www.health24.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ