Κορωνοϊός: Ποιοι εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω της Όμικρον. Ποια είναι η έκβασή τους

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ποιες είναι οι νέες ομάδες υψηλού κινδύνου για εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω της παραλλαγής Όμικρον. Τι δείχνουν τα νεότερα δεδομένα από Βρετανία και Νότιο Αφρική. Πως αλλάζει ο κίνδυνος αναλόγως με την εμβολιαστική κάλυψη.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω της παραλλαγής Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός, είναι ανεμβολίαστοι, ενώ από τους υπόλοιπους οι περισσότεροι είναι άνθρωποι που δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση των εμβολίων, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας.

Τα δεδομένα προέρχονται από νέα μελέτη που διεξήχθη στη Νότιο Αφρική, καθώς και από την Βρετανική Αρχή Υγειονομικής Ασφαλείας (UKHSA).

Η μελέτη της Νοτίου Αφρικής διεξήχθη σε 49 νοσοκομεία με περισσότερες από 10.000 κλίνες. Στη χώρα αυτή ο κορωνοϊός έχει έως στιγμής προκαλέσει τέσσερα πανδημικά κύματα. Το τρίτο (Μάιος-Σεπτέμβριος 2021) αντιστοιχεί στην παραλλαγή Δέλτα. Το τέταρτο (Νοέμβριος 2021 έως τώρα) στην Όμικρον.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον αριθμό των κρουσμάτων σε περιόδους όπου και τα τέσσερα κύματα είχαν ποσοστό θετικότητας στην κοινότητα ίσο με 26%.

Όπως διαπίστωσαν, ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν στα νοσοκομεία παρουσίαζε διακύμανση αναλόγως με το κύμα. Στην πραγματικότητα, ήταν μέγιστος κατά το τρίτο κύμα (υπήρξαν 6.342 εισαγωγές) και ελάχιστος κατά το τέταρτο (2.351 εισαγωγές).

Ανάλογη ήταν η διαφορά και όσον αφορά το ποσοστό των εισαγωγών επί όσων μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Κατά τα τρία πρώτα κύματα οι εισαγωγές έφταναν στο 68-69% των διακομισθέντων με θετικό τεστ κορωνοϊού. Στο τέταρτο κύμα, όμως, δηλαδή σε αυτό της παραλλαγής Όμικρον, το ποσοστό των εισαγωγών ήταν 41,3%.

Φύλο, ηλικία και κατάσταση υγείας

Επιπλέον, οι ασθενείς που χρειάζονται εισαγωγή λόγω της Όμικρον είναι σαφώς νεότεροι απ’ ό,τι με τα προηγούμενα κύματα. Η μέση ηλικία τους είναι τα 36 έτη, ενώ στα τρία προηγούμενα κύματα της πανδημίας ήταν τα 59 έτη.

Μία άλλη διαφορά είναι ότι τώρα που επικρατεί η Όμικρον, εισάγονται στα νοσοκομεία περισσότερες γυναίκες απ’ ό,τι προηγουμένως. Επιπλέον, είναι σημαντικά μειωμένο το ποσοστό των ασθενών που εισάγονται και πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Ειδικά η τελευταία διαφορά είναι τεράστια. Στα τρία πρώτα κύματα το 91,2% των εισαγωγών αφορούσαν άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Στο νέο κύμα, όμως, υποκείμενα νοσήματα έχει μόνο το 31,6% των εισαχθέντων.

Όσον αφορά την εμβολιαστική κατάστασή τους, από τους 971 ασθενείς με την παραλλαγή Όμικρον που χρειάσθηκαν εισαγωγή:

  • Το 24,2% ήσαν εμβολιασμένοι
  • Το 66,4% ήταν ανεμβολίαστοι

Για τους υπόλοιπους δεν είναι γνωστό αν και τι είδους είχαν εμβολιαστική κάλυψη είχαν.

Στη Βρετανία

Στη Νότιο Αφρική το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι πολύ χαμηλό. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πλήρως εμβολιασμένο (με δύο δόσεις) είναι το 26,7%.

Αντιθέτως, στη Βρετανία τουλάχιστον δύο δόσεις των εμβολίων είχε κάνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 το 82,4% του πληθυσμού, ηλικίας άνω των 12 ετών. Επιπλέον, το 59% είχαν κάνει και την ενισχυτική δόση. Συνολικά, δε, το 90% του πληθυσμού έχουν κάνει τουλάχιστον 1 δόση από τα εμβόλια.

Αφού λοιπόν είναι σχεδόν όλοι εμβολιασμένοι, θα αποτελούν και την πλειονότητα όσων εισάγονται στα νοσοκομεία. Τα στοιχεία του UKHSA έδειξαν ότι, ανά εμβολιαστική κάλυψη,  οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αγγλίας την εβδομάδα που τελείωσε στις 29 Δεκεμβρίου 2021 ήταν:

  • 25,3% ανεμβολίαστοι
  • 43,2% είχαν κάνει δύο δόσεις των εμβολίων
  • 23,2% είχαν κάνει τρεις δόσεις των εμβολίων
  • 6,1% είχαν κάνει μία δόση των εμβολίων

Ακόμα κι έτσι, όμως, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια μειώνουν:

  • Κατά 72% τον  κίνδυνο νοσηλείας, όταν έχουν γίνει οι δύο δόσεις
  • Κατά 88% τον κίνδυνο νοσηλείας, όταν έχει γίνει και η τρίτη δόση

Η έκβαση των ασθενών

Ποια είναι όμως η έκβαση των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία; Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Νότιο Αφρική, οι ασθενείς που χρειάστηκαν οξυγονοθεραπεία στο νοσοκομείο είναι σημαντικά μειωμένοι με την παραλλαγή Όμικρον. Ειδικότερα, είναι 17,6% των εισαχθέντων, έναντι του 74% στα προηγούμενα κύματα.

Εξίσου χαμηλό είναι και το ποσοστό όσων χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους.

Ωστόσο η διαφορά στις εισαγωγές στην εντατική είναι μικρότερη. Εισήχθη το 18,5% των ασθενών με την παραλλαγή Όμικρον, έναντι του 29,9% των ασθενών με την Δέλτα ή τις παλαιότερες παραλλαγές.

Επιπλέον, η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν, αναλόγως με το κύμα:

  • 7-8 ημέρες με τα στελέχη Δέλτα και τα προηγούμενα
  • 3 ημέρες με το στέλεχος Όμικρον που δημιούργησε ο κορωνοϊός

Αντίστοιχα, η θνησιμότητα που προκάλεσε ο κορωνοϊός στη Νότιο Αφρική ήταν:

  • 19,7% στο πρώτο κύμα (ο αρχικός κορωνοϊός)
  • 29,1% στο τρίτο κύμα (στέλεχος Δέλτα)
  • 2,7% στο τέταρτο κύμα (στέλεχος Όμικρον)

Στη Βρετανία, έως στιγμής έχουν καταλήξει 57 άνθρωποι λόγω της νέας παραλλαγής. Ο μεγαλύτερος ήταν 99 ετών και νεότερος 41, σύμφωνα με τα στοιχεία της UKHSA.

Φωτογραφία: iStock