Κορονοϊός: Ποιο εμβόλιο αντιμετωπίζει τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με 57% αποτελεσματικότητα

  • Iatropedia newsroom
εμβόλιο
Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα των δοκιμών της φάσης 3 για το εμβόλιο που ανέπτυξε ενάντια στον κορονοϊό, αποκαλύπτοντας στον κόσμο ότι μπορεί να αποτρέψει την σοβαρή COVID-19 που οδηγεί σε νοσηλεία και θάνατο.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ασφαλές στη χρήση και δεν είχε σοβαρές παρενέργειες κατά τη διάρκεια της μαζικής δοκιμής Φάσης 3.

Επίσης, έχει μερικά πλεονεκτήματα που το ξεχωρίζουν έναντι των άλλων εμβολίων COVID-19. Χορηγείται σε μία και μόνο δόση. Δηλαδή δεν χρειάζεται επαναληπτικός εμβολιασμός 2-4 εβδομάδες μετά τον πρώτο.

Σε αντίθεση με τα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna, το εμβόλιο της Johnson & Johnson (J&J) μπορεί επίσης να διατηρηθεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψύξης. Αυτό σημαίνει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού, μεταφοράς και αποθήκευσης του εμβολίου δεν είναι τόσο περίπλοκη.

Κορονοϊός: Το εμβόλιο της Johnson & Johnson δοκιμάστηκε ενάντια στη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Η εταιρεία ανέφερε, επίσης ότι το εμβόλιό της θα λειτουργήσει ενάντια στο στέλεχος Β.1.351 του ιού SARS-CoV-2. Πρόκειται για την Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, την μοναδική που έχει αποδειχθεί ότι δεν καλύπτεται το ίδιο αποτελεσματικά από τα άλλα ήδη υπάρχοντα εμβόλια.

Συγκεκριμένα η δοκιμή φάσης 3 περιελάμβανε ασθενείς μολυσμένους με τουλάχιστον ένα από τα επικίνδυνα νέα στελέχη. Αυτά είναι πιο μολυσματικά και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος είναι το μοναδικό που μπορεί να αποφύγει τα αντισώματα του κορονοϊού. Δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικά είναι τα άλλα εμβόλια έναντι αυτού του στελέχους, αλλά το εμβόλιο της J&J έδειξε 57% αποτελεσματικότητα στη Νότια Αφρική, όπου το 95% των περιπτώσεων COVID-19 στη δοκιμή αφορούσαν την μετάλλαξη Β.1.351.

Κορονοϊός: Τι αναφέρεται στην ανακοίνωσή της η Johnson & Johnson σχετικά με τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Το επίπεδο προστασίας (σ.σ. του εμβολίου) έναντι της μέτριας έως σοβαρής μόλυνσης από COVID-19 ήταν 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες, 66% στη Λατινική Αμερική και 57% στη Νότια Αφρική, 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

(…)

Η προστασία ήταν γενικά συνεπής σε όλες τις φυλές και τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων άνω των 60 ετών (N = 13.610) και σε όλες τις παραλλαγές και περιοχές που μελετήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής όπου σχεδόν όλες οι περιπτώσεις COVID-19 (95%) οφείλονταν σε λοίμωξη με μια παραλλαγή SARS-CoV-2 από το στέλεχος B.1.351.

(…)

Το στέλεχος B.1.351, επίσης γνωστό ως παραλλαγή 501Y.V2 και 20H / 501Y.V2 (πρώην 20C / 501Y.V2) είναι μια παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της Johnson & Johnson

Ο επικεφαλής της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ, δρ. Anthony Fauci, είπε στο CNN την Παρασκευή ότι το εμβόλιο της J&J έχει κάποια προφανή πλεονεκτήματα: “Ένα εμβόλιο που είναι φθηνό, χορηγείται με μονή εφάπαξ δόση και που δεν έχει υψηλές απαιτήσεις ψυχρής αλυσίδας μεταφοράς, είναι πολύ καλό”.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, το εμβόλιό της παραμένει ασφαλές για δύο χρόνια σε θερμοκρασία -20°C. Από αυτό το χρονικό διάστημα, οι τρεις μήνες μπορεί να είναι σε θερμοκρασίες -2°C έως -8°C.

Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου (66% παγκοσμίως και 85% αποτελεσματική κατά της σοβαρής COVID-19) μοιάζει χαμηλή σε σύγκριση με την αποτελεσματικότητα 95% των εμβολίων από Pfizer και Moderna. Ο δρ. Fauci επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της J&J θα φαίνονταν ακόμη καλύτερα χωρίς την προφανή αυτή σύγκριση.

Πηγές: https://www.jnj.com, https://edition.cnn.com, https://bgr.com

Στο εμβόλιο της Johnson & Johnson αναφέρθηκε και ο Ηλίας Μόσιαλος

Με ανάρτησή του στο Facbook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα κορονοϊού, Ηλίας Μόσιαλος, έκανε ειδική αναφορά στο εν λόγω εμβόλιο:

«Ακόμα και στη Νότιο Αφρική, που το εμβόλιο δεν είχε υψηλή αποτελεσματικότητα και κάποιοι νόσησαν από τον ιό παρά τον εμβολιασμό, δεν ανέπτυξαν σοβαρά συμπτώματα».

Η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Δείτε ποια είναι τα συχνότερα μακροχρόνια συμπτώματα

Τα πρώτα 30 λεπτά: Αναφυλαξία μετά το εμβόλιο COVID-19

Κορονοϊός: 108 νέα μεταλλαγμένα στελέχη στην Ελλάδα – Τι συνέβη με τον ιερέα με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος

Θεοδωρίδου: Τα εμβόλια προστατεύουν από τις μεταλλάξεις – 11 υγειονομικοί νόσησαν γιατί δεν είχαν εμβολιαστεί