Κορωνοϊός: «Όχι» στη ρεμδεσιβίρη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

  • Iatropedia newsroom
ρεμδεσιβίρη
Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστά να μην χρησιμοποιείται η ρεμδεσιβίρη σε ασθενείς με Covid-19. Οι συστάσεις της δεν είναι δεσμευτικές. Το φάρμακο είναι εγκεκριμένο σε περισσότερες από 50 χώρες για τους ασθενείς αυτούς.

Το αντιϊικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη δεν ενδείκνυται για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, ανεξάρτητα από το πόσο άρρωστοι είναι, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όπως γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα, ομάδα εμπειρογνωμόνων του οργανισμού εξέτασε τα διαθέσιμα στοιχεία. Το συμπέρασμά της ήταν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ρεμδεσιβίρη (remdesivir) βελτιώνει την επιβίωση ή μειώνει την ανάγκη για υποστήριξη της αναπνοής.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Καμία θεραπεία δεν αποδίδει ιδιαίτερα, ούτε η ρεμδεσιβίρη, λέει ο ΠΟΥ

«Η επιτροπή δεν βρήκε ενδείξεις για βελτίωση της έκβασης που να έχει σημασία για τους ασθενείς, όπως μειωμένη θνησιμότητα, μειωμένη ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, μειωμένο χρόνο έως την κλινική βελτίωση κ.λπ.», γράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε.

Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα από τα λιγοστά φάρμακα παγκοσμίως, που έλαβαν επείγουσα έγκριση για την καταπολέμηση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η αρχική έγκριση είχε βασιστεί στις πρώτες μελέτες με αυτές, οι οποίες έδειχναν κάποιο όφελος.

Μεγάλες προσδοκίες

Αρχικά, οι προσδοκίες των επιστημόνων από το φάρμακο ήταν πάρα πολλές, γεγονός που φαινόταν στις εκτιμήσεις τους. Καθώς περνούσε ο καιρός, οι μελέτες έδειξαν ότι το κύριο όφελος είναι η μείωση της διάρκειας νοσηλείας των ασθενών.

Ωστόσο, το όφελος αυτό αντέκρουσαν στα μέσα του Οκτωβρίου τα ευρήματα της μελέτης Solidarity (Αλληλεγγύη). Την μελέτη συντόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στόχος της ήταν να εξετάσει τέσσερις πιθανές θεραπείες για τον κορωνοϊό. Σε αυτές συμπεριλαμβανόταν η ρεμδεσιβίρη.

Στη μελέτη Solidarity εντάχθηκαν συνολικώς 11.266 ασθενείς. Το συμπέρασμά της ήταν ότι καμία από τις τέσσερις θεραπείες δεν επηρέαζε τη θνησιμότητα την 28η ημέρα από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Ούτε επηρέαζε τη διάρκεια της νοσηλείας μεταξύ των ασθενών που εντάχθηκαν σε αυτήν.

Αντιδράσεις

Τα ευρήματα αυτά αλλά και η νέα απόφαση του ΠΟΥ προκάλεσαν την αντίδραση της εταιρείας Gilead που παράγει το φάρμακο.

«Η ρεμδεσιβίρη είναι αναγνωρισμένη ως η καθιερωμένη θεραπεία για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με τη λοίμωξη Covid-19, στις κατευθυντήριες οδηγίες πολλών αξιόπιστων εθνικών οργανισμών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Μας απογοητεύει το γεγονός ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ δείχνουν να αγνοούν τα επιστημονικά δεδομένα, σε μια εποχή που τα κρούσματα της λοίμωξης Covid-19 αυξάνονται δραματικά σε όλο τον κόσμο και οι γιατροί βασίζονται στη ρεμδεσιβίρη για τους ασθενείς τους».

Που βασίζονται οι κατευθυντήριες οδηγίες

Η Ομάδα Ανάπτυξης Κατευθυντηρίων Οδηγιών (GDG) που έχει συστήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε ότι οι συστάσεις της βασίζονται στην εξέταση στοιχείων από τέσσερις διεθνείς τυχαιοποιημένες μελέτες. Σε αυτές εντάχθηκαν περισσότεροι από 7.000 ασθενείς που νοσηλεύονταν με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η ρεμδεσιβίρη, που χορηγείται ενδοφλεβίως, δεν είχε κάποιο σημαντικό όφελος για τους ασθενείς. Ωστόσο ως φαίνεται ρόλο στην απόφαση της GDG φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο:

  • Ο τρόπος χορήγησης της ρεμδεσιβίρης
  • Το κόστος της

Η ρεμδεσιβίρη χορηγείται ενδοφλεβίως και το κόστος της είναι υψηλό. «Δεδομένου του κόστους και των πόρων που απαιτεί η χορήγησή της…. η επιτροπή εκτίμησε πως τουλάχιστον πρέπει να επιδεικνύει στοιχεία αποτελεσματικότητας. Ωστόσο αυτό δεν τεκμηριώνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία», αναφέρει η GDG.

Πάντως η Ομάδα πρόσθεσε πως πρέπει να συνεχιστούν οι μελέτες που αξιολογούν τη ρεμδεσιβίρη σε ασθενείς με Covid-19. Και αυτό για να συλλεχθούν στοιχεία «με μεγαλύτερη βεβαιότητα» για «συγκεκριμένες ομάδες ασθενών».

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν είναι δεσμευτικές ούτε οριστικές. Ανανεώνονται διαρκώς, αναλόγως με τα επιστημονικά δεδομένα που συλλέγονται.