Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη COVID-19

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Οι άνθρωποι που πέρασαν την COVID-19 έχουν μικρή πιθανότητα -αν και δεν είναι αδύνατο- να μολυνθούν από τον κορονοϊό μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη.

Η έρευνα έδειξε ότι η φυσική ανοσία απέναντι στη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες για τους περισσότερους ανθρώπους, επιβεβαιώνοντας ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών περί ανοσίας για τουλάχιστον πέντε έως έξι μήνες.

Η έρευνα της Biobank σε περισσότερα από 20.000 άτομα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής και Επιδημιολογίας Ρόρι Κόλινς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», βρήκε ότι υπάρχουν αντισώματα στο 99% των ανθρώπων τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη COVID-19 και στο 88% μετά από έξι μήνες.

Ίσως και ακόμα μεγαλύτερο το ποσοστό

Ο Κόλινς ανέφερε ότι το ποσοστό 88% είναι μία «συντηρητική εκτίμηση», καθώς στα τεστ αίματος οι ερευνητές εστίασαν σε ένα συγκεκριμένο αντίσωμα και όχι σε άλλα είδη αντισωμάτων και κυττάρων μνήμης που μπορεί να παρέχουν ανοσιακή προστασία. Πρόσθεσε αυτά ότι τα ευρήματα «υποστηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου COVID-19», καθώς υποδηλώνουν πως υπάρχει σημαντική και διαρκείας προστασία από τον κορονοϊό όταν πυροδοτείται η δημιουργία πολλών αντισωμάτων, είτε μέσω λοίμωξης είτε μέσω εμβολίου.

Η μελέτη αντισωμάτων σε δείγμα του πληθυσμού, η οποία έγινε μετά από εντολή της βρετανικής κυβέρνησης, βρήκε, επίσης, ότι το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό αυξήθηκε από 6,6% τον Ιούνιο 2020 σε 8,8% τον Νοέμβριο και προφανώς σήμερα, πλέον, έχει αυξηθεί περαιτέρω. Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά στα αντισώματα ανά ηλιακή και φυλετική ομάδα: Ενώ το 13,5% των ατόμων κάτω των 30 ετών βρέθηκαν να έχουν αντισώματα έναντι του κορονοϊού, το ποσοστό ήταν μόνο 6,7% μεταξύ των ανθρώπων άνω των 70 ετών. Επίσης, ενώ στους λευκούς ήταν 8,5%, στους μαύρους έφθανε το 16,3%. Μεγάλες ήταν και οι γεωγραφικές διαφορές: Στο Λονδίνο, το 12,4% βρέθηκαν με αντισώματα, έναντι μόνο 5,8% στη νοτιοδυτική Αγγλία και 5,5% στη Σκωτία.

Ακόμη, η μελέτη βρήκε -με βάση συνεντεύξεις από όσους αρρώστησαν- ότι το 25% όσων μολύνθηκαν ήταν ασυμπτωματικοί, ενώ το 40% δεν είχαν καθόλου «κλασσικά» συμπτώματα COVID-19, όπως επίμονο ξηρό βήχα, πυρετό ή απώλεια όσφρησης/γεύσης.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τα πιο πιθανά σημεία να κολλήσετε COVID-19 σε κλίμακα από το 1 έως το 9

Κορονοϊός: Απαντήσεις σε όσα ρωτάει ο κόσμος για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Κορονοϊός: Κάνατε το εμβόλιο; Γιατί πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε μάσκα

Κορονοϊός: Πιθανή η μόλυνση με έναν εντελώς νέο τρόπο – Τι πρέπει να ξέρετε