Κορωνοϊός: Νέο τεστ ανιχνεύει με 8 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια τις παλιές λοιμώξεις

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Το τεστ θα αρχίσει να διατίθεται στις ΗΠΑ εντός του 2020. Βασίζεται σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι στα αντισώματα. Τι έδειξαν οι πρώτες δοκιμές του σε 2.100 εθελοντές στην Ιταλία.

Ένα νέο είδος τεστ, το οποίο ελέγχει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και όχι τα αντισώματα, μπορεί να ανιχνεύει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια τις παλαιότερες λοιμώξεις που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19.

Το τεστ βασίζεται στα επονομαζόμενα Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης, ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που «μαθαίνουν» να αναγνωρίζουν τον επικίνδυνο ιό. Έτσι, όταν ο κορωνοϊός επιτεθεί ξανά στο μέλλον στον οργανισμό, αυτά ενεργοποιούνται αμέσως για να τον εξοντώσουν.

Έως πρότινος, τα τεστ που γίνονταν για να ανιχνευθεί ο κορωνοϊός βασίζονταν στα αντισώματα. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγονται στην επιφάνεια άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού και αναγνωρίζουν τον κορωνοϊό.

Ωστόσο πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων στο αίμα των ασθενών, μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, τα τεστ μπορεί να μην είναι εντελώς αξιόπιστα, αν γίνουν πολύ καιρό μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Το νέο τεστ Τ-λεμφοκυττάρων είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ιταλίας όπου πρωτοεξαπλώθηκε ο κορωνοϊός.

Τι έδειξε η νέα μελέτη

Στο πλαίσιό της, επιστήμονες από την Ιταλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ μελέτησαν περισσότερους από 2.200 εθελοντές από την πόλη Vo. Οι 70 από αυτούς είχαν νοσήσει το καλοκαίρι από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, θεωρητικώς όλοι τους θα έπρεπε να έχουν θετικά αποτελέσματα στα τεστ αντισωμάτων. Εν τούτοις, στους 16 από αυτούς (στο 23%) τα τεστ αντισωμάτων βγήκαν αρνητικά, παρότι όλοι τους ήταν επιβεβαιωμένοι πάσχοντες από κορωνοϊό. Αντιθέτως, το τεστ Τ-λεμφοκυττάρων έχασε μόνο 2 περιστατικά (3%).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν άλλους 2.200 εθελοντές, στους οποίους τα τεστ αντισωμάτων ήταν αρνητικά. Ωστόσο το τεστ Τ-λεμφοκυττάρων έδειξε ότι οι 45 ήταν τελικά θετικοί!

Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι ο κορωνοϊός είχε προσβάλλει κάποια στιγμή τους ασθενείς αυτούς, αλλά εκείνοι δεν το αντιλήφθηκαν. Μιλώντας μαζί τους διαπίστωσαν ότι οι 25 από αυτούς:

  • Είτε είχαν εκδηλώσει κάποια στιγμή ήπια ύποπτα συμπτώματα, με τα οποία δεν ασχολήθηκαν
  • Είτε είχαν συμβιώσει για ένα διάστημα με επιβεβαιωμένο κρούσμα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός

Η διαφορά με τα τεστ αντισωμάτων

Τα ευρήματα αυτά μπορεί να ξενίζουν τους μη ειδικούς, αλλά όχι τους γιατρούς. «Είναι λογικό το τεστ των Τ-λεμφοκυττάρων να είναι πιο αποτελεσματικό», σχολίασε ο Dr. Peter Hotez, πρύτανης και καθηγητής Μοριακής Ιολογίας & Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Τροπικής Ιατρικής του Κολλεγίου Ιατρικής Μπέιλορ. «Τα αντισώματα φθίνουν με τον καιρό, ενώ τα Τ-λεμφοκύτταρα έχουν μνήμη».

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν από την παρασκευάστρια εταιρεία του τεστ Τ-λεμφοκυττάρων Adaptive Biotechnologies. Ωστόσο η μελέτη δεν χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία, ούτε έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUA) για το τεστ. Και πρόσθεσε πως αναμένει την εμπορική διάθεσή του στις ΗΠΑ προς τα τέλη του μηνός ή τις αρχές Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει το CNN, υπάρχουν και άλλα τεστ Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία όμως χρησιμοποιούνται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν