Κορωνοϊός: Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Pfizer στην αληθινή ζωή

  • Iatropedia newsroom
Επιτροπή Βιοηθικής
Τι αποκαλύπτουν στοιχεία από το Ισραήλ στο οποίο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πια κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Πόσο μειώνει τον κίνδυνο νοσήσεως και συμπτωματικής νόσου. Τι ισχύει για τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Αναλυτικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα που έχει στην αληθινή ζωή το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.

Τα δεδομένα αυτά θεωρούνται σημαντικά, διότι οι ειδικοί ανέμεναν να είναι διαφορετικά από εκείνα των ελεγχόμενων κλινικών μελετών. Ωστόσο οι δύο δόσεις από το εμβόλιο διαπιστώθηκε ότι μειώνουν κατά 95,8% τον κίνδυνο νοσήσεως από τον νέο κορωνοϊό.

Μειώνουν επίσης κατά 98% τον κίνδυνο να εκδηλώσει πυρετό ή αναπνευστικά προβλήματα ένας άνθρωπος που μολύνεται από τον κορωνοϊό. Όσον αφορά τον κίνδυνο βαριάς νόσου και νοσηλείας στο νοσοκομείο ή θανάτου, αυτός μειώνεται κατά 98,9%.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τα ευρήματα αυτά προέρχονται από δεδομένα που συλλέχθηκαν στο Ισραήλ έως και τις 13 Φεβρουαρίου. Αφορούν πολίτες της χώρας οι οποίοι είχαν κάνει τη δεύτερη δόση από το εμβόλιο τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Οι πολίτες αυτοί ανέρχονται σε περίπου 1,7 εκατομμύρια έως τις 30 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με τον ιστότοπο του ισραηλινού υπουργείου Υγείας.

Το Ισραήλ είναι η χώρα του κόσμου όπου έχουν γίνει οι περισσότεροι εμβολιασμοί στον κόσμο, αναλογικά με τον πληθυσμό του. Έτσι έχει μετατραπεί στην μεγαλύτερη μελέτη στην αληθινή ζωή με το εμβόλιο της Pfizer. Χθες, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει εμβολιασθεί το 95% των Ισραηλινών ηλικίας άνω των 50 ετών.

Έχει εμβολιασθεί πλήρως το 32%

Έως αυτή τη στιγμή, το 32% του πληθυσμού του Ισραήλ έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Περισσότερο από το 49% εξ άλλου έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με το BBC. Συνολικώς 6,4 εκατομμύρια Ισραηλινοί, ηλικίας άνω των 16 ετών, θα κάνουν το εμβόλιο της Pfizer. Οι εμβολιασμοί άρχισαν τον Δεκέμβριο.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από έκθεση του υπουργείο Υγείας της χώρας και της Pfizer που διέρρευσε στον ισραηλινό Τύπο.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και άλλες αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα. Έτσι το Ισραήλ αποφάσισε να αρχίσει από σήμερα να χαλαρώνει κάποια από τα αυστηρά μέτρα που έχει επιβάλλει από τις 27 Δεκεμβρίου. Αναμένεται να ανοίξουν καταστήματα, βιβλιοθήκες και μουσεία, ενώ από αύριο θα ανοίξουν και τα σχολεία. Ωστόσο θα εξακολουθήσει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η τήρηση απόστασης ασφαλείας.

Όσοι Ισραηλινοί, εξ άλλου, έχουν λάβει πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού, θα μπορούν να μένουν σε ξενοδοχεία και να παρακολουθούν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.