Κορονοϊός: Παραλλαγή Δέλτα και εμβόλια – Τι λέει επισήμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΠΟΥ
Τα εμβόλια ενάντια στην COVID-19 που κυκλοφορούν σήμερα μας προστατεύουν από την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού SARS-CoV-2; Ποιο είναι το επίπεδο προστασίας; Εάν μπορούμε να μολυνθείτε ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί πλήρως, τότε γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε;

Μία εκ των επικεφαλής επιστήμονας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η δρ. Soumya Swaminathan, απαντά στις πιο σημαντικές ερωτήσεις.

Γνωρίζουμε ότι η παραλλαγή Δέλτα είναι πιο μεταδοτική. Τι είδους προστασία μας παρέχουν τα εμβόλια που κυκλοφορούν;

Μιλάμε λοιπόν εδώ για την παραλλαγή Δέλτα, η οποία είναι η τέταρτη αξιοσημείωτη παραλλαγή όπως περιγράφεται από τον ΠΟΥ, καθώς και πιο μεταδοτική είναι από προηγούμενες παραλλαγές, αλλά επίσης αντιστέκεται στα αντισώματα που έχουμε στο αίμα μας. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι χρειάζεστε υψηλότερο επίπεδο αντισωμάτων για να ξεπεράσετε αυτήν την παραλλαγή σε σύγκριση με, ας πούμε, την παραλλαγή Άλφα. Τα καλά νέα είναι ότι όλα τα εμβόλια που έχουν την έγκριση του ΠΟΥ για χρήση έκτακτης ανάγκης προστατεύουν από την σοβαρή COVID-19, από την νοσηλεία και τον θάνατο λόγω της παραλλαγής Δέλτα.

Υπάρχουν μελέτες από χώρες όπου κυριαρχεί η παραλλαγή Δέλτα που δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι πολύ λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία λόγω COVID-19. Και χρειάζεστε πλήρη εμβολιασμό για να σας έχετε αυτή την πλήρη ανοσία και να σας προστατεύσει από την παραλλαγή Δέλτα. Το σημαντικό είναι, εφόσον έχετε πρόσβαση σε ένα εμβόλιο που έχει εγκριθεί από τον ΠΟΥ, παρακαλώ κάντε το πλήρως, ώστε να μπορείτε να προστατευτείτε τόσο από την Δέλτα όσο και από άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.

Ποιο είναι το επίπεδο προστασίας που έχουμε, εάν έχουμε κάνει μόνο την μία δόση του εμβολίου, σε σύγκριση με το εάν έχουμε πλήρως εμβολιαστεί;

Ο κύριος στόχος αυτών των εμβολίων είναι η πρόληψη της σοβαρής COVID-19, γιατί αυτό που θέλουμε για τους ανθρώπους, ακόμη και αν έχουν κολλήσει, είναι να αναρρώσουν και να μην ασθενήσουν σοβαρά. Αυτό είναι κάτι που όλα αυτά τα εμβόλια κάνουν πολύ καλά. Φυσικά, υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα. Διαβάζετε για τις διάφορες δοκιμές αποτελεσματικότητας. Μπορεί να κυμαίνονται από 70% έως 90%. Όμως, όσον αφορά την απλή εξέταση της πρόληψης σοβαρών ασθενειών και νοσηλείας, όλα τα εμβόλια είναι πολύ καλά, πάνω από 90% αποτελεσματικά.

Και πάλι, ποικίλλουν στην προστασία από την μόλυνση. Ιδανικά, θέλετε ένα εμβόλιο που σας προστατεύει πλήρως από το να μολυνθείτε και, άρα, να μην μπορείτε να αρρωστήσετε. Αλλά κανένα εμβόλιο δεν παρέχει 100% προστασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ακόμη και αν εμβολιάζεστε, μπορεί να κολλήσετε COVID-19, αλλά το πιο πιθανό μετά θα είναι ότι θα έχετε πολύ ήπια, ή καθόλου συμπτώματα και ότι οι πιθανότητες σοβαρής ασθένειας είναι πραγματικά, πολύ χαμηλές.

Εφόσον εξακολουθεί να είναι πιθανό να μολυνθούμε και να μεταδώσουμε τον κορονοϊό, ακόμη και αφότου έχουμε εμβολιαστεί πλήρως, τότε γιατί να εμβολιαστούμε;

Υπάρχουν δύο πολύ καλοί λόγοι για εμβολιασμό. Ο πρώτος είναι να προστατεύσετε τον εαυτό σας από σοβαρή νόσο εάν κολλήσετε COVID-19. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα ορισμένο ποσοστό ατόμων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που αρρωσταίνουν σοβαρά και μπορεί να πεθάνουν από αυτήν την ασθένεια. Και αυτό είναι που θέλουμε να προστατεύσουμε. Δεύτερον, ναι, ενδέχεται να κολλήσετε ακόμα και μετά το εμβόλιο, επειδή γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια δεν πρόκειται να σας προστατεύσουν 100%. Αλλά ο κίνδυνος να κολλήσετε και να μεταδώσετε τον ιό σε άλλους θα είναι μικρός.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε στον κόσμο σήμερα είναι να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης, να ελέγξουμε αυτήν την ασθένεια. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να εμβολιάζεστε μόλις αποκτήσετε πρόσβαση στο εμβόλιο, όταν έρθει η σειρά σας και να συνεχίσετε να λαμβάνετε όλες τις προφυλάξεις ώστε να προστατεύετε πλήρως τον εαυτό σας καθώς και τους άλλους γύρω σας.

Πηγή: https://www.who.int

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Τα απρόσμενα συμπτώματα της Covid-19 από μετάλλαξη Δέλτα