Κορωνοϊός: Μετά από 8 μήνες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μία νοσηλεύτρια

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Έφτασε αρκετές φορές κοντά στον θάνατο, αποκάλυψαν οι γιατροί της. Ήταν σε τόσο κρίσιμη κατάσταση ώστε ενημέρωσαν την οικογένειά της πως την χάνουν.

Μία 66χρονη νοσηλεύτρια από την Καλιφόρνια πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο έπειτα από οκτώ ολόκληρους μήνες νοσηλείας εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.

Η Melrin Pambuan είναι βετεράνος νοσηλεύτρια εντατικής. Επί δεκαετίες φρόντιζε τους πιο βαριά ασθενείς στο Ιατρικό Κέντρο St. Mary, στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια. Στις αρχές της πανδημίας είχε κληθεί να νοσηλεύσει και ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ήξερε λοιπόν πολύ καλά τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ο κορωνοϊός στο ανθρώπινο σώμα.

Την περασμένη άνοιξη, όμως, έγινε η ίδια ασθενής στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου εργαζόταν τα τελευταία 40 χρόνια, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Η γυναίκα αρρώστησε βαριά από τον κορωνοϊό και χρειάσθηκε καταστολή και διασωλήνωση.

Έφτασε αρκετές φορές κοντά στον θάνατο, αποκάλυψαν οι γιατροί της. Ήταν σε τόσο κρίσιμη κατάσταση, ώστε κάποια στιγμή ενημέρωσαν την οικογένειά της πως την χάνουν.

Τέσσερις μήνες στην εντατική

Η 66χρονη νοσηλεύτρια έμεινε συνδεδεμένη με τον αναπνευστήρα επί τέσσερις μήνες, από τις αρχές Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Από το διάστημα αυτό δεν θυμάται τίποτα. Η πρώτη της ανάμνηση είναι όταν άρχισε να ξυπνάει από τη βαθιά καταστολή και συνειδητοποίησε ότι αδυνατούσε να κινήσει τα άκρα της.

Χρειάσθηκε σχεδόν τέσσερις μήνες για να ανακτήσει τις δυνάμεις της. Τέσσερις ακόμα μήνες νοσηλείας στο ίδιο νοσοκομείο, όπου καθημερινά ακολουθούσε εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης για να κατορθώσει να κινηθεί. Τα 66α γενέθλιά της τα γιόρτασε στα τέλη Οκτωβρίου μέσα στο νοσοκομείο.

Χρειάσθηκε επίσης εντατική αναπνευστική αποκατάσταση, την οποία θα συνεχίσει στο σπίτι. Πριν από δύο ημέρες, στις 21 Δεκεμβρίου, καταρρίπτοντας όλες τις προγνώσεις των γιατρών, η γυναίκα βγήκε περπατώντας από το νοσοκομείο. Γύρω της, οι συνάδελφοί της χειροκροτούσαν, ζητωκραύγαζαν και έπαιρναν ελπίδα από την απίστευτη περιπέτειά της.

«Παλέψτε. Απλώς παλέψτε»

«Σήμερα αρχίζει η δεύτερη ζωή μου», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα η κυρία Pambuan. Και ο θεράπων ιατρός της Dr. Maged Tanios, πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο, προσέθετε: «Για κάτι τέτοιες στιγμές ζούμε. Για να βλέπουμε τους ασθενείς μας να βγαίνουν ζωντανοί και σε καλή κατάσταση» από τη μάχη με τον επικίνδυνο ιό.

Η κυρία Pambuan δεν έχει ακόμα αναρρώσει πλήρως. Θα χρειαστεί και άλλους μήνες αποθεραπείας στο σπίτι της. Πιστεύει όμως ότι στο τέλος θα γίνει καλά. Το πότε και αν θα επιστρέψει στο νοσοκομείο, παραμένει άγνωστο. Προς το παρόν, ένα μήνυμα έχει για όλους μας: «Μην χάνετε την ελπίδα σας. Παλέψτε. Απλώς παλέψτε. Κοιτάξτε εμένα: πάω σπίτι και περπατάω».