Κορωνοϊός: Πόσο πιθανό είναι να μολυνθείτε μετά τον εμβολιασμό. Ποιοι κινδυνεύουν

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι δείχνει μεγάλη έρευνα των ομοσπονδιακών αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Τα ευρήματα αναλόγως με το φύλο και την ηλικία. Πόσο βαριά ήταν η λοίμωξη που εκδήλωσαν οι ασθενείς.

Η πιθανότητα νέας μόλυνσης σε όσους ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι πάρα πολύ μικρή. Ωστόσο ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες φαίνεται πως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη διεξήχθη στις ΗΠΑ και αφορά στοιχεία έως τις 30 Απριλίου 2021. Έως την ημερομηνία αυτή, σχεδόν 101 εκατομμύρια πολίτες είχαν κάνει και τις δύο δόσεις από τα εμβόλια έναντι του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο δεν είχαν περάσει όλοι τις δύο εβδομάδες που απαιτούνται για να παραχθεί πλήρης ανοσία.

Συνολικά, μεταξύ αυτών των ατόμων καταγράφηκαν 10.262 νέες λοιμώξεις από τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσαν επιστήμονες από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα μόλυνσης μετά τον εμβολισμό ήταν 0,01%, λένε οι ερευνητές.

Όσοι μολύνθηκαν παρά τον εμβολιασμό είχαν ηλικία από 40 έως 74 ετών (διάμεση ηλικία: 58 έτη). Οι 6.446 (το 63%) από αυτούς ήσαν γυναίκες. Στο 27% των περιπτώσεων, ο  νέος κορωνοϊός ανιχνεύθηκε τυχαία, διότι οι πάσχοντες ήταν ασυμπτωματικοί.

Νοσηλείες και θάνατοι

Οι 995 απ’ όσους μολύνθηκαν (το 10%), νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο. Συνολικά 160 (το 2%) έχασαν τη ζωή τους. Από τους νοσηλευθέντες ασθενείς, οι 289 (ποσοστό 29%) δεν είχαν συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Επομένως, νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο για άλλη αιτία.

Όσον αφορά τους ασθενείς που κατέληξαν, η ηλικία τους κυμαινόταν από 71 έως 89 ετών. Οι 28 από αυτούς (ποσοστό 18%) δεν πέθαναν εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Η αιτία θανάτου ήταν άλλα νοσήματα.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν στο εβδομαδιαίο ιατρικό δελτίο των CDC ​Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR).

Μεταλλαγμένα στελέχη

Οι ερευνητές αναφέρουν ακόμα ότι, με βάση προκαταρκτικές αναλύσεις, το 64% των περιστατικών οφείλονται σε μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται ο κορωνοϊός που πρωτοανιχνεύθηκε στη Βρετανία και εκείνος από τη Νότια Αφρική. Οι σχετικές γονιδιωματικές αναλύσεις έγιναν σε δείγματα από 555 από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν παρά τον εμβολιασμό.

«Τα εγκεκριμένα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι πολύ αποτελεσματικά», τονίζουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. «Ωστόσο είναι αναμενόμενο να υπάρχουν κρούσματα παρά τον εμβολιασμό, κυρίως πριν οι εμβολιασθέντες αποκτήσουν επαρκή ανοσία».

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ είναι εγκεκριμένα τρία εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Πρόκειται για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και το μονοδοσικό Johnson & Johnson. Επομένως τα στοιχεία της έρευνας αφορούν τα δύο πρώτα (εμβόλια mRNA).