Κορωνοϊός: Πόσο μας προστατεύει η μάσκα, όταν δεν την φορούν όλοι

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για την προστασία που παρέχει κάθε τύπος μάσκας. Ο ρόλος της προσαρμογής στο πρόσωπο και της πολυκοσμίας.

Η μάσκα είναι απαραίτητη για την προστασία μας από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, ανεξάρτητα από το αν έχουμε εμβολιαστεί ή όχι. Πόση προστασία όμως μπορεί να παρέχει, όταν δεν την φορούν όλοι οι παρευρισκόμενοι σε έναν χώρο;

Απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχουν δώσει αρκετές μελέτες, οι οποίες υποδηλώνουν ότι δεν χάνουν την προστατευτική ισχύ τους. Ωστόσο το πόσο θα μας προστατεύσουν εξαρτάται από την ποιότητά τους και το πόσο καλά ταιριάζουν στο πρόσωπό μας.

Στην Ελβετία, λ.χ., υπήρξε συρροή κρουσμάτων σε ένα ξενοδοχείο. Πολλοί υπάλληλοι και ένας επισκέπτης βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά φορούσαν ασπίδα προσώπου χωρίς μάσκα. Η ασπίδα αφήνει το πρόσωπο ακάλυπτο απ’ όλες τις πλευρές, με εξαίρεση την πλευρά στήριξης.

Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, όσοι υπάλληλοι και επισκέπτες κυκλοφορούσαν με μάσκες, δεν μολύνθηκαν.

Πολλές εργαστηριακές μελέτες, εξ άλλου, έχουν τεκμηριώσει ότι ο κορωνοϊός μολύνει πολύ πιο δύσκολα όποιον φορά μάσκα. Ωστόσο ο βαθμός της προστασίας παρουσιάζει διακύμανση αναλόγως:

  • Με τον τύπο της μάσκας
  • Το υλικό κατασκευής της
  • Τις συνθήκες
  • Το είδος των σωματιδίων

Τι έχουν δείξει οι μελέτες

Σε μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ βρέθηκε ότι μια χαλαρή χειρουργική μάσκα δεσμεύει μόνο το 7,5% των σταγονιδίων του βήχα. Όταν όμως κάποιος προσαρμόζει τους βραχίονές της ώστε να καλύπτει σφικτά το πρόσωπο, χωρίς κενά στα πλάγια, η προστασία της αυξάνεται στο σχεδόν 65%.  Επιπλέον, όταν η χειρουργική μάσκα καλυφθεί από μία υφασμάτινη, η προστασία φθάνει στο 83%.

Άλλη μελέτη, στο Τόκυο αυτή τη φορά, εξέτασε την προστασία που παρέχουν διαφορετικοί τύποι μάσκας. Όπως έδειξε, η έκθεση στα αιωρούμενα σωματίδια μειώνεται κατά:

  • 17-27% με μια απλή υφασμάτινη μάσκα
  • 47-50% με μια απλή χειρουργική μάσκα
  • 57-86% με μια χαλαρή μάσκα υψηλής προστασίας Ν95
  • 79-90% με μια σφικτή μάσκα Ν95

Ο ρόλος της πολυκοσμίας

Ωστόσο το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός είναι πολύ μεταδοτικό και εξαπλώνεται ραγδαία. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν από αυτό. Ωστόσο χάρη στα εμβόλια έχουν συντριπτικές πιθανότητες να μείνουν ασυμπτωματικοί ή να αρρωστήσουν ελαφρά, αποφεύγοντας τη βαριά νόσο.

Όταν όμως κάποιος βρίσκεται σε χώρο με πολλά άτομα ή όταν οι άλλοι γύρω του δεν φορούν μάσκα, μια ποιοτική, προστατευτική μάσκα είναι απαραίτητη, κατά την Dr. Linsey Marr, καθηγήτρια Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech και κορυφαία ειδικό στην μετάδοση των ιών.

«Αν βρισκόμουν σε μία κατάσταση όπου θα βασιζόμουν μόνο στη μάσκα για να μην κολλήσω, θα φορούσα την καλύτερη, δηλαδή την Ν95», δήλωσε στους New York Times. «Αυτή ακριβώς είναι η συνθήκη όταν βρίσκεται κάποιος σε έναν χώρο με ανεμβολίαστα άτομα και πολυκοσμία».

Και συνέχισε: «Το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, ακόμα και από τους εμβολιασμένους. Επομένως πρέπει να φοράμε την καλύτερη δυνατή μάσκα όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες υψηλού κινδύνου».

Φωτογραφία: iStock