Κορωνοϊός: Όχι στις επισκέψεις στα γηροκομεία, λένε οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε σε ενοίκους 134 οίκων ευγηρίας των ΗΠΑ. Σε έναν από αυτούς κόστισε τη ζωή 23 ηλικιωμένων, οδήγησε στο νοσοκομείο άλλους 30 και στην απομόνωση ακόμα 21. Μόλυνε επίσης 70 εργαζόμενους.

Έκκληση προς τους συγγενείς των ηλικιωμένων ενοίκων των οίκων ευγηρίας να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επισκέψεις τους σε αυτά, απηύθυνε χθες η μεγαλύτερη Ομοσπονδία Οίκων Ευγηρίας των ΗΠΑ. Και αυτό διότι ο κορονοϊός Covid-19 «είναι για τους ηλικιωμένους μια σχεδόν τέλεια φονική μηχανή».

Ο κορωνοϊός εμφανίστηκε στο γηροκομείο Life Care Center του Κέρκλαντ στις 19 Φεβρουαρίου. Πριν από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος, κατοικούσαν σε αυτό 120 ηλικιωμένοι, αναφέρει το Business Insider. Σήμερα έχουν απομείνει λιγότεροι από 50.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Γιατί κηρύχθηκε πανδημία – Ολόκληρη η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Κορωνοϊός: Τι δείχνει νέα έρευνα για το πόσο παραμένει στον αέρα και στις διάφορες επιφάνειες!

Σχεδόν 30 από τους ηλικιωμένους νοσηλεύονται στα νοσοκομεία εξαιτίας του κορωνοϊού. Άλλοι 21 βρίσκονται σε περιορισμό εντός του οίκου. Είκοσι τρεις έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με την υγειονομική Αρχή του Σηάτλ (Public Health Seattle). Και αυτό τη στιγμή που σε ολόκληρη την πολιτεία της Ουάσινγκτον έχουν καταγραφεί συνολικά 30 θάνατοι από τον κορωνοϊό.

Έχουν επίσης μολυνθεί 70 άτομα από το προσωπικό του γηροκομείου. Σε κατ’ οίκον περιορισμό, τέλος, βρίσκονται δεκάδες άτομα που είχαν προστρέξει να βοηθήσουν όταν ξέσπασαν τα πρώτα κρούσματα.

Ο κορωνοϊός ανιχνεύτηκε σε 134 οίκους ευγηρίας

Η περίπτωση αυτή δεν είναι μοναδική, κρούσματα έχουν αναφερθεί και σε άλλα γηροκομεία. Μόνο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον είναι ήδη 11 οι οίκοι ευγηρίας με επιβεβαιωμένα περιστατικά. Σε όλη τη χώρα έχουν πια φτάσει τους 134, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο για Θέματα Βετεράνων (Department of Veteran Affairs).

Μπροστά στην απειλή που συνιστά ο κορωνοϊός, τα γηροκομεία ζήτησαν από τους πολίτες να σταματήσουν ή έστω να περιορίσουν δραστικά τις επισκέψεις στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Ενθαρρύνουμε τους πάντες, τους συγγενείς και τους αγαπημένους τους, να μην επισκέπτονται τους οίκους ευγηρίας και τους χώρους υποβοηθούμενης διαβίωσης», δήλωσε στο CNN ο κ. Μαρκ Πάρκινσον, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Φροντίδας της Υγείας (AHCA). «Μέχρι να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, σας παρακαλούμε να βρείτε άλλους τρόπους επικοινωνίας με τους αγαπημένους σας. Πάρτε τηλέφωνο, στείλτε φαξ, μιλήστε ζωντανά από τα κινητά τηλέφωνα. Η ζοφερή πραγματικότητα είναι πως για τους ηλικιωμένους, ο κορωνοϊός αποτελεί μια σχεδόν τέλεια φονική μηχανή».

Ανάλογες συστάσεις έκαναν το Εθνικό Κέντρο Υποβοηθούμενης Διαβίωσης (NCAL) και άλλοι σύλλογοι.

«Δεν έχουν εφεδρείες»

Τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός Covid-19 απειλεί ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους. Και ακόμα περισσότερο όταν πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα, όπως η υπέρταση, η καρδιοπάθεια και ο σακχαρώδης διαβήτης.

«Οι ηλικιωμένοι δεν έχουν εφεδρείες για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις λοιμώξεις», δήλωσε ο γηρίατρος Dr Richard Baron, πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου Εσωτερικής Παθολογίας (ABIM). «Πραγματικά είναι ευάλωτοι και η κλινική εικόνα τους μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα».

«Ο κορωνοϊός συνιστά για τους ενοίκους των οίκων ευγηρίας την μεγαλύτερη απειλή που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», δήλωσε στο NBC ο Dr. Michael Wasserman, πρόεδρος της Εταιρείας Μακροχρόνιας Ιατρικής Φροντίδας της Καλιφόρνιας (CALTCM).

«Αν υπάρχει ένα πράγμα που έχει ύψιστη σημασία αυτή τη στιγμή είναι να μην επισκέπτεται τα γηροκομεία όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα λοίμωξης του αναπνευστικού. Δεν πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις σε αυτό. Επιπλέον, οι υγιείς που θα επισκεφτούν τους οίκους πρέπει να παραμένουν σε απόσταση ασφαλείας, χωρίς να αγκαλιάσουν ή να αγγίξουν τα προσφιλή τους πρόσωπα. Ιδανικά όμως πρέπει να αποφεύγονται οι επισκέψεις, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν