Κορωνοϊός: Πόσο πληρώνουμε σε ζωές τη μη συμμόρφωση σε μέτρα, εμβολιασμούς

 • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι δείχνουν τα στοιχεία στις ΗΠΑ και τι τα αντίστοιχα στη χώρα μας. Πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πανδημία. Από ποια ατυχήματα είναι πιο επικίνδυνος ο κορωνοϊός.

Ανελέητος είναι ο νέος κορωνοϊός με τις χώρες όπου άργησαν να ληφθούν προστατευτικά μέτρα, υπήρξαν παλινωδίες στην ενημέρωση των πολιτών ή/και οι πολίτες δεν συμμορφώθηκαν με τις συστάσεις των ειδικών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, ο επικίνδυνος ιός έχει αποδεκατίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο ένας στους 500 κατοίκους τους έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της COVID από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα.

Συνολικά, η χώρα θρηνεί περισσότερους από 665.000 νεκρούς, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο  για τον Κορωνοϊό του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς. Και αυτό επί συνολικού πληθυσμού 331,4 εκατομμυρίων ατόμων τον Απρίλιο του 2020.

Τα δεδομένα αυτά δημοσίευσε ο αμερικανικός Τύπος, καθώς τα νοσοκομεία σε πολλές πολιτείες αρχίζουν πάλι να ασφυκτιούν από τον αριθμό των ασθενών. Δημοσιεύονται επίσης σε μία περίοδο που αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα στους νέους.

Οι ΗΠΑ είναι μία από τις χώρες όπου τα μέτρα προστασίας άργησαν πολύ να ληφθούν. Σκόνταφταν ιδιαιτέρως στη στάση του προηγούμενου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επί μήνες αρνιόταν έστω να φορέσει μάσκα.

Όταν άρχισαν τα lockdown και οι συστάσεις για χρήσης μάσκας και αποστάσεων ασφαλείας, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους αρνήθηκε να συμμορφωθεί. Σε αυτό συνέβαλλε και η δυσπιστία για τα αντικρουόμενα δεδομένα που προέκυπταν από τις χιλιάδες  μελέτες που διεξάγονταν για να αποκωδικοποιηθούν τα μυστικά του φονικού ιού.

Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, η χώρα υστερεί σημαντικά σε αυτούς. Μόλις το 54,1% του συνολικού πληθυσμού τους είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Αν συνυπολογιστούν και όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση των εμβολίων, το ποσοστό φτάνει το 63,4%,

Επιπλέον, ο ρυθμός των εμβολιασμένων έχει μειωθεί κατακόρυφα. Η μείωση φτάνει το 28% σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα. Δυστυχώς, όμως, τους τελευταίους μήνες επικρατεί το στέλεχος Δέλτα. Αυτό είναι πιο μεταδοτικό και οδηγεί περισσότερο κόσμο στα νοσοκομεία. Τα εννέα στα δέκα πρόσφατα θύματα του κορωνοϊού είναι ανεμβολίαστα, σύμφωνα με τα CDC.

Έτσι, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι είχαν μειωθεί κατακόρυφα στις ΗΠΑ, σήμερα είναι πολλαπλάσιοι. Και αυτό, παρότι την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται σχετική ύφεση.

Ένας στους 700 στην Ελλάδα

Η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη στη χώρα μας, η οποία επέδειξε πιο γρήγορα αντανακλαστικά κατά την έναρξη της πανδημίας, αν και έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό.

Ο κορωνοϊός έχει κοστίσει τη ζωή 14.311 ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2021. Δεδομένου ότι η χώρα μας έχει πληθυσμό περίπου 10 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι περίπου 1 στους 700 κατοίκους της χώρας μας έχουν πεθάνει εξαιτίας του!

Αν και πολλοί αρέσκονται να πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός κοστίζει τη ζωή κυρίως σε ηλικιωμένους, το 16,4% των θυμάτων του στην Ελλάδα είχαν ηλικία κάτω των 64 ετών. Ειδικότερα:

 • 106 είχαν ηλικία έως και 39 ετών
 • 2.243 είχαν ηλικία 40 έως 64 ετών
 • 11.962 είχαν ηλικία 65 ετών και πάνω

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, στην Ελλάδα πλήρως εμβολιασμένο είναι το 58,86% του πληθυσμού άνω των 12 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα στο emvolio.gov.gr σήμερα το πρωί. Μαζί με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση, το ποσοστό ανέρχεται σε 63,19%.

Λιγότερο επικίνδυνα τα τροχαία με μηχανή!

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του κινδύνου που συνιστά ο κορωνοϊός, ο αμερικανικός Τύπος δημοσιεύει ορισμένες συγκρίσεις. Σύμφωνα με αυτές, ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από κορωνοϊό είναι πλέον μεγαλύτερος απ’ ό,τι σε ένα τροχαίο ατύχημα με μηχανή ή ποδήλατο, σε μία φωτιά ή από πνιγμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (NSC), ο κίνδυνος θανάτου από COVID-19 είναι πια μεγαλύτερος από τον κίνδυνο:

 • Να πεθάνει σε τροχαίο με μηχανή (1 πιθανότητα στις 899)
 • Να πνιγεί στη θάλασσα (1 στις 1.128)
 • Να πεθάνει από φωτιά (1 στις 1.547)
 • Να πνιγεί με το φαγητό του (1 πιθανότητα στις 2.535)
 • Να πεθάνει σε τροχαίο με ποδήλατο (1 στις 3.825)
 • Να πεθάνει από θερμοπληξία (1 στις 8.248)
 • Να πεθάνει κατά λάθος από εκπυρσοκρότηση όπλου (1 πιθανότητα στις 8.571)

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν