Κορωνοϊός: Νεότερα δεδομένα για την υποπαραλλαγή Κράκεν ή XBB.1.5

  • Ρούλα Τσουλέα
Κράκεν
Ειδικοί από τη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) εξηγούν τι δείχνουν τα έως τώρα δεδομένα για την υποπαραλλαγή του κορωνοϊού που σαρώνει τις ΗΠΑ.

Η υποπαραλλαγή Κράκεν (ή ΧΒΒ.1.5) που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός εξαπλώνεται γρήγορα στις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα αντιπροσώπευε το 27,6% των κρουσμάτων της COVID-19, ενώ στις βορειοανατολικές πολιτείες αντιπροσώπευε περισσότερο από το 70% των περιπτώσεων.

Τον Δεκέμβριο 2022, όμως, το νέο στέλεχος ήταν υπεύθυνο για μόλις το 1% των περιστατικών στη χώρα.

Σύμφωνα με την Dr. Paula Cannon, καθηγήτρια Μοριακής Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, η υποπαραλλαγή Κράκεν είναι τόσο μεταδοτική, ώστε όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν.

Αυτό ισχύει ακόμα και για όσους έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό ή/και είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ιδιαιτέρως ευάλωτοι, όμως, είναι όσοι δεν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή δεν έχουν λάβει το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο.

Αντίστοιχη ανησυχία έχει εκφράσει και η επιδημιολόγος Dr. Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ως φαίνεται, η XBB.1.5 είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί έως σήμερα.

Ωστόσο η αυξημένη μεταδοτικότητα δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές, αναφέρουν οι ιατροί του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Τα συμπτώματα

Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί η υποπαραλλαγή Κράκεν φαίνεται να είναι  αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron. Είναι, όμως, λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης.

Οι ειδικοί του ΕΚΠΑ τονίζουν ότι η πιθανότητα να προκαλέσει η νέα υποπαραλλαγή οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μια κοινότητα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:

  • Το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας
  • Οι ανθρώπινες δραστηριότητες
  • Τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού όπως η χρήση μάσκας

«Τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης και της έξαρσης του ιού της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV)», καταλήγουν.

Φωτογραφία: iStock