Κορωνοϊός: Πόσο ωφέλιμες είναι τελικά οι διπλές μάσκες; Τι πρέπει να ξέρετε

  • Iatropedia newsroom
μάσκες
Τα CDC διεξάγουν μελέτες για τον συνδυασμό χειρουργικής μάσκας με υφασμάτινη. Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Τι πρέπει να προσέχουν όσοι φορούν δύο-δύο τις μάσκες.

Η εμφάνιση των νέων μεταλλάξεων που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός έχει κάνει πολίτες και ειδικούς να αναρωτιούνται μήπως πρέπει να φοράμε δύο-δύο τις μάσκες για έξτρα προστασία.

Η απάντηση; Ουδείς γνωρίζει. Προς το παρόν, όμως. Διότι τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) έχουν αρχίσει έρευνες στις οποίες εξετάζεται αν μία χειρουργική/ιατρική μάσκα κάτω από μία υφασμάτινη είναι πιο προστατευτική.

«Θεωρητικώς, κάτι τέτοιο αποτελεί ιδανική λύση στο πρόβλημα με τα μεταλλαγμένα στελέχη. Ωστόσο δεν έχουμε ακόμα δεδομένα από τις έρευνές μας», είπε ο Dr John Brooks, επικεφαλής της ομάδας κρούσης των CDC για τον κορωνοϊό. «Αυτές έχουν ήδη αρχίσει από επιστήμονες των CDC και μόλις υπάρξουν αποτελέσματα, θα δοθούν στη δημοσιότητα».

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Προστατεύουν καλύτερα οι δύο μάσκες; Τι λένε οι ειδικοί

Η θεωρία πίσω από την τοποθέτηση μιας υφασμάτινης μάσκας πάνω από μία χειρουργική/ιατρική είναι απλή. Η ιατρική μάσκα δρα ως φίλτρο, ενώ η υφασμάτινη αυξάνει τη διηθητική ικανότητά της και ταιριάζει καλύτερα στο πρόσωπο.

«Ο συγκεκριμένος συνδυασμός ενδεχομένως δεσμεύει το 90% των αναπνευστικών σταγονιδίων και μορίων που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να διασπαρεί. Η προστασία αυτή είναι εφάμιλλη με εκείνη που παρέχουν οι καλύτερες μάσκες που διαθέτουμε, οι Ν95», είπε ο Dr. Brooks.

Ωστόσο πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν απρόσμενες, δυσάρεστες εκπλήξεις από τη χρήση του. Ει μη τι άλλο, δεν είναι πάντοτε πιο προστατευτικό να φοράει κανείς ταυτοχρόνως τρία ζευγάρια γάντια από λατέξ. Αντιθέτως, μερικές φορές έχει ακριβώς την αντίθετη δράση. Ακριβώς όπως συμβαίνει και με τη χρήση δύο προφυλακτικών ταυτοχρόνως, πρόσθεσε.

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί μερικές φορές. Το περισσότερο δεν είναι πάντοτε καλύτερο», τόνισε σε ομιλία του σε εκδήλωση της Εταιρείας Λοιμωδών Νόσων της Αμερικής (IDSA).

Τι να προσέχετε

Από την πλευρά του, ο Dr Amesh Adalja, ειδικός σε θέματα αναδυόμενων λοιμωδών νόσων στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, εκτιμά ότι οι δύο μάσκες πιθανότατα είναι πιο προστατευτικές όταν πρόκειται για:

  • Υφασμάτινες μάσκες από υφάσματα αραιής πλέξης
  • Υφασμάτινες μάσκες από ένα στρώμα ύφασμα

«Οι μάσκες με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν συνιστούν αποτελεσματικό φραγμό, εναντίον του κορωνοϊού. Επομένως καλό είναι να φοριούνται δύο-δύο», είπε. «Αν όμως η μάσκα που χρησιμοποιεί κάποιος είναι χειρουργική ή υφασμάτινη καλής ποιότητας, ίσως δεν χρειάζεται διπλή χρήση».

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να ταιριάζει η μάσκα στο πρόσωπό σας. «Οι καλής ποιότητας μάσκες που καλύπτουν απ’ όλες τις πλευρές το πρόσωπο μπορεί να φθάσουν την αποτελεσματικότητα των μασκών Ν95», τονίζει ο Dr. Brooks.

Σε κάθε περίπτωση, εάν θέλετε να φοράτε δύο-δύο τις μάσκες, βεβαιωθείτε κατ’ αρχάς ότι δεν εμποδίζουν την αναπνοή σας. Δεν πρέπει επίσης να εμποδίζουν ούτε την όρασή σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Απαραίτητο είναι ακόμα να πλένετε καθημερινά την υφασμάτινη μάσκα. Και να χρησιμοποιείτε τις ιατρικές/χειρουργικές μάσκες «αυστηρά με βάση τις οδηγίες των κατασκευαστών τους», καταλήγει ο Dr. Brooks.