Κορωνοϊός: Πόσα εμβόλια έχουν γίνει στον κόσμο. Πότε θα αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Περισσότερα από 40 εκατομμύρια δόσεις από τα εμβόλια χορηγούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Συνολικά οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια. Πόσο επαρκείς είναι (ή δεν είναι) οι ημερήσιες δόσεις για να επιτευχθεί γρήγορα ανοσία της αγέλης.

Υπό πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ανθρώπινη ιστορία, παρότι στο βόρειο ημισφαίριο παρατηρείται κάμψη στον ρυθμό του. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, σε όλο τον κόσμο χορηγούνται καθημερινά σχεδόν 40,5 εκατομμύρια δόσεις από τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Μόνο στις ΗΠΑ, έχουν χορηγηθεί 330 εκατομμύρια δόσεις. Την τελευταία εβδομάδα, ο μέσος όρος ήταν 1,12 εκατομμύρια δόσεις την ημέρα.

Ο συνολικός αριθμός των δόσεων έχει πια ξεπεράσει τα 3,2 δισεκατομμύρια. Οι δόσεις αυτές είναι αρκετές για να έχει εμβολιαστεί πλήρως περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ωστόσο τα εμβόλια δεν φτάνουν σε όλα τα κράτη με την ίδια ταχύτητα. Γι’ αυτό τον λόγο χορηγούνται με το σταγονόμετρο στις πιο φτωχικές περιοχές. Στις πιο πλούσιες χορηγούνται με ταχύτητα έως και 30 φορές μεγαλύτερη.

Σε 6 χώρες και περιοχές 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις

Από τις σχεδόν 3,2 δισ. δόσεις, η πλειονότητα έχουν χορηγηθεί σε έξι χώρες/περιοχές:

  • Στην Κίνα
  • Την Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Την Ινδία
  • Τις ΗΠΑ
  • Τη Βραζιλία
  • Τη Βρετανία

Τη μερίδα του λέοντος στους εμβολιασμούς έχει η Κίνα, που ανέπτυξε τα δικά της εμβόλια.  Έως στιγμής έχει χορηγήσει στους πολίτες της πάνω από 1,28 δισεκατομμύρια δόσεις. Καθημερινά χορηγούνται 19,9 εκατομμύρια. Δεν έχει ανακοινωθεί τι ποσοστό του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολισμένο.

Ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, με 377 εκατομμύρια δόσεις. Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί πλήρως το 35% των κατοίκων της. Άλλο ένα 16,6% του πληθυσμού της έχει κάνει την 1η δόση.

Στην Ινδία έχουν χορηγηθεί 350 εκατομμύρια δόσεις. Ωστόσο οι εμβολιασμοί καθυστέρησαν πολύ να αρχίσουν. Έτσι, έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 4,5% του πληθυσμού της.

Στην τέταρτη θέση σε αριθμό εμβολιασμών βρίσκονται οι ΗΠΑ. Όπως προαναφέρθηκε έχουν γίνει 330 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Έχει εμβολιαστεί πλήρως το 47,3% του πληθυσμού.

Στη Βραζιλία έχουν γίνει 104 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Πλήρως εμβολιασμένο είναι το 12,9% του πληθυσμού.

Τέλος, στη Βρετανία έχουν χορηγηθεί 78,5 εκατομμύρια δόσεις από τα εμβόλια. Πλήρως εμβολισμένος είναι ήδη ο μισός πληθυσμός. Στη Βρετανία το κύριο εμβόλιο που χορηγείται είναι το AstraZeneca.

Η Ελλάδα

Λιγοστές είναι οι χώρες (κάτω από 30) που έχουν εμβολιάσει πλήρως έως στιγμής το 40% του πληθυσμού τους. Η Ελλάδα βρίσκεται μία ανάσα από το 40% του ενηλίκου πληθυσμού. Μέχρι και τις 3 Ιουλίου 2021 είχε εμβολιαστεί πλήρως το 39,17% των ενηλίκων. Άλλο ένα 10% είχε κάνει την 1η δόση. Συνολικά είχαν χορηγηθεί 8,64 εκατομμύρια δόσεις από τα εμβόλια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της χώρας μας.

Ως πλήρως εμβολισμένο θεωρείται ένα άτομο όταν έχουν περάσει:

  • Τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου όπως τα Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca
  • Τουλάχιστον δύο εβδομάδες από την μοναδική δόση των μονοδοσικών εμβολίων (προς το παρόν το μοναδικό που υπάρχει είναι το Johnson & Johnson)

Αν δεν περάσουν οι δύο εβδομάδες, ΔΕΝ είστε πλήρως εμβολιασμένοι, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Πότε θα αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που φέρνει στον πλανήτη το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμα για να φτάσει οποιοδήποτε κράτος στην ανοσία της αγέλης.

Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Dr. Anthony Fauci έχει δηλώσει ότι αυτή θα επιτευχθεί όταν εμβολιαστεί το 70-85% του πληθυσμού. Μόνο τότε θα μπορέσει η ζωή μας να επιστρέψει στο φυσιολογικό, έχει πει.

Για τις ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστούν 4 μήνες για να επιτευχθεί ανοσία 75%. Και αυτό σε μία χώρα όπου εμβόλια χορηγούνται ακόμα και στους δρόμους, στα περαστικά αυτοκίνητα.

Για τον πλανήτη ολόκληρο, με τον σημερινό ρυθμό των 40,5 εμβολιασμών ημερησίως, θα χρειαστεί ένας ολόκληρος χρόνος για την ανοσία της αγέλης. Η ελπίδα όλων είναι να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, καθώς αυξάνονται τα εργοστάσια παραγωγής εμβολίων.

Η ανοσία της αγέλης είναι το επίπεδο συλλογικής ανοσίας μετά το οποίο η εξάπλωση ενός παθογόνου δεν επαρκεί για να συντηρήσει μια επιδημία. Έτσι, η επιδημία σβήνει σε βάθος χρόνου.