Κορωνοϊός: Σε πόσο καιρό μετά την Covid-19 επανέρχεται η όσφρηση

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι αποκαλύπτει μακροπρόθεσμη μελέτη σε ασθενείς που έχασαν την όσφρηση και κατ' επέκτασιν τη γεύση τους λόγω του νέου κορωνοϊού. Σε πόσους είχε αποκατασταθεί το πρόβλημα ένα χρόνο αργότερα.

Η ανοσμία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός θεραπεύεται τελικά σε όλους τους ασθενείς, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Ωστόσο οι πάσχοντες πρέπει να κάνουν υπομονή, διότι η όσφρηση δεν αποκαθίσταται μέσα σε μία μέρα.

Αντιθέτως, μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες για να επιτευχθεί αυτό. Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα της μελέτης.

Όπως εξηγούν, στις αρχές της πανδημίας, η απώλεια όσφρησης ήταν ένα ορόσημο της Covid-19. Μελέτες είχαν δείξει πως σχετίζεται με τη φλεγμονή που προκαλεί ο κορωνοϊός στα περιφερικά οσφρητικά νεύρα. Καθώς περνούσε ο καιρός, πολλοί ασθενείς ανησυχούσαν ότι η απώλεια όσφρησης θα μπορούσε να είναι μόνιμη.

Για να διερευνήσουν το θέμα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, στη Γαλλία, πραγματοποίησαν μακροχρόνια μελέτη με 97 πάσχοντες από Covid-19. Οι 67 από αυτούς ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 39 έτη.

Οι ασθενείς ρωτήθηκαν για την όσφρησή τους στους τέσσερις, στους οκτώ και στους 12 μήνες μετά τη νόσηση. Υποβλήθηκαν επίσης σε ειδικά τεστ για την όσφρηση. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν παρουσιάσει απώλεια όσφρησης και γεύσης για περισσότερες από 7 ημέρες στη διάρκεια της ασθενείας τους.

Τα ευρήματα

Στους τέσσερις μήνες μετά τη νόσηση, η όσφρηση είχε επανέλθει στο 84% των πασχόντων από ανοσμία. Σε άλλους έξι ασθενείς επανήλθε μέχρι την εξέταση των 8 μηνών.

Στον έναν χρόνο από τη λοίμωξη που προκάλεσε ο κορωνοϊός, το 96% των πασχόντων από ανοσμία είχαν ανακτήσει την όσφρησή τους. Ωστόσο δύο ασθενείς εξακολουθούσαν να έχουν μειωμένη όσφρηση.

Τα ευρήματα αυτά υπενθυμίζουν ότι η λοίμωξη Covid-19 όχι μόνο ενέχει κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, αλλά και μακροχρόνιες επιπλοκές, τονίζουν οι γιατροί του ΕΚΠΑ.

«Αυτό καταδεικνύει μία ακόμη αξία του εμβολιασμού, απαντώντας στην ερώτηση αν το όποιο ρίσκο του εμβολιασμού είναι αντάξιο του κέρδους», προσθέτουν. Και αυτό διότι «τέτοια μακροχρόνια συμπτώματα μπορεί να εμμένουν και μήνες μετά την αρχική λοίμωξη».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.