Κορωνοϊός: Πόσο επηρεάζει τους καπνιστές αναλόγως με τα τσιγάρα που κάνουν

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι ισχύει για τον κίνδυνο μόλυνσης, εισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτου από την COVID-19. Τι αποκαλύπτει νέα, σημαντική μελέτη. Ο ρόλος του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος

Οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκομείο, αν τους μολύνει ο νέος κορωνοϊός, αλλά ο κίνδυνος που θα διατρέξουν επηρεάζεται από το πόσο καπνίζουν, σύμφωνα με τα ευρήματα μις νέας μελέτης.

Στην πρώτη του είδους μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασαν επιδημιολογικά και γενετικά δεδομένα για να εξετάσουν τη συσχέτιση καπνίσματος και COVID-19.

Έως τώρα, τα δεδομένα για τις πιθανές επιπτώσεις του καπνίσματος στον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού, ήταν αντικρουόμενα, λένε οι ερευνητές. Στην παρούσα μελέτη, εξέτασαν δεδομένα από 421.469 ανθρώπους. Από αυτούς:

  • Οι 1.649 είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό
  • Οι 968 είχαν χρειασθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός
  • Οι 444 είχαν χάσει τη ζωή τους λόγω COVID-19

Οι περισσότεροι από τους εθελοντές της μελέτης (το 59%) δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Περισσότεροι από ένας στους (το 37%) ήσαν πρώην καπνιστές. Το 4% ήταν νυν καπνιστές.

Μεταξύ των νυν καπνιστών, οι περισσότεροι (το 71%) κάπνιζαν λίγο έως μέτρια (1 έως 19 τσιγάρα ημερησίως). Το 29% όμως ήταν μανιώδεις καπνιστές (κάπνιζαν πάνω από 20 τσιγάρα ή ένα πακέτο την ημέρα).

Πόσο κινδυνεύουν

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι σε σύγκριση με τους εθελοντές οι οποίοι ουδέποτε κάπνισαν, οι νυν καπνιστές είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ο κίνδυνος αυτός όμως επηρεαζόταν από τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν. Έτσι ήταν:

  • Διπλάσιος σε όσους κάπνιζαν 1-9 τσιγάρα ημερησίως
  • Σχεδόν εξαπλάσιος (5,91 φορές μεγαλύτερος) σε όσους κάπνιζαν 10-19 τσιγάρα την ημέρα
  • 6,11 φορές μεγαλύτερος στους μανιώδεις καπνιστές

Ο ρόλος των γονιδίων

Οι γενετικές αναλύσεις έδειξαν πως όσοι έφεραν γονίδια που σχετίζονται με αυξημένη επιρρέπεια στο κάπνισμα, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να τους μολύνει ο κορωνοϊός. Είχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας, αλλά και αρνητικής έκβασης της COVID-19.

Στην πραγματικότητα, οι νυν καπνιστές με γενετική προδιάθεση να αρχίσουν το κάπνισμα είχαν:

  • 45% περισσότερες πιθανότητες να τους μολύνει ο κορωνοϊός
  • 60% περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο

Ειδικά, όμως, οι μανιώδεις καπνιστές που ταυτοχρόνως είχαν γενετική προδιάθεση στο κάπνισμα, είχαν:

  • 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να τους μολύνει ο κορωνοϊός
  • 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο λόγω COVID-19
  • 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τελικά τη ζωή τους

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και του κινδύνου σοβαρής COVID-19, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Thorax.

Φωτογραφία: iStock