Κορωνοϊός: Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της Covid-19 στους εμβολιασμένους

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι παρατήρησαν Βρετανοί επιστήμονες που πραγματοποιούν συνεχιζόμενη μελέτη με εκατομμύρια εθελοντές. Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα μετά την 1η και μετά την 2η δόση του εμβολίου. Ο ρόλος των στελεχών του κορωνοϊού.

Οι πιθανότητες να μολύνει ο κορωνοϊός έναν άνθρωπο που έχει κάνει έστω και μία δόση από τα εμβόλια εναντίον του, είναι γενικώς λιγότερες απ’ ό,τι αν ήταν ανεμβολίαστος. Ωστόσο ο έστω και μερικός εμβολιασμός δεν αλλάζει μόνο τον κίνδυνο που διατρέχει. Ως φαίνεται επηρεάζει και τα συμπτώματα που θα εκδηλώσει, αν τυχόν μολυνθεί.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέων ευρημάτων από την μεγάλη μελέτη Zoe Covid Symptom Study. Η μελέτη αυτή διεξάγεται στη Βρετανία από τις αρχές της πανδημίας και συμμετέχουν πάνω από 4,6 εκατομμύρια εθελοντών. Επικεφαλής της είναι ο Dr. Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL).

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Τα απρόσμενα συμπτώματα της Covid-19 από μετάλλαξη Δέλτα

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της μελέτης, οι εμβολιασμένοι εθελοντές αναφέρουν ολοένα λιγότερα συμπτώματα. Αυτό είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι ο κίνδυνος να τους μολύνει ο κορωνοϊός μειώνεται έως και 94% με τα εμβόλια εναντίον του. Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εντοπίζουν ορισμένες χαρακτηριστικές διαφορές.

Στους πλήρως εμβολιασμένους

Κατ’ αρχάς, ως πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται ένας άνθρωπος όταν έχουν περάσει:

  • Τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου όπως τα Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca
  • Τουλάχιστον δύο εβδομάδες από την μοναδική δόση των μονοδοσικών εμβολίων (προς το παρόν το μοναδικό που υπάρχει είναι το Johnson & Johnson)

Αν δεν περάσουν οι δύο εβδομάδες, ΔΕΝ είστε πλήρως εμβολιασμένοι, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η μελέτη Zoe έδειξε πως υπάρχει σημαντική διαφορά στα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι. Η διαφορά αυτή εκτιμάται ότι οφείλεται στο ότι κατά κανόνα:

  • Αρρωσταίνουν λιγότερο σοβαρά και
  • Αναρρώνουν πιο γρήγορα

Τα τέσσερα συχνότερα συμπτώματα που έχουν αναφέρει οι πλήρως εμβολιασμένοι εθελοντές της μελέτης είναι:

  1. Πονοκέφαλος
  2. Συνάχι
  3. Φτάρνισμα
  4. Πονόλαιμος

Τα «κλασικά» συμπτώματα που προκαλεί ο νέος κροωνοϊός, όπως τα γνωρίζουμε έως σήμερα, είναι πυρετός, επίμονος βήχας, δύσπνοια και ανοσμία (απώλεια όσφρησης). Στους πλήρως εμβολιασμένους τα συμπτώματα αυτά είναι  σπανιότερα. Πιο αναλυτικά:

  • Ο πυρετός είναι το 12ο συχνότερα αναφερόμενο σύμπτωμα
  • Ο επίμονος βήχας το 8ο
  • Η δύσπνοια το 29ο
  • Η ανοσμία το 11ο

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο πυρετός και ο έντονος βήχας δεν αποτελούν τις κύριες ενδείξεις της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα», σημειώνουν οι ερευνητές της Zoe.

«Παραδόξως, οι πλήρως εμβολιασμένοι που βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό το πιθανότερο είναι να αναφέρουν το φτάρνισμα ως σύμπτωμα», προσθέτουν. «Επομένως πρέπει να ελέγχεται για κορωνοϊό όποιος έχει εμβολιαστεί και ξαφνικά αρχίσει να φταρνίζεται έντονα, χωρίς εμφανή λόγο».

Σε όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση από τα εμβόλια

Αντίστοιχα, σε όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση από τα εμβόλια (επομένως είναι μερικώς εμβολιασμένοι) τα 5 συχνότερα συμπτώματα είναι:

  1. Πονοκέφαλος
  2. Συνάχι
  3. Πονόλαιμος
  4. Φτάρνισμα
  5. Επίμονος βήχας

Όπως είναι εμφανές, ένα από τα κλασικά συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός (ο βήχας) εμφανίζεται στα 5 κύρια συμπτώματα των μερικώς εμβολιασμένων ατόμων. Και πάλι όμως είναι λιγότερο συχνός απ’ ό,τι το φτάρνισμα και το συνάχι.

Διαφορετικά συμπτώματα και αναλόγως με το στέλεχος

Αξίζει να σημειωθεί πως συνάχι και φτάρνισμα δεν θεωρούνται χαρακτηριστικά συμπτώματα της Covid-19 στους ανεμβολίαστους, τονίζουν οι ερευνητές. Ωστόσο αυτό ισχύει για όσους μολύνονται από στελέχη όπως το αρχικό (κινεζικό της Wuhan) ή το Άλφα (βρετανικό).

Το στέλεχος Δέλτα (ινδικό) έχει ως κύριο σύμπτωμα το συνάχι. Το στέλεχος αυτό εξαπλώνεται ραγδαία στη Βρετανία και σε άλλες χώρες του κόσμου, κυρίως μεταξύ των νέων.

Επομένως, αν αρχίσετε να έχετε συμπτώματα ύποπτα για λοίμωξη από κορωνοϊό, είτε είναι τα παλιά είτε τα νέα, απομονωθείτε και ελεγχθείτε για τον ιό. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως εάν έχετε ευπαθή άτομα στον οικογενειακό και κοινωνικό σας περίγυρο. Μην ξεχνάτε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει και πλήρως εμβολιασμένα άτομα, έστω κι αν η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Αν όμως μολυνθούν, μπορεί εύκολα να τον μεταδώσουν στους μη εμβολιασμένους.