Κορωνοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για την μείωση των μέτρων. Καμπανάκι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και κορυφαίοι ειδικοί σε όλο τον κόσμο προειδοποιούν ότι είναι τεράστιο λάθος η κατάργηση των μέτρων. Σε ποια φάση βρίσκεται η πανδημία. Τι κίνδυνος υπάρχει.

Έντονη ανησυχία εκφράζουν επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για την μείωση των υποχρεωτικών test και την κατάργηση των μέτρων προστασίας εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι ανησυχίες αυτές αναδύονται τη στιγμή που ο αριθμός των γνωστών κρουσμάτων του ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια.

«Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να μειώσουμε την επιφυλακή μας. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο – και αυτή είναι μια εξαιρετικά ισχυρή σύσταση», δήλωσε χθες ο Dr. Didier Houssin, πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Η πανδημία επ’ ουδενί λόγω έχει τελειώσει. Η κυκλοφορία του κορωνοϊού είναι ακόμα πολύ μεγάλη. Η θνησιμότητα παραμένει υψηλή. Και ο κορωνοϊός εξελίσσεται με απρόβλεπτο τρόπο».

Όπως γράφουν οι New York Times, εφέτος υπήρξε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας. Στις  αρχές Ιανουαρίου ήταν 300 εκατομμύρια και στις αρχές Φεβρουαρίου 400 εκατομμύρια. Τώρα ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια.

Πολλά κράτη, όμως, έχουν μειώσει δραστικά ή και έχουν καταργήσει τα υποχρεωτικά self test και rapid test. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι που βγάζουν θετικό self test στο σπίτι, δεν το δηλώνουν ποτέ στις Αρχές. Πολλοί άλλοι, παρότι τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός, δεν ελέγχονται ποτέ διότι δεν έχουν ύποπτα συμπτώματα. Άλλοι δεν έχουν πρόσβαση στα test ή απλώς δεν επιθυμούν να μπουν σε καραντίνα.

Όλ’ αυτά σημαίνουν ότι ο αληθινός αριθμός των λοιμώξεων είναι σίγουρα πολύ υψηλότερος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε πρόσφατη ανάλυσή του υπολόγισε ότι ο κορωνοϊός έχει μολύνει το 65% των Αφρικανών. Το ποσοστό αυτό, όμως, είναι 100 φορές υψηλότερο από τις επίσημες καταγραφές!

«Επικίνδυνη η μείωση των test»

Η μείωση των υποχρεωτικών test «είναι επικίνδυνη», προειδοποίησε ο Dr. Ali Mokdad, καθηγητής Επιστημών Μετρήσεων Υγείας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ. «Χωρίς τα test δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια στελέχη του κορωνοϊού κυκλοφορούν».

Στο ίδιο πνεύμα ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τόνισε χθες ότι «η ικανότητά μας να παρακολουθούμε τις τάσεις (της πανδημίας) έχει υπονομευθεί επειδή τα test έχουν μειωθεί σημαντικά».

Όπως είπε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων που είχαμε από τις αρχές της πανδημίας».

Ο αριθμός αυτός είναι κατά 23% χαμηλότερος απ’ ό,τι πριν από 15 ημέρες. Την περασμένη εβδομάδα δηλώθηκαν σε όλο τον κόσμο:

  • 7 εκατομμύρια νέα κρούσματα
  • Πάνω από 22.000 νέοι θάνατοι

Στο υψηλότερο επίπεδο ο συναγερμός

Ωστόσο «ο κορωνοϊός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και παραμένει θανατηφόρος ιδίως για τους ανεμβολίαστους και για όσους δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας», πρόσθεσε ο Dr. Ghebreyesus. Ο κίνδυνος είναι ιδιαιτέρως μεγάλος για όσους δεν έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας ή δεν απευθύνονται σε αυτές εγκαίρως. Είναι επίσης ιδιαιτέρως μεγάλος για όσους δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα αντιϊικά φάρμακα.

Ο Dr. Ghebreyesus εξήρε για μία ακόμα φορά την σημασία του εμβολιασμού. Και συνέστησε να συνεχιστεί η χρήση προστατευτικής μάσκας κυρίως σε εσωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό, παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας Υγείας», τόνισε ο Dr. Houssin. Επομένως, «ο παγκόσμιος συναγερμός γι’ αυτήν παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο».

Φωτογραφία: iStock