Κορονοϊός: Οι ομοιότητες ανάμεσα στην “μακρά COVID-19” και την εγκεφαλομυελίτιδα

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Μερικά από τα κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με την μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, όπως κόπωση, σύγχυση και απώλεια μνήμης, έχουν αναφερθεί από άτομα που δεν έχουν αναρρώσει πλήρως από την COVID-19.

Όταν τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται ο κορονοϊός διαρκούν πολύ καιρό αφότου ο ασθενής έχει περάσει την COVID-19, τότε λέγεται ότι έχει πλέον συμπτώματα “μακράς COVID-19”.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Μ. Βρετανία, που υποστηρίζουν άτομα με μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, αναφέρουν ότι ασθενείς με «μακρά COVID-19» απευθύνονται σε αυτές με ερωτήσεις για το πώς να διαχειριστούν την νέα τους καθημερινότητα.

Άτομα με μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ΕΜ) λένε ότι οι ομοιότητες μεταξύ των συμπτωμάτων τους και εκείνων που βιώνουν πολλοί ασθενείς μετά την COVID-19 είναι εντυπωσιακές.

“Είναι σαν να κοιτάζουμε στον καθρέφτη”, είπε στο BBC News NI ένας εξ αυτών.

Μια άλλη χρόνια ασθενής με ΕΜ είπε ότι έχει έρθει -μέσω διαδικτύου- σε επαφή με ασθενείς που πέρασαν την COVID-19, αλλά έχουν ακόμα συμπτώματα.

«Οι ιστορίες τους είναι πανομοιότυπες με τη δική μου: μια ιογενής αρχική λοίμωξη και εξάντληση, αίσθηση κακουχίας μετά από σωματική άσκηση, ναυτία, πόνος, ζάλη και γενικευμένη επιδείνωση, καθώς παλεύουν με αυτά τα συμπτώματα», είπε.

«Αυτοί είναι ασθενείς που πέρασαν ήπια COVID-19 αλλά έξι μήνες αργότερα δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι και μερικοί από αυτούς είναι επαγγελματίες υγείας».

Ο δρ. Charles Shepherd είναι ιατρικός σύμβουλος της Myalgic Encephalomyelitis Association και σχολίασε χαρακτηριστικά:

Ο κορονοϊός έχει “ομοιότητες” με την Μυαλγική Εγκεφαλοπάθεια

Είπε ότι η ζήτηση για υποστήριξη από τη φιλανθρωπική οργάνωση έχει αυξηθεί σταθερά από τον Απρίλιο.

“Γνωρίζουμε από ένα προηγούμενο ξέσπασμα μιας παρόμοιου τύπου λοίμωξης, που ονομάζεται SARS, το 2002, ότι περίπου το 10% των ατόμων εμφάνιζαν συμπτώματα μακράς διαρκείας και περίπου το 10% αυτών των ανθρώπων εμφάνιζαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ΕΜ και των ασθενειών με χρόνια κόπωση».

Η εργοθεραπεύτρια Lorraine Henry είπε: «Στη δουλειά μου, βλέπω κάποιες ομοιότητες ανάμεσα στην ΕΜ και την COVID-19, τόσο όσον αφορά τη διαχείριση όσο και τα συμπτώματα (…) Η ερώτηση φαίνεται να είναι ‘Γιατί μερικοί ασθενείς αναρρώνουν καλά από την COVID-19, ενώ σε άλλους τα συμπτώματα επιμένουν;’. Αυτή είναι μια ερώτηση που μοιάζει πολύ με την ερώτηση που τίθεται από άτομα με ΕΜ ή χρόνια κόπωση».

Πηγή: https://www.bbc.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Πώς καταλαβαίνουμε αν ο πονόλαιμος είναι σύμπτωμα COVID-19

Κορονοϊός Εμβόλιο: Τι παρενέργειες ανέφεραν 650.000 άνθρωποι στο Ισραήλ

Κορονοϊός: Τι επίπτωση μπορεί να αφήσει η COVID-19 στον εγκέφαλο κυρίως στις ηλικίες 30-50 ετών