Κορωνοϊός: Ρεκόρ παγκόσμιων κρουσμάτων την Κυριακή – Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Προειδοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μόνο στην δυτική Ευρώπη παρατηρείται ύφεση. Στον υπόλοιπο κόσμο η πανδημία επιδεινώνεται. Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται στην αμερικανική ήπειρο και σε χώρες της νότιας και της κεντρικής Ασίας.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός Covid-19 όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες – με αποκορύφωμα την Κυριακή – καταγράφεται ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, οι ανώτατοι αξιωματούχοι του είπαν ότι η πανδημία φαίνεται να καταλαγιάζει στην δυτική Ευρώπη. Στον υπόλοιπο κόσμο, όμως, ο κορωνοϊός επελαύνει και δεν έχει φτάσει καν στην κορύφωσή του σε κάποιες περιοχές.

«Τις εννέα από τις 10 τελευταίες ημέρες καταγράφονται σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 100.000 κρούσματα (την ημέρα)», δήλωσε ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. «Την Κυριακή ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τις 136.000. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών που έχει καταγραφεί σε μία ημέρα έως τώρα».

Όπως εξήγησε ο Dr Ghebreyesus, το σχεδόν 75% των κρουσμάτων αυτών προέρχεται από 10 χώρες. Οι χώρες αυτές βρίσκονται κυρίως στην αμερικανική ήπειρο και στη νότια Ασία.

«Αν και η πανδημία δείχνει σημάδια ύφεσης στην Ευρώπη, στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινώνεται», πρόσθεσε. «Στους έξι μήνες από την έναρξή της, δεν είναι ώρα για καμία χώρα να εφησυχάσει».

Ο Dr Ghebreyesus είπε ακόμα ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται και στην Αφρική, αν και οι περισσότερες χώρες έχουν λιγότερα από 1.000 κρούσματα η κάθε μία. Αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται επίσης σε μερικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης και στην κεντρική Ασία.

Μεγάλη ανησυχία για την Αμερική

Η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι ιδιαιτέρως «πολύπλοκη» στις χώρες της κεντρικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Γουατεμάλας, δήλωσε ο Dr Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής στο Πρόγραμμα Επειγουσών Καταστάσεων Υγείας του Π.Ο.Υ.

Η κατάσταση σε αυτή την περιοχή γεννά «μεγάλη ανησυχία», είπε. Και τόνισε πως θα απαιτηθεί προσπάθεια για να αναχαιτιστεί ο νέος κορωνοϊός σε αυτήν.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στην Λατινική Αμερική. Ένα από τα νέα επίκεντρα της πανδημίας είναι η Βραζιλία. Έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ. Επιπλέον, έχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θυμάτων, μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο για τον Κορωνοϊό του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τα κρούσματα στη Βραζιλία είναι πλέον περισσότερα από 707.000. Τα θύματα ανέρχονται σε τουλάχιστον 37.134.

Ο εφησυχασμός είναι η μεγαλύτερη απειλή

«Η πανδημία ούτε κατά διάνοια έχει τελειώσει», τόνισε η επιδημιολόγος του Π.Ο.Υ. Dr Maria van Kerkhove. «Εξακολουθεί να απαιτείται συντονισμένη, τεράστια προσπάθεια για να ανακοπεί η πορεία της».

Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει ανιχνευθεί σε περισσότερους από 7,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι δε θάνατοι εξαιτίας του ξεπέρασαν πια τις 406.000.

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σε αρκετές χώρες του κόσμου παρατηρούνται σημάδια ύφεσης», είπε ο Dr Ghebreyesus. «Στις χώρες αυτές η μεγαλύτερη απειλή είναι πλέον ο εφησυχασμός. Μελέτες δείχνουν ότι ο κορωνοϊός έχει προσβάλλει πολύ μικρό ποσοστό των πληθυσμών. Επομένως οι χώρες σε ύφεση πρέπει να έχουν το νου τους να μην υπάρξει δεύτερο, μεγαλύτερο κύμα, ειδικά καθώς αρχίζουν οι μαζικές συγκεντρώσεις σε ορισμένες από αυτές».

Είναι καλά τεκμηριωμένο πως ένας και μόνο ασυμπτωματικός φορέας του κορωνοϊού είναι αρκετός για να προκαλέσει μεγάλη επιδημία, εάν βρεθεί ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας.