Κορωνοϊός: Πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία από την Covid-19. Από τι εξαρτάται

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Πόσο ισχυρή ήταν 6 μήνες αργότερα η ανοσία που αποκόμισε ομάδα υγειονομικών που νόσησαν από κορωνοϊό. Πόση ήταν σε όσους είχαν ασυμπτωματική Covid-19 και σε όσους είχαν συμπτώματα. Τι βρήκαν οι ερευνητές για την ανοσία έναντι των νέων στελεχών του κορωνοϊού.

Η ανοσία που αποκομίζουν όσοι εκδηλώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση από ασθενή σε ασθενή. Επιπλέον, μπορεί να αφορά μόνο το στέλεχος του ιού που τους μόλυνε και όχι τα νέα στελέχη που επικρατούν πλέον παγκοσμίως.

Αυτά αποκαλύπτει νέα μελέτη, που έδειξε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά από άτομο σε άτομο όσον αφορά την ανοσοποιητική απόκριση έναντι του ιού. Αυτό έχει ως συνέπεια άλλοι να ανθίστανται αποτελεσματικά στον κορωνοϊό έξι μήνες αργότερα και άλλοι όχι.

Το κλειδί ως φαίνεται είναι πόσο έντονα αντιδρά το ανοσοποιητικό όταν εκδηλώνουμε τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Αν η αρχική αντίδρασή του είναι αδύναμη, η ανοσία δεν διαρκεί πολύ. Και σίγουρα δεν είμαστε προστατευμένοι έναντι των νέων στελεχών που εξαπλώνονται ραγδαία στον πλανήτη.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την σύσταση υπέρ του εμβολιασμού όσων έχουν νοσήσει από τον νέο κορωνοϊό, λένε οι ερευνητές.

«Αν κοιτάξετε την πορεία της ανοσοποιητικής απόκρισης μετά την Covid-19, είναι συνήθως ανιχνεύσιμη μετά από 6 μήνες. Ωστόσο παρουσιάζει σημαντική διακύμανση από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Eleanor Barnes, καθηγήτρια Ηπατολογίας & Ερευνητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Αυτό είναι διαφορετικό απ’ ό,τι βλέπουμε με τον εμβολιασμό», συνέχισε. «Με τα εμβόλια προκαλείται μια πραγματικά ισχυρή αντίδραση σε όλους. Με τη φυσική λοίμωξη, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά στις ανοσολογικές αντιδράσεις».

Η μελέτη

Στη μελέτη εξετάστηκαν δείγματα αίματος από 78 γιατρούς και νοσηλευτές. Άλλοι είχαν εκδηλώσει τη λοίμωξη Covid-19 και άλλοι είχαν βρεθεί τυχαία θετικοί στον κορωνοϊό, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2020. Οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε αναλύσεις αίματος κάθε μήνα, καταγράφοντας:

  • Τα διάφορα είδη αντισωμάτων που καταπολεμούν τον κορωνοϊό
  • Τα Β-λεμφοκύτταρα που παράγουν αντισώματα και «θυμούνται» τον κορωνοϊό ώστε να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σε επόμενη έκθεση
  • Τα Τ-κύτταρα που μειώνουν τη σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, καταστρέφοντας τα μολυσμένα κύτταρα

Συνολικά οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί 6 μήνες μετά τη νόσησή τους.

Τα αποτελέσματα

Όπως διαπίστωσαν, η πρώιμη ανοσολογική αντίδραση και η σοβαρότητα της Covid-19 αποτελούν προάγγελο για τη διάρκεια που θα είχε η ανοσία. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα των αντισωμάτων και της αντίδρασης των Τ-κυττάρων στον ένα μήνα από τη λοίμωξη, έδειχναν πόσο έντονη θα παρέμενε η ανοσία των εθελοντών στους 6 μήνες.

Επιπλέον, η ισχύς της ανοσολογικής απόκρισης τον 1ο μήνα από την Covid-19, επηρέαζε και την ανοσία έναντι των νέων στελεχών που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Οι περισσότεροι υγειονομικοί, π.χ., με αδύναμη ανοσολογική απόκριση τον 1ο μήνα, δεν είχαν στους 6 μήνες ανιχνεύσιμα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι:

  • Του στελέχους Alpha (Άλφα) του κορωνοϊού (είναι γνωστό και ως «βρετανική μετάλλαξη»)
  • Του στελέχους Beta (Βήτα) του κορωνοϊού (είναι γνωστό και ως «νοτιοαφρικανική μετάλλαξη»)

Η ανάλυση των αντισωμάτων έναντι του στελέχους Delta (Δέλτα ή ινδική μετάλλαξη) δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το 25% των υγειονομικών που είχαν συμπτώματα όταν τους μόλυνε ο κορωνοϊός, δεν είχαν μετρήσιμη ανοσολογική απόκριση μετά από 6 μήνες. Ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους είχαν ασυμπτωματική μορφή της λοίμωξης έφτανε το 90%.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν σημαίνει απαραιτήτως μακροχρόνια ανοσία έναντι του ιού. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα νέα στελέχη», τόνισε η Dr. Barnes. «Επομένως δεν πρέπει κανείς να βασίζεται στην φυσική ανοσία για να προστατευθεί. Πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστεί».

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Αναρτήθηκε στον διακομιστή επιστημονικών ερευνών Research Square.