Κορωνοϊός: Οι ασθενείς έχουν αντισώματα επί 7 μήνες, δείχνει νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Μελέτη στην Πορτογαλία βρήκε στο αίμα εθελοντών αντισώματα που αναγνωρίζουν τον κορωνοϊό επί 7 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Πόσο καιρό διήρκησαν τα εξουδετερωτικά αντισώματα. Τι διαφορές υπάρχουν στα δύο φύλα.

Η ανοσία που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση από ασθενή σε ασθενή. Ακολουθεί όμως ένα συγκεκριμένο μοτίβο, καθώς ο οργανισμός παράγει γρήγορα αντισώματα μετά τη λοίμωξη, τα οποία ύστερα προοδευτικά μειώνονται.

Επιπλέον, ο καθοριστικός παράγοντας για την ανοσία δεν είναι η ηλικία. Είναι η σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης στην οποία εντάχθηκαν σχεδόν 500 πάσχοντες και αναρρώσαντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Τα ευρήματά της επιβεβαιώνουν ότι η ανοσία που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι πεπερασμένη.

Ωστόσο για ένα διάστημα τουλάχιστον οι αναρρώσαντες διαθέτουν αντισώματα που αναγνωρίζουν και εξουδετερώνουν τον ιό.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής (IMM) της Πορτογαλίας. Συμμετείχαν:

  • 307 πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός
  • 198 άτομα που είχαν αναρρώσει από τη λοίμωξη Covid-19
  • 2.500 υγιείς εθελοντές

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τις τρεις πρώτες εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης Covid-19, αυξάνονταν ραγδαία τα αντισώματα στον οργανισμό των ασθενών. Δύο μήνες αργότερα, όμως, τα επίπεδά τους μειώνονταν. Το μοτίβο αυτό είναι μία «κλασική αντίδραση» της αντίδρασης του οργανισμού, γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση European Journal of Immunology.

Εξουδετερωτικά αντισώματα για 6 μήνες

Ωστόσο, έως και 7 μήνες μετά τη λοίμωξη, στο περίπου 90% των συμμετεχόντων που είχαν νοσήσει υπήρχαν ακόμα αντισώματα που αναγνώριζαν τον ιό. Στο 75% από αυτούς, τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν μέτρια έως υψηλά.

Έως και 6 μήνες μετά τη λοίμωξη, εξ άλλου, είχαν αντισώματα που καταπολεμούν τον ιό (εξουδετερωτικά αντισώματα).

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ο νέος κορωνοϊός αναγνωρίζεται ως επιβλαβής από τον ανθρώπινο οργανισμό, ο οποίος παράγει αντισώματα για να τον καταπολεμήσει», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Marc Veldhoen. «Η παραγωγή τους είναι ραγδαία τις πρώτες εβδομάδες από την έναρξη των συμπτωμάτων της λοίμωξης. Ύστερα μειώνονται σε ενδιάμεσα επίπεδα».

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι αρχικά οι άνδρες παράγουν περισσότερα αντισώματα απ’ όσα οι γυναίκες. Στη συνέχεια όμως η ανοσία μεταξύ των φύλων φαίνεται να είναι παρόμοια. «Τα επίπεδά τους εξισώνονται κατά την φάση της υποχώρησης. Τελικά είναι παρόμοια μεταξύ των φύλων τους μήνες μετά τη λοίμωξη», πρόσθεσε ο Dr. Veldhoen.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι περισσότεροι πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αναπτύσσουν για αρκετούς μήνες ανοσία εναντίον του, καταλήγουν οι ερευνητές.