Κορωνοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν από σοβαρή COVID, παρά την τρίτη δόση από τα εμβόλια

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλια
Τα ευρήματα μεγάλης μελέτης σε 30 εκατομμύρια εμβολιασμένους ενήλικες. Ποια ήταν η διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης. Ποιες πληθυσμιακές ομάδες είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά από COVID, παρά την τρίτη δόση των εμβολίων. Τι συνιστούν οι ερευνητές.

Ορισμένες ομάδες του πληθυσμού εξακολουθούν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρή COVID-19, ακόμα και όταν έχουν λάβει την τρίτη δόση από τα εμβόλια εναντίον της, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Αναλύοντας στοιχεία από 30 εκατομμύρια συμπατριώτες τους, επιβεβαίωσαν επίσης ότι η τρίτη δόση από τα εμβόλια μειώνει σημαντικά τις σοβαρές εκβάσεις της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πολλαπλά προβλήματα υγείας, αλλά και συγκεκριμένα νοσήματα, είναι οι ισχυρότεροι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID-19. Έπεται η πολύ προχωρημένη ηλικία (80 ετών και άνω).

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες πρέπει κατεπειγόντως να κάνουν πρόσθετη δόση των εμβολίων. Πρέπει επίσης να λαμβάνουν αντιϊική θεραπεία για να προστατευθούν από τα χειρότερα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη τους είχαν κάνει βασικό εμβολιασμό (οι δύο πρώτες δόσεις) με τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer ή AstraZeneca. Ο επαναληπτικός εμβολιασμός (η τρίτη δόση) είχε γίνει με τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer ή Moderna.  Από τα σχεδόν 30 εκατομμύρια των εθελοντών:

  • Τα 16,2 εκατομμύρια είχαν ολοκληρώσει μόνο τον βασικό εμβολιασμό
  • Τα 13,8 εκατομμύρια είχαν λάβει και την αναμνηστική (τρίτη) δόση

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι εμβολιασμένοι με τις 2 δόσεις και πόσοι με τις 3 δόσεις εκδήλωσαν σοβαρή COVID μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022. Aρνητική έκβαση της COVID καταγράφηκε:

  • Στο 0,4% των εθελοντών που είχαν κάνει μόνο τον βασικό εμβολιασμό
  • Στο 0,2% των εθελοντών που είχαν κάνει και την αναμνηστική (τρίτη) δόση

Ως «αρνητική έκβαση της COVID» οι ερευνητές όρισαν την εισαγωγή στο νοσοκομείο ή τον θάνατο λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ο κίνδυνος για τέτοιου είδους αρνητικές εκβάσεις μειώθηκε σημαντικά μετά την τρίτη δόση από τα εμβόλια. Ελαττώθηκε από κατά μέσον όρο 8,8 κρούσματα ανά 1.000 ανθρωποέτη (person-years) σε 7,6 κρούσματα ανά 1.000 ανθρωποέτη.

Ανθρωποέτη είναι ένας όρος της Επιδημιολογίας. Περιγράφει την επίπτωση ενός νοσήματος σε μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα και σε ορισμένο αριθμό ετών. Στην παρούσα περίπτωση σημαίνει πως αν οι επιστήμονες παρακολουθούσαν 1.000 εμβολιασμένους επί 1 χρόνο, θα καταγράφονταν κατά μέσον όρο 8,8 ή 7,6 κρούσματα της COVID με τις δύο ή τις τρεις δόσεις.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά παρά την τρίτη δόση από τα εμβόλια διέτρεχαν οι εθελοντές που αντιμετώπιζαν πολλαπλά προβλήματα υγείας. Όσοι είχαν 5 ή περισσότερες συννοσηρότητες διέτρεχαν 9,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

Σχεδόν εξαπλάσιες πιθανότητες εισαγωγής είχαν όσοι λάμβαναν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν). Αντίστοιχα, οι πάσχοντες από προχωρημένη χρόνια νεφρική νόσο είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες σοβαρής COVID.

Οι ηλικιωμένοι που είχαν φτάσει ή ξεπεράσει τα 80 τους χρόνια είχαν 3,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν βαριά, παρά την τρίτη δόση.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από πολλαπλά προβλήματα υγείας και οι ασθενείς με συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα εξακολουθούν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από COVID-19 και μετά την πρώτη αναμνηστική δόση των εμβολίων», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Επομένως, «πρέπει να αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα για επαναληπτικό εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένων των βελτιωμένων εμβολίων». Πρέπει ακόμα να λαμβάνουν κατά προτεραιότητα και τις θεραπείες κατά της COVID-19, καταλήγουν.

Φωτογραφία: iStock