Κορωνοϊός: Πόσο μειώνουν μάσκα, κοινωνική απόσταση τον κίνδυνο μετάδοσης

απόσταση
Την «συνταγή» της προστασίας από τον νέο κορωνοϊό αποκαλύπτει η μεγαλύτερη έως σήμερα συνδυασμένη ανάλυση. Πόσα μέτρα απόσταση πρέπει να διατηρούμε ανάμεσά μας, πόσο σημαντική είναι η προστατευτική μάσκα προσώπου και τα γυαλιά.

Ο κορονοϊός Covid-19 έχει λιγοστές πιθανότητες μετάδοσης εάν φροντίσουμε να τηρούμε απόσταση 2 μέτρων από τους άλλους και να φοράμε προστατευτική μάσκα και γυαλιά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών, καθώς και η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής επίσης βοηθούν πολύ. Ωστόσο ούτε καν η τήρηση όλων ανεξαιρέτως των μέτρων, παρέχει πλήρη προστασία από τον επικίνδυνο ιό. Επομένως έχει ζωτική σημασία να τα τηρούμε σχολαστικά.

Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα για τον κορωνοϊό. Οι ερευνητές αξιολόγησαν συνδυαστικά τα στοιχεία 44 μελετών με 25.697 εθελοντές. Οι 7 από τις μελέτες αφορούσαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Οι υπόλοιπες αφορούσαν δύο άλλους κορωνοϊούς, τον SARS (26 μελέτες) και τον MERS (11 μελέτες).

Τη μελέτη χρηματοδότησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν χθες το βράδυ στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τρία ήταν τα κύρια ευρήματά της:

  • Κοινωνική απόσταση: Οι πιθανότητες να μεταδοθεί ο κορωνοϊός σε απόσταση κάτω του 1 μέτρου είναι 12,8%. Όταν η απόσταση αυξάνεται πάνω από το 1 μέτρο, οι πιθανότητες μειώνονται στο 2,6%. Αν όμως στέκεται κανείς σε απόσταση 2 μέτρων, προστατεύεται ακόμα περισσότερο.
  • Προστατευτική μάσκα προσώπου: Οι πιθανότητες να μολύνει ο κορωνοϊός έναν άνθρωπο που δεν φορά μάσκα, είναι 17,4%. Μειώνονται σε 3,1% σε όσους χρησιμοποιούν μάσκα. Η προστασία αυξάνεται όσο πιο εξελιγμένη και με περισσότερες στρώσεις είναι η μάσκα.
  • Προστατευτικά ματιών: Οι πιθανότητες να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω των ματιών είναι 16%. Με τη χρήση προστατευτικών ματιών, όπως η ασπίδα προσώπου ή οι διόπτρες, μειώνονται σε 5,5%.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που συνθέτει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τους κορωνοϊούς Covid-19, SARS και MERS», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Holger Schünemann, από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ στον Καναδά. Ωστόσο, «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η χρήση μάσκας δεν υποκαθιστά την κοινωνική απόσταση, την προστασία των ματιών και την καλή υγιεινή των χεριών», πρόσθεσε.

Επίκειται αναθεώρηση των συστάσεων

«Η νέα μελέτη είναι πολύ σημαντική. Είναι η πρώτη που εστιάζεται στους κορωνοϊούς», δήλωσε η Dr Trish Greenhalgh, καθηγήτρια Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. «Οι προγενέστερες δημοσιευμένες μεταναλύσεις αφορούσαν κυρίως τη γρίπη ή άλλους ιούς, που έχουν εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Τα νέα ευρήματα φαίνεται να υποστηρίζουν τις ισχύουσες συστάσεις. Η κοινωνική απόσταση του 1 μέτρου ως φαίνεται παρέχει προστασία κατά 80%. Η προστατευτική μάσκα προσώπου δείχνει να μειώνει κατά 85% τις πιθανότητες να μεταδοθεί ο κορωνοϊός Covid-19. Και οι διόπτρες ή οι ασπίδες προσώπου φαίνεται να μειώνουν κατά 78% τον κίνδυνο μετάδοσης».

Έως τώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστούσε χρήση μάσκας κυρίως απ' όσους φροντίζουν ασθενείς με Covid-19. Ωστόσο ο εκπρόσωπός του Tarik Jašarević δήλωσε στο CNN πως οι συστάσεις του σύντομα θα αναθεωρηθούν, υπό το φως (και) των νέων δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν