Κορωνοϊός: Οι θρομβώσεις απειλούν και όσους περνούν την COVID στο σπίτι. Ποιοι κινδυνεύουν

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τις θρομβώσεις στους ασθενείς με COVID-19 που δεν χρειάζεται να την περάσουν στο κρεβάτι. Ποιοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν επικίνδυνους θρόμβους βαθιά μέσα στα πόδια.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να εκδηλώσουν θρόμβωση ακόμα και οι ασθενείς που δεν καθηλώνονται στο κρεβάτι εξαιτίας της, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης θρόμβωσης σε φλέβα βαθιά μέσα στο πόδι 20πλασιαζόταν στους πάσχοντες από ήπια COVID, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου ήταν πρωτίστως οι άνδρες και οι ασθενείς με παχυσαρκία. Ο κίνδυνος θρόμβωσης αυξανόταν επίσης κατ’ αναλογίαν με την ηλικία.

Ο αριθμός των περιπατητικών ασθενών εκτός νοσοκομείων αυξάνεται συνεχώς σε όλο τον κόσμο. «Είναι σημαντικό να εντοπιστούν εκείνοι που θα ωφελούνταν από προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή, για να αποφευχθούν επιπλοκές όπως η πνευμονική εμβολή», σχολιάζουν οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ Λίνα Πάσχου, Μαριάννα Πολίτου, Βασιλική Παππά, Ευάγγελος Τέρπος, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Οι ανεμβολίαστοι

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο, αναρτήθηκε στον διακομιστή ερευνών Υγείας medRxiv.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ανέλυσαν στοιχεία από 21.724 πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός και 318.754 υγιείς συνομηλίκους τους. Όλοι οι ασθενείς ήταν περιπατητικοί και εξετάστηκαν σε εξωνοσοκομειακή βάση.

Μέσα στις πρώτες 30 ημέρες από την έναρξη της COVID-19, 73 από τους ασθενείς εκδήλωσαν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Με μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θρομβώσεις ήταν 19,49 φορές συχνότερες στους ασθενείς που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός, έναντι των υγιών συνομηλίκων τους.

Ωστόσο ο κίνδυνος αυτός αφορούσε πρωτίστως τους ανεμβολίαστους ασθενείς. Σε αυτούς, ο κίνδυνος ήταν 29 φορές υψηλότερος, ενώ στους εμβολισμένους 2,79 φορές υψηλότερος.

Ηλικία και χρόνιες παθήσεις

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως ο κορωνοϊός προκαλούσε συχνότερα θρομβώσεις στους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος για εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση (VTE) διπλασιαζόταν ανά 10ετία.

Επιπλέον, οι άνδρες με COVID-19 είχαν κατά 66% περισσότερες πιθανότητες απ’ όσες οι γυναίκες ασθενείς να εκδηλώσουν κάποια επικίνδυνη θρόμβωση. Οι, δε, πάσχοντες από παχυσαρκία διέτρεχαν κατά 85% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως στους ασθενείς με κληρονομική θρομβοφιλία ο κορωνοϊός διπλασίαζε τον κίνδυνο θρόμβωσης. Οι ασθενείς αυτοί έχουν κληρονομική υπερπηκτικότητα του αίματος.

«Συμπερασματικά, η νέα μελέτη κατέδειξε ότι ακόμη και περιπατητικά άτομα με ήπια νόσηση από COVID-19 παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση μετά τη λοίμωξη. Ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σημαντικά με τον πλήρη εμβολιασμό», σχολιάζουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

Φωτογραφία: iStock