Κορωνοϊός: Ποιοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν να κολλήσουν τη μετάλλαξη Δέλτα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι δείχνει νέα μελέτη στο Ισραήλ. Τι διαφορές παρατηρήθηκαν σε χιλιάδες ασφαλισμένους που εξετάστηκαν για τον κορωνοϊό τον Ιούνιο. Ο κορωνοϊός καλπάζει στο Ισραήλ. Από μερικές δεκάδες κρούσματα ημερησίως στις αρχές Ιουνίου, τώρα έχει σχεδόν 1.000 την ημέρα.

Το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός δεν απειλεί εξίσου όλους τους εμβολιασμένους, αναφέρουν επιστήμονες από το Ισραήλ. Νέα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι οι πιθανότητες μόλυνσης εξαρτώνται από δύο σημαντικούς παράγοντες.

Ο πρώτος παράγοντας είναι πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που ολοκληρώθηκε πλήρως ο εμβολιασμός τους. Ο δεύτερος είναι η ανταπόκριση του οργανισμού τους στο εμβόλιο. Αυτή με τη σειρά της είναι συνάρτηση (και) της γενικότερης κατάστασης της υγείας τους.

Ωστόσο μόνη της η κατάσταση της υγείας δεν επαρκεί για να εξηγήσει τις παρατηρούμενες διαφορές στον κίνδυνο μόλυνσης, διευκρίνισαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι εμβολιάστηκαν πλήρως πριν τα τέλη Φεβρουαρίου έχουν διπλάσιες πιθανότητες να τους μολύνει σήμερα ο κορωνοϊός σε σύγκριση με όσους εμβολιάστηκαν αργότερα.

Η σοβαρή COVID

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται στον απόηχο άλλων ισραηλινών μελετών που κατέδειξαν μειωμένη ανταπόκριση των εμβολίων στο στέλεχος Δέλτα. Η μείωση αυτή συσχετίστηκε με την πάροδο του χρόνου.

Το ισραηλινό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως όσοι εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο έχουν 16% προστασία έναντι του κορωνοϊού σήμερα. Όσοι όμως εμβολιάστηκαν τον Απρίλιο έχουν 75% προστασία.

Τα ποσοστά αυτά αφορούν μόνο τον κίνδυνο μόλυνσης με το στέλεχος Δέλτα. Η αντίστοιχη προστασία έναντι της σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός παραμένει σε όλους 91,4%.

Όπως είχε σχολιάσει ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν Dr. Nadav Davidovitch, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Ισραήλ, «το εμβόλιο γίνεται με τον καιρό λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της μετάδοσης. Παραμένει όμως εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη των νοσηλειών και των εισαγωγών στην εντατική».

Η μελέτη του Leumit εξέτασε μόνο τον κίνδυνο μετάδοσης με το πέρασμα του χρόνου. Επομένως τα ευρήματά της δεν αφορούν την προστασία από την σοβαρή Covid-19.

Η νέα μελέτη

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων από δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους του ισραηλινού κρατικού ταμείου ασφαλίσεων Leumit. Όλοι τους είχαν κάνει τεστ κορωνοϊού τον Ιούνιο. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα αποτελέσματα των τεστ και τα συνέκριναν με την εποχή του εμβολιασμού τους.

«Ανακαλύψαμε πως όσοι είχαν εμβολιαστεί νωρίς είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν θετικό τεστ», δήλωσε στους Times of Israel ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Yotam Shenhar. «Το δεδομένο αυτό ενισχύει την άποψη ότι πρέπει να χορηγηθεί τρίτη δόση των εμβολίων στους ηλικιωμένους».

Γιατί στους ηλικιωμένους; Διότι στο Ισραήλ, όπως σε όλο τον κόσμο, τα εμβόλια χορηγήθηκαν πρώτα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, πολλοί από τους οποίους έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Τα νοσήματα αυτά καθιστούν πιθανό ο οργανισμός τους να είχε μειωμένη ανταπόκριση στα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, τόνισε ο Dr. Shenhar.

Ανά ηλικία

Ωστόσο, τα υποκείμενα νοσήματα από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να εξηγήσουν την σημαντική διαφορά που αποκαλύπτουν τα στοιχεία.

Στη νέα μελέτη, οι πιθανότητες μόλυνσης από τον κορωνοϊό αυξάνονταν με την πάροδο του χρόνου σε όλες τις ηλικίες. Συνολικά, όσοι είχαν εμβολιαστεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου είχαν 1,95 φορές περισσότερες πιθανότητες να τους μολύνει ο κορωνοϊός.

Στις ηλικίες άνω των 60 ετών ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος. Στις ηλικίες 40-59 ετών ο κίνδυνος ήταν 2,1 φορές μεγαλύτερος. Στις ηλικίες 39 ετών και κάτω ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 1,6 φορές.

«Προγενέστερη ανάλυσή μας είχε δείξει ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων που παράγονται χάρη στα εμβόλια, μειώνονται με τον καιρό. Η μείωση μπορεί να φτάνει το 40% τον μήνα μετά από λίγο καιρό», είπε ο Dr. Shenhar, ο οποίος είναι επικεφαλής των διαγνωστικών εργαστηρίων του Leumit.

Οι επιστήμονες ζητούν από την κυβέρνησή τους να εξετάσει το ενδεχόμενο αναμνηστικής δόσης στους πολίτες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό και στους ηλικιωμένους (άνω των 70 ή 80 ετών).

Ραγδαία αύξηση

Ο κορωνοϊός προκαλεί τον τελευταίο καιρό στο Ισραήλ περισσότερα από 1.000 κρούσματα την ημέρα. Το 90% των νέων κρουσμάτων οφείλονται στο στέλεχος Δέλτα.

Στο πρώτο μισό του Ιουνίου τα νέα κρούσματα είχαν περιοριστεί σε μερικές δεκάδες καθημερινά. Επιπλέον, οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε βαριά κατάσταση έφτασαν στα επίπεδα του Μαΐου. Γι’ αυτό και η χώρα λαμβάνει νέα μέτρα για να αναχαιτίσει την διασπορά του.

Φωτογραφία: iStock